Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πολυνομοσχέδιο: Τι ισχύει για τα τουριστικά λεωφορεία

Πολυνομοσχέδιο: Τι ισχύει για τα τουριστικά λεωφορεία

Σε επεξήγηση των διατυπώσεων περί του μεταφορικού έργου των τουριστικών λεωφορείων προχώρησε το υπουργείου Τουρισμού, όπως αυτό προκύπτει από την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 1 του ν. 711/1977 (Α΄ 284), περί ειδικών τουριστικών λεωφορείων, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, ορίζει ότι: «Το μεταφορικό έργο που πραγματοποιείται, κατ’ αποκλειστικότητα, από τα ειδικά τουριστικά λεωφορεία δημόσιας χρήσης, συνίσταται στη διενέργεια έκτακτων γραμμών και γραμμών κλειστής διαδρομής που εξυπηρετούν μεταφορά προσχηματισμένης ομάδας προσώπων και αποσκευών, απαγορευομένης της με οποιονδήποτε τρόπο εκτέλεσης συγκοινωνίας…».

Επίσης, σύμφωνα με την παρ. 4 του ίδιου άρθρου ορίζεται ότι: «Το μεταφορικό έργο της παρ. 1 διενεργείται από δημόσιας χρήσης τουριστικά λεωφορεία που τίθενται σε κυκλοφορία από επιχειρήσεις τουριστικών γραφείων ή τουριστικές επιχειρήσεις οδικών μεταφορών (Τ.Ε.Ο.Μ.).

Στην περίπτωση που η μεταφορά προσώπων σε οργανωμένες εκδρομές και περιηγήσεις εντός και εκτός της χώρας, καθώς και η μεταφορά μαθητών για πραγματοποίηση εκδρομών των περιπτώσεων β’ και ζ’ της παρ. 1 του παρόντος πραγματοποιούνται στο πλαίσιο οργανωμένου ταξιδιού της παρ. 1 του άρθρου 2 του π.δ. 339/1996, το ανωτέρω περιγραφόμενο έργο διενεργείται από δημόσιας χρήσης Τουριστικά Λεωφορεία για λογαριασμό τουριστικού γραφείου».

Δεδομένου ότι τα ανωτέρω αναφερόμενα άρθρα των ν. 393/1976 και ν. 711/1977 συνδυαστικά εφαρμοζόμενα φαίνεται να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αποκλείεται η δυνατότητα διοργάνωσης οργανωμένων εκδρομών από τουριστικά γραφεία με οποιαδήποτε άλλα οχήματα πλην των ειδικών τουριστικών λεωφορείων – κάτι που προφανώς είναι έξω από τις πραγματικές προθέσεις του νομοθέτη – κρίνεται σκόπιμο να αναδιατυπωθεί η παρ. 2 περ. α του άρθρου 1 του ν. 393/1976, έτσι ώστε να καθίσταται σαφές, ότι επιτρέπεται η πραγματοποίηση οργανωμένης εκδρομής με κάθε είδους μέσο (χερσαίο, πλωτό, εναέριο) δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για το πολυνομοσχέδιο 

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Σε εξέλιξη πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας – Πορεία προς τη Βουλή

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ανεξάρτητοι φορείς, αλλά στην πράξη

Δημήτρης Κατσάκος

Κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο για ΟΤΑ και άσυλο – Δευτέρα ξεκινά στις Επιτροπές

Πολυνομοσχέδιο-σκούπα για… γκάζι στις επενδύσεις

George Michaelides

Στα κάγκελα ΑΠΘ και ΤΕΕ για τις… μηχανορραφίες Γαβρόγλου για τα Πολυτεχνεία

Δημήτρης Κατσάκος

Πολυνομοσχέδιο: Χωριστές φορολογικές δηλώσεις για τους συζύγους από το 2019

George Michaelides

Υπερψηφίστηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με 154 υπέρ και 144 κατά

Χάος στην ψηφοφορία στην Βουλή για τα προαπαιτούμενα λόγω τεχνικού λάθους