Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταθάκης: Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για τους φόρους στα καύσιμα

Υποσχέσεις Σταθάκη: Το α΄ εξάμηνο του 2021 θα έχει ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο για όλη τη χώρα

«Δεν μπορεί να γίνει κάτι γι αυτό», είπε ο Γιώργος Σταθάκης αναφερόμενος στην υψηλή φορολογία στα καύσιμα, οι τιμές των οποίων αγγίζουν μέχρι και τα δύο ευρώ ανά λίτρο.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Σταθάκης έκοψε κάθε κουβέντα για μείωση των τιμών στα καύσιμα και σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις επεσήμανε πως έχουν ληφθεί μέτρα ανακούφισης των οικονομικά αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, τα οποία θα ενταθούν από το φθινόπωρο και μετά, με μέτρα όπως το επίδομα στέγασης.

Ο κ. Σταθάκης ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει νέο Μνημόνιο αλλά ούτε παράταση του ήδη υπάρχοντος τονίζοντας πως «το Μνημόνιο τελείωσε, μπροστά μου έχω μόνο ένα κείμενο συμφωνίας με τους θεσμούς που είναι το αναπτυξιακό σχέδιο της Κυβέρνησης». Αναφορικά με τη συμφωνία που έχει συνάψει με τους δανειστές η κυβέρνηση, ο υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε πως δεν συνιστά «συμπληρωματικό μνημόνιο», αλλά αναφορά σε μεταρρυθμίσεις που χρονικά δεν μπορούν να ολοκληρωθούν ως τον Αύγουστο του 2018.

Η κυβέρνηση «θα συζητήσει ξανά την περικοπή των συντάξεων και του αφορολόγητου, μαζί με τα μέτρα και τα αντίμετρα που έχουν συμφωνηθεί», είπε ο κ. Σταθάκης επισημαίνοντας πως «τα τελευταία δύο χρόνια υπήρχε σημαντική δημοσιονομική απόδοση, χάρη στην οποία μιλάμε για έξοδο από το Μνημόνιο και έχουμε “αέρα” για να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις».

Όπως είπε ο Γιώργος Σταθάκης, τα μέτρα της μείωσης συντάξεων και αφορολόγητου μπήκαν λόγω του βέτο που είχε το ΔΝΤ, αλλά αποφασίστηκαν μαζί με αντίμετρα που θα ισχύσουν με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.

Ο «νόμος Κατρούγκαλου δεν θίγει ούτε ένα ευρώ για δύο στους τρεις συνταξιούχους», είπε ο κ. Σταθάκης και κάλεσε την αντιπολίτευση «να μην επενδύει πολιτικά στην μείωση των συντάξεων, όσοι επενδύουν στην καταστροφολογία των συντάξεων “θα πέσουν έξω”», επαναλαμβάνοντας ότι μετά τον Αύγουστο η Κυβέρνηση θα συζητήσει ξανά το ζήτημα της περικοπής συντάξεων.

Για την πορεία της οικονομίας ο υπουργός Περιβάλλοντος παραδέχτηκε πως τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δέχονται τη συσσωρευμένη πίεση ετών κρίσης, ωστόσο, όπως είπε, υπάρχει και η άλλη πλευρά αφού αυξάνονται οι θέσεις απασχόλησης, οι εξαγωγές και οι δείκτες δείχνουν βελτίωση.

Για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ο κ. Σταθάκης ανέφερε πως οι διαδικασίες προχωρούν κανονικά και δεν θα υπάρξει αύξηση στα τιμολόγια. Παράλληλα χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την παρακράτηση χρημάτων της ΔΕΗ από τα ΕΛΤΑ.

Τέλος, για τη διεξαγωγή των εκλογών, ο κ. Σταθάκης είπε ότι αυτές θα γίνουν «στο τέλος της τετραετίας, στα τέλη του 2019».

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Κλείδωσε η απόφαση του ΣτΕ: Αναδρομικά για όλους από 700 έως 11.000 ευρώ – Αναλυτικά τα ποσά για κύριες και επικουρικές

Μιχάλης Μάρδας

Πλήρης επιβεβαίωση του Ε.Τ.: Έρχονται αυξήσεις στις προσωρινές συντάξεις – Τι προανήγγειλε ο Βρούτσης

Tinad

Αυξάνονται ως και 60% οι προσωρινές συντάξεις – Τι θα ισχύει για τα εφάπαξ [παραδείγματα]

Μιχάλης Μάρδας

Συντάξεις: Ανακοινώθηκαν οι τρεις ημερομηνίες πληρωμής των επικουρικών τον Ιούλιο

Μιχάλης Μάρδας

Συντάξεις: Αναδρομικά 10 μηνών κλειδώνει το ΣτΕ [πίνακες με ποσά για κύριες και επικουρικές σε όλα τα ταμεία]

Μιχάλης Μάρδας

Συντάξεις: Τρεις πληρωμές επικουρικών τον Ιούλιο – Ολο το χρονοδιάγραμμα των καταβολών

Μιχάλης Μάρδας

Σας ενδιαφέρει: Θα καταβάλλονται την ίδια μέρα κύριες και επικουρικές συντάξεις

Μιχάλης Μάρδας

Αυξήσεις στους απόστρατους με τον νέο επανυπολογισμό [πίνακες και παραδείγματα]

Μιχάλης Μάρδας

Οι τελικές αυξήσεις για 900.000 κύριες συντάξεις – Τι ισχύει για απόστρατους [παραδείγματα και πίνακες]

Μιχάλης Μάρδας