Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φεύγει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα – Τι θα γίνει με το ελληνικό χρέος

Φεύγει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα – Τι θα γίνει με το ελληνικό χρέος

Στη μη ενεργοποίηση του προγράμματος οικονομικής στήριξης που είχε προετοιμάσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για την Ελλάδα οδηγεί η διαφωνία του Ταμείου με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τον τρόπο διευθέτησης για το ελληνικό χρέος, η οποία διαπιστώθηκε κατά τη συνεδρίαση του Washington Club το Σαββατοκύριακο στον Καναδά.

Το Ταμείο δεν προλαβαίνει πλέον να συμμετάσχει με νέα δανειοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά θα παραμείνει σ’ αυτό με ρόλο απλού τεχνικού συμβούλου, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στον διεθνή οργανισμό Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.

Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία δείχνει ότι το Ταμείο έπαιξε ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής της χώρας μας για όσο χρονικό διάστημα ήταν «χρήσιμο» στους Γερμανούς και τους λοιπούς Ευρωπαίους δανειστές της χώρας μας, προκειμένου να επιβάλει τη «γραμμή» του για αυστηρή δημοσιονομική προσαρμογή.

Όταν όμως ο ρόλος του έγινε αναγκαίος και για μια αποτελεσματική και άκρως ευνοϊκή για την Ελλάδα ρύθμιση του χρέους της, εμποδίστηκε από τους Γερμανούς και τους λοιπούς Ευρωπαίους δανειστές, οι οποίοι δεν επιθυμούν ριζική αναδιάρθρωσή του, αλλά επιδιώκουν «διευθέτηση» στα δικά τους μέτρα, που θα εξακολουθεί να κρατά τη χώρα μας υπό ασφυκτικό οικονομικό έλεγχο.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ετοιμάζουν σχέδιο περιορισμένης ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας το οποίο θα συνίσταται στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δόσεων των δανείων, συνολικού ύψους 131 δισ., που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος οικονομικής στήριξης της χώρας. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, μιλώντας το Σάββατο στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύφθηκαν το Σαββατοκύριακο:

1) Το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα έχοντας πλέον ρόλο τεχνικού συμβούλου. Την εξέλιξη αυτή προανήγγειλε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Οπως σημείωσε ο κ. Ψαλιδόπουλος, τα χρονικά περιθώρια για να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της Ελλάδος που έχει προετοιμάσει το ΔΝΤ έχουν στενέψει και οι διαφορές για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ανάμεσα στον διεθνή οργανισμό και τους Ευρωπαίους παραμένουν ανοιχτές.
Αναφερόμενος στις διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων ως προς τον τρόπο διευθέτησης του χρέους, ο κ. Ψαλιδόπουλος επεσήμανε, ότι οι Ευρωπαίοι «οχυρώνονται» πίσω από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης για τη λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση περιχαρακώνεται γύρω από τα κείμενα του ΣΣΑ, επαναλαμβάνει ότι αυτά είναι τα βασικά της κείμενα που τη δεσμεύουν νομικά, ενώ το Ταμείο αναρωτιέται αν, για παράδειγμα, τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που ζητούνται από την Ελλάδα λόγω του ΣΣΑ είναι η σωστή προσέγγιση σε μια κατάσταση που θα απαιτούσε μια λιγότερο αυστηρή δημοσιονομική διαχείριση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ψαλιδόπουλος.

2) Η ευρωζώνη καταρτίζει σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας το οποίο θα συνίσταται στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δόσεων των δανείων που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος στήριξης της χώρας.

Το πρωί του Σαββάτου, είχαν πραγματοποιηθεί συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων της ευρωζώνης και του ΔΝΤ στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των Επτά (G7) στο θέρετρο Ουίσλερ του Καναδά.

Στόχος των συνομιλιών ήταν να εξασφαλιστεί στήριξη την ύστατη στιγμή από το ΔΝΤ ως προς την προσφορά ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας που θα κάνει η ευρωζώνη, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα θεωρηθεί αξιόπιστη από τις αγορές και θα προσελκύσει επενδυτές στην Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος την 20ή Αυγούστου. Ωστόσο, κατά τις συζητήσεις αυτές δεν υπήρξε συμφωνία.

Ο κ. Σεντένο επεσήμανε ότι η ευρωζώνη και το ΔΝΤ σκοπεύουν να συνεχίσουν τις συνομιλίες την εβδομάδα που ξεκινά σήμερα Δευτέρα, ώστε να είναι έτοιμη προς έγκριση μια συμφωνία την 21η Ιουνίου.

Τα συστατικά του πακέτου

Η μόνη βασική αρχή στην οποία έχουν ήδη συμφωνήσει οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ είναι ότι δεν θα υπάρξει «κούρεμα» (μείωση της ονομαστικής αξίας) του χρέους, αλλά μόνο επιμήκυνση των περιόδων χάριτος και αποπληρωμής των τοκοχρεολυσίων.

Ήδη η ευρωζώνη από τη διετία 2016-2017 έχει υποσχεθεί να επιμηκύνει το χρόνο αποπληρωμής των δανείων και των περιόδων χάριτος, εντός ενός φάσματος που κυμαίνεται από 0 έως 15 χρόνια, ώστε οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το σκοπό αυτό να μείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μετά το 2018 και μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% κατόπιν.

Σύμφωνα με τον κ. Σεντένο, το πακέτο επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής του χρέους που θα προταθεί θα αφορά αποκλειστικά το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και ενίσχυσης της Ελλάδας, το οποίο περιλαμβάνει δάνεια ύψους 131 δισ. ευρώ. «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε εντός των συμφωνηθεισών γραμμών. Αυτό σημαίνει ότι όσον αφορά τα δάνεια του EFSF (σ.σ.: του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) η επιμήκυνση μπορεί να φθάσει έως και τα 15 χρόνια. Αυτό είναι που συζητείται. Μαζί με άλλα μέτρα για το χρέος τα οποία επίσης θα εξεταστούν τώρα».

Τα «άλλα μέτρα» στα οποία αναφερόταν ο κ. Σεντένο αφορούν:

– στην αντικατάσταση των ακριβότερων δανειακών χορηγήσεων του ΔΝΤ στην Ελλάδα με φθηνότερες από την ευρωζώνη,

– στην επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στο Ελληνικό Δημόσιο και τη σύνδεση της αποπληρωμής των δόσεων του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Διαφορές στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής

Οι διαφωνίες που υπάρχουν ανάμεσα σε ΔΝΤ και Ευρωπαίους συνίστανται στο γεγονός ότι από την πλευρά των Ευρωπαίων προτείνεται η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και των περιόδων χάριτος των «διευθετούμενων» δανείων να μην υπερβαίνει τα 5 χρόνια και ο μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους να συνδέεται με την υποχρέωση της Ελλάδος να εφαρμόζει αυστηρές πολιτικές δημοσιονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής.

Το ΔΝΤ έχει εισηγηθεί από την πλευρά του οι περίοδοι χάριτος και αποπληρωμής των δανειακών χορηγήσεων του EFSF να επιμηκυνθούν στα 15 χρόνια, που είναι το ανώτατο όριο.

Εχει προτείνει επίσης να παρατείνονται αυτόματα, επ’ αόριστον εάν χρειάζεται, για να διασφαλίζεται ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για την κάλυψη των δανειακών της αναγκών θα μένουν κάτω από το 20% του ΑΕΠ.

Γιώργος Παλαιτσάκης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

ΔΝΤ: Μείωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας – Επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΔΝΤ: Προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 6,5% το 2021

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΔΝΤ: Ανθεκτική η ελληνική οικονομία – Προβλέπει ανάπτυξη 3,3% φέτος και 5,4% το 2022

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μισθοί Δημοσίου και συντάξεις ξανά στο… στόχαστρο του ΔΝΤ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

ΔΝΤ: Πρωτογενή πλεονάσματα το 2022 – Η μάχη με το χρέος έως το 2026

Δημήτρης Ντόγκας

Αργεντινή: Ζητά επαναδιαπραγμάτευση του χρέους στο ΔΝΤ -«Αδύνατο να αποπληρωθεί» δήλωσε ο πρόεδρός της

Δημήτρης Ντόγκας

Τουρκία: Η κατρακύλα της λίρας φέρνει χάος στην αγορά – 32% πάνω το χρέος, ακυρώθηκαν εισαγωγές

Δημήτρης Ντόγκας

Η Ελλάδα αποπλήρωσε πρόωρα 3,3 δισ. ευρώ από μέρος των δανείων στο ΔΝΤ

ESM: Εγκρίθηκε η πρόωρη αποπληρωμή 3,3 δισ. στο ΔΝΤ – Το διπλό όφελος για την  Ελλάδα

Δημήτρης Ντόγκας