Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις και προβλήματα: Καμπανάκι για Δημόσιο και ενέργεια

Ο Σταθάκης εκτέθηκε από τον Ε.Τ. της Κυριακής και ακυρώνει τα πρόστιμα για πολεοδομικές παραβάσεις στο Μάτι

Με δυσκολίες σε ενέργεια και αποκρατικοποιήσεις ξεκίνησε χθες ο τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των θεσμών, ο οποίος θα συνεχιστεί σήμερα με τη σύνταξη του μεσοπρόθεσμου 2019-2022 όπου θα συζητηθούν και οι μειώσεις των συντάξεων και του αφορολογήτου.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών έβλεπαν χθες καλό κλίμα κρίνοντας όμως από τις τεχνικές συναντήσεις που είχαν προηγηθεί αλλά παραδέχονταν ότι υπάρχουν ακόμη 3-4 αγκάθια.

Το πρώτο ήρθε χθες στην επιφάνεια και αφορά την αποκρατικοποίηση μέρους από το 65% της ΔΕΠΑ. Ο υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης έθεσε τα σενάρια της ιδιωτικοποίησης που θέλουν οι ιδιώτες -να αγοράσουν το δυναμικό αλλά όχι και το δίκτυο της επιχείρησης- και πλέον η συζήτηση θα συνεχιστεί σε τεχνικό επίπεδο μέχρι και αύριο Παρασκευή.

Πρόβλημα είναι επίσης και το θέμα του Ελληνικού. Το θέμα συζητήθηκε χθες και παρότι η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση θεωρείται ορόσημο από τους δανειστές, διαπιστώθηκε ότι η σύμβαση παραχώρησης και η ανταλλαγή μετοχών φρενάρουν τώρα στην καθυστέρηση της άδειας του καζίνο που θα δημιουργηθεί εντός της έκτασης του παλαιού αεροδρομίου.

Μεσοπρόθεσμο

Το δεύτερο δύσκολο θέμα που θα συζητηθεί σήμερα είναι οι εκτιμήσεις με βάση τις οποίες θα συνταχθεί το ΜΠΔΣ 2019-2022, στο πλαίσιο του οποίου θα συζητηθεί και η εφαρμογή της μείωσης των συντάξεων και του αφορολογήτου. Κρίσιμο σημείο θα είναι και φέτος το «μερίδιο» των έκτακτων μέτρων στη διαμόρφωση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 4,2% του ΑΕΠ που είχαμε το 2017 αλλά και ανάλογες εκτιμήσεις για το 2018 και το 2019.

Προβλήματα έχουν ακόμη το θέμα του επανυπολογισμού των συντάξεων με βάση το νόμο Κατρούγκαλου αλλά και η απονομή των καθυστερούμενων συντάξεων, αφού μέχρι τον Ιούλιο θα πρέπει να διεκπεραιωθούν όλες οι αιτήσεις συντάξεων πριν από την ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου και το 30% των αιτήσεων που κατατέθηκαν από τον Μάιο του 2016 και μετά.

Αγκάθι μπορεί να χαρακτηριστεί και το νέο πλαίσιο για τις συλλογικής διαπραγματεύσεις, αφού στο παρά πέντε της αξιολόγησης εκκρεμεί ακόμη και ο τρόπος αντιπροσώπευσης εργοδοτών αλλά και το πλαίσιο λειτουργίας της διαιτησίας.

Το ίδιο δύσκολο είναι και το θέμα των αλλαγών στο Δημόσιο και την Υγεία, που επίσης θα συζητηθεί σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια από τα προαπαιτούμενα για το Δημόσιο κινδυνεύουν από τώρα να ξεπεράσουν την προθεσμία του Ιουνίου και να ολοκληρωθούν μετά το πρόγραμμα.

Μετωπική…

Τη χθεσινή συνάντηση για τις αποκρατικοποιήσεις σηματοδότησε η οξεία επίθεση του υπουργού Υποδομών κ. Χρήστου Σπίρτζη κατά του ΤΑΙΠΕΔ, ο οποίος απέδωσε τεχνική ανεπάρκεια στο Ταμείο στο χειρισμό του για τη σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας και την αποκρατικοποίηση του ΔΑΑ «Ελευθέριος Βενιζέλος».
«Αν κάναμε εμείς το διαγωνισμό για την Εγνατία και τα νέα διόδια, θα είχαμε τελειώσει. Το ΤΑΙΠΕΔ δείχνει τεχνοκρατική ανεπάρκεια», δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε με τους θεσμούς για θέματα αποκρατικοποιήσεων. Ο υπουργός Μεταφορών τόνισε ότι προκειμένου να συνταχθεί το νομικό κείμενο που χρειάζεται για να κλείσει το θέμα της σύμβασης παραχώρησης θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και οι δύο διαδικασίες που τρέχουν σήμερα από το Ταμείο.

Συνέχισε μάλιστα λέγοντας ότι από τις περίπου 20 αποκρατικοποιήσεις που έχει αναλάβει το Ταμείο έχουν ολοκληρωθεί ελάχιστες. Μάλιστα, άφησε άλλη μια αιχμή και για την αποκρατικοποίηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». «Πείτε μου γιατί εμείς καταφέραμε και παραχωρήσαμε το Καστέλι και το ΤΑΙΠΕΔ καθυστερεί ακόμη την αποκρατικοποίηση του ΔΑΑ χωρίς να έχει κανένα κατασκευαστικό θέμα. Πιστεύω ότι αν έκανε το υπουργείο το διαγωνισμό θα παίρναμε τριπλάσιο τίμημα», κατέληξε ο υπουργός.

Μάλιστα, θέλοντας να δείξει πόσο καλό ήταν το κλίμα, τόνισε ότι του έλειψε ο επικεφαλής της ομάδας της Ε.Ε. κ. Ντέκλαν Κοστέλο τον οποίο, όπως είπε, προσκάλεσε για ούζο μετά το τέλος της αξιολόγησης.

Τέλος, τοποθετήθηκε και στον άτυπο διάλογο για την περικοπή στις συντάξεις εκφράζοντας την άποψή του ότι λόγω της πολύ καλής πορείας της οικονομίας μπορεί να μη χρειαστεί να εφαρμόσουμε το μέτρο.

Ενέργεια

Τέλος, με τον ορισμό ενός χρονοδιαγράμματος που δεν καθορίστηκε αποφασίστηκε τα ΕΛΤΑ να αποδώσουν στη ΔΕΗ τα περίπου 50 εκατ. ευρώ από λογαριασμούς καταναλωτών που πληρώθηκαν στο ταχυδρομείο.

Τα ΕΛΤΑ υποχρεούνται να αποδώσουν σταδιακά το παρακρατούμενο ποσό σε εύλογο διάστημα στη ΔΕΗ και στη συνέχεια να αυτοματοποιήσουν την απόδοση των ποσών που προέρχονται από λογαριασμούς της ΔΕΗ. Στα υπόλοιπα θέματα που αφορούν την ενέργεια (ΔΕΗ, τέλη ΑΠΕ, ΝΟΜΕ) αξιωματούχοι του υπουργείου Ενέργειας δήλωναν σίγουροι για τεχνική συμφωνία ως αύριο Παρασκευή.

Τάσος Δασόπουλος
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Προκλητικός Ζάεφ: Η συμφωνία για το Σκοπιανό αναγνωρίζει τη «μακεδονική» ταυτότητα

Evanthia Karra

Νιμιτρόφ για Σκοπιανό: Στο «τελικό στάδιο» οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα

Ανδρέας Ντίνης

Χωρίς συμφωνία για το χρέος το Eurogroup – Ζητά νέα ανάλυση για την βιωσιμότητα του

Ανδρέας Ντίνης

Eurogroup: Δεν συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι με το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

Ανδρέας Ντίνης

Αυτή είναι η τελική πρόταση των Σκοπίων για την ονομασία τους

Ανδρέας Ντίνης

Στήριξη Μέρκελ σε Ράμα για τις μεταρρυθμίσεις πριν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Ανδρέας Ντίνης

ΥΠΕΞ: Ατυχείς οι δηλώσεις Χαν – Να σταματήσει να υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις

Ανδρέας Ντίνης

Έφθασε στην Οχρίδα ο Νίκος Κοτζιάς – Την Πέμπτη ξεκινούν οι συνομιλίες με τον Ντιμιτρόφ

Evanthia Karra

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις στην Γερμανία για σχηματισμό κυβέρνησης

Ανδρέας Ντίνης