ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται αυξήσεις σε ΕΝΦΙΑ και μειώσεις στις συντάξεις

Βέβαιος για το πλεόνασμα του 3,5% δηλώνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Νέες αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ το 2019 και το 2020, «κανονικά» οι περικοπές στις συντάξεις και αφορολογήτου, απαλλαγή από τον ΦΠΑ στα κοράκια των κόκκινων δανείων και αυστηρή εποπτεία περιλαμβάνει ως δεσμεύσεις η έκθεση των θεσμών για την 4η αξιολόγηση.

Στο κομμάτι για τα φορολογικά και ειδικότερα το μέτρο της προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές τονίζεται ότι για το 2018 οι προσαρμογές στον ΕΝΦΙΑ έγιναν με ουδέτερο τρόπο αλλά έχει και συνέχεια.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν πως στις περιοχές όπου προέκυψαν αυξήσεις (αυτό ισχύει και για τις λαϊκές περιοχές) και δεν πέρασαν στις τελικές τιμές που όρισαν οι επιτροπές αυτό θα πρέπει να γίνει σε δύο χρόνια, μοιράζοντας το υπόλοιπο της αύξησης κατά το 50% το 2019 και το υπόλοιπο 50% το 2020. Αυτόματα, για τις περιοχές όπου αυξήθηκαν οι αντικειμενικές τιμές αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση και του ΕΝΦΙΑ αλλά και των υπόλοιπων 19 φόρων που βαρύνουν το ακίνητο και θα προσαρμοστούν στην νέες αξίες από το 2019.

Επέκταση

Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται η δέσμευση να γίνει προσαρμογή και της φορολογίας στη Ναυτιλία μέχρι και τον Ιούλιο επεκτείνοντας την εθελοντική εισφορά και ορίζοντας ένα νέο φόρο επαναπατρισμού κεφαλαίων, όπως ζητούσε το Μνημόνιο.

Στο κομμάτι που αφορά τα κόκκινα δάνεια η έκθεση συμμόρφωσης αποκαλύπτει ότι παρά την αρχική ανένδοτη στάση της ελληνικής πλευράς συμφωνήθηκε η εξαίρεση από τον ΦΠΑ των αγοραπωλησιών «κόκκινων» και «πράσινων» δανείων που θα κάνουν τα ειδικά επενδυτικά κεφάλαια που επενδύουν σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Επιτήρηση

Κατά τα λοιπά, η έκθεση συμμόρφωσης που θα παρουσιαστεί στο σημερινό Eurogroup αφού επικυρώνει το κλείσιμο των προαπαιτουμένων θεωρεί απαραίτητη τη μακρόχρονη μεταμνημονική εποπτεία για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που νομοθετήθηκαν στα Μνημόνια.

Σημειώνει ότι για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων προϋποθέτει την απαρέγκλιτη υιοθέτηση των οροφών δαπανών που έχουν υιοθετηθεί στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο τονίζεται ότι «η Ελλάδα πρέπει να στηριχτεί στην πρόοδο που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια του προγράμματος του ESM και να ενισχύσει τα θεμέλια για μια βιώσιμη ανάκαμψη, κυρίως μέσω της συνέχισης και ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησαν με το πρόγραμμα και μέσω της διασφάλισης ότι θα προστατευθούν οι στόχοι των μεταρρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει πως είναι αναγκαία η «ενισχυμένη εποπτεία» και η παροχή τεχνικής βοήθειας για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων μακροπρόθεσμα.

«Η Ενισχυμένη Εποπτεία, όπως ορίζεται στο Αρθρο 2 της Οδηγίας 472/2013 της Ε.Ε., μπορεί να προσφέρει ένα εύλογο και εύρωστο πλαίσιο που θα διασφαλίζει την ολοκλήρωση, τη συνέχεια και την παράδοση μεταρρυθμίσεων σε μια σειρά από τομείς που καλύπτει το πρόγραμμα του ESM. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται πλήρως ότι θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν εύλογες οικονομικές πολιτικές», τονίζεται στο έγγραφο.

Αοριστολογίες…

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις σε χθεσινές δηλώσεις του χαρακτήρισε κύριο ζητούμενο τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα, ώστε να πειστούν οι αγορές για τη δυναμική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

«Είμαι βέβαιος πως αύριο θα συμφωνήσουμε σε έναν ισορροπημένο συμβιβασμό που θα στείλει θετικά μηνύματα», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Μοσκοβισί, χαρακτηρίζοντας την απόφαση για το χρέος απολύτως αναγκαία προκειμένου η χώρα να γυρίσει σελίδα, μετά από 8 χρόνια Μνημονίων και επώδυνων θυσιών του ελληνικού λαού. Ο Γάλλος επίτροπος θεωρεί ότι η συνολική απόφαση για την Ελλάδα θα σημάνει και το τέλος του κεφαλαίου της κρίσης για την ευρωζώνη.

Πάντως, αν και ρωτήθηκε αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες σχετικά με το ποσό της δόσης ή τα επιμέρους μέτρα για το χρέος, λέγοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις και πως δεν θέλει να αναφερθεί σε αριθμούς, γιατί εκείνο που προέχει είναι να αποφασιστεί ένα αξιόπιστο πακέτο.

Συνέχιση της λιτότητας

Το κείμενο της έκθεσης συμμόρφωσης τονίζει ακόμη ότι, με βάση τις ακολουθούμενες πολιτικές, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 είναι εφικτός με την προγραμματισμένη εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων το 2019 και την περικοπή του αφορολογήτου το 2020.

Επισημαίνεται επίσης ότι βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων τόσο του 2018 όσο και των επόμενων χρόνων είναι η τήρηση της λιτότητας και των οροφών δαπανών που έχει θέσει η ελληνική πλευρά μέσα από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022.

Ως στοιχεία που θα υποστηρίξουν την υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων αναφέρονται:

  • Το κλείσιμο του παραγωγικού κενού κατά 1,7% του ΑΕΠ που θα έχει θετική επίδραση στα δημόσια έσοδα.
  • Η διατήρηση του κανόνα 1:1 στις προσλήψεις και αποχωρήσεις στον δημόσιο τομέα που θα περιορίσει στο μίνιμουμ τις αυξήσεις στο μισθολογικό κονδύλι του Δημοσίου.
  • Η αύξηση των δαπανών Υγείας με οδηγό την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ. Η θετική επίδραση που θα έχουν στην οικονομία τα κονδύλια του επόμενου ΕΣΠΑ και του πακέτου Γιούνκερ.

Τέλος, η έκθεση υιοθετεί τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για ανάπτυξη 1,9% του ΑΕΠ φέτος, 2,3% του ΑΕΠ για το 2019 και το 2020, 2,1% το 2021 και 1,8% το 2022.

Τασός Δασόπουλος
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Αναδρομικά: Δικαστική απόφαση «βόμβα» ανοίγει παράθυρο για αναδρομικά με τόκο 6%

Μιχάλης Μάρδας

Οι 7 ρυθμίσεις στα ακίνητα: Διορθωτικές χωρίς πρόστιμο, 24 δόσεις για οφειλές σε δήμους και ενοίκια χωρίς εισφορά αλληλεγγύης

Δημήτρης Ντόγκας

Συντάξεις: Ποιοι κλειδώνουν φέτος την έξοδο στη σύνταξη πριν από τα 62 και τι εφάπαξ παίρνουν από 31 Ταμεία [αναλυτικοί πίνακες]

Μιχάλης Μάρδας

Πληρωμές με αναδρομικά για 30.000 νέες συντάξεις κάθε μήνα [νέοι αναλυτικοί πίνακες & παραδείγματα]

Μιχάλης Μάρδας

Συντάξεις: «Κληρώνει» μέχρι το Πάσχα για αναδρομικά 2 δισ. ευρώ

Μιχάλης Μάρδας

Συντάξεις-Αναδρομικά: Στο ΣτΕ οι ελπίδες για το νέο «πακέτο» αναδρομικών

Μιχάλης Μάρδας

Έρχεται μπαράζ πληρωμών: Πότε πληρώνονται συντάξεις, επιδόματα και παροχές

Ανδρέας Ντίνης

Αναδρομικά: Αύριο η δίκη για επικουρικές και δώρα [αναλυτικοί πίνακες]

Μιχάλης Μάρδας

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Δείτε πότε θα γίνουν οι πληρωμές σε κάθε ταμείο

Μιχάλης Μάρδας