Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Der Spiegel: Η πολιτική λιτότητας του Σόιμπλε ήταν προκλητική

Στο Spiegelonline, σε ρεπορτάζ με τίτλο «Η Γερμανία περιστέλλει τις επενδύσεις της», τονίζει οτι ενώ «ο μεγάλος συνασπισμός είχε ανακοινώσει με την ανάληψη εξουσίας μεγάλες επενδύσεις για το μέλλον, σύμφωνα με το προσχέδιο προϋπολογισμού του υπουργού Οικονομικών Σολτς, «θα μειωθούν σημαντικά οι δημόσιες δαπάνες μέχρι το 2022».

Το γερμανικό περιοδικό γράφει ότι η γερμανική οικονομία ανθεί και τα φορολογικά έσοδα είναι υψηλότερα από ποτέ. Παρόλα αυτά η γερμανική κυβέρνηση θέλει να μειώσει τις δημόσιες επενδύσεις.

Αρχικά οι επενδύσεις θα αυξηθούν το 2018 και 2019, αλλά κατόπιν θα μειωθούν κάτω από το επίπεδο του 2017, καθώς θα πραγματοποιηθούν δημόσιες επενδύσεις ύψους μόνο 34 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, στα μέσα Μαρτίου, ο μεγάλος συνασπισμός είχε εξαγγείλει ότι θέλει να κάνει περισσότερες επενδύσεις. Η Ένωση (CDU/CSU) και το SPD θέλουν να δαπανήσουν 46 δισ. ευρώ αυτή τη νομοθετική περίοδο για την κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης, την αύξηση του επιδόματος τέκνων και την προώθηση σχήματος κοινωνικών κατοικιών.

Πρόσφατα ο Σολτς δήλωσε ότι δεν υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα χρήματα, διότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη μια σειρά από επιβαρύνσεις στον προϋπολογισμό. Το επόμενο έτος, η κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει το αφορολόγητο ελάχιστου εισοδήματος. Αυτό σημαίνει απώλειες σε φόρους 10 δισ. ευρώ μέχρι το 2021. Επίσης, πρέπει να αυξηθεί το κόστος της συλλογικής σύμβασης στον δημόσιο τομέα. Κάθε αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα για τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους σημαίνει επιβάρυνση του ομοσπονδιακού ταμείου κατά 300 εκατ. ευρώ, υπολογίζουν οι ειδικοί του Σολτς.

«Η μείωση των επενδύσεων θα προκαλέσει πιθανότατα δυσαρέσκεια, καθως οι επικριτές του Σολτς τον κατηγορούν ότι διοικεί το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών όπως ο προκάτοχός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε Η πολιτική λιτότητας του Σόιμπλε την προηγούμενη νομοθετική περίοδο θεωρούνταν προκλητική» τονίζει το Spiegel.

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Λιαργκόβας: Πέσαμε στην παγίδα Σόιμπλε με τα πρωτογενή πλεονάσματα

Σόιμπλε: Ευρωπαϊκός νόμος για το άσυλο

Κρίσιμες αποφάσεις τον Ιούνιο για την ΕΕ στην μετά Σόιμπλε εποχή

Ο Σόιμπλε φεύγει, η συζήτηση για το χρέος δεν έρχεται…

George Michaelides

Εξομολόγηση Σόιμπλε: Ήθελα την Ελλάδα ως παράδειγμα

George Michaelides

Ο Σόιμπλε νέος πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Σόιμπλε: Αν δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις πρόβλημα η συμμετοχή στην Ευρωζώνη [βίντεο]

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Η Γερμανική Βουλή ενέκρινε την δόση των 8,5 δισ. στην Ελλάδα

Evanthia Karra

Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος και οι αντιρρήσεις Μέρκελ-Σόιμπλε

Evanthia Karra