Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μήνυμα στήριξης στον Στουρνάρα από τον Μάριο Ντράγκι

Οριστικό: Τέλος Δεκεμβρίου τελειώνει το QE της ΕΚΤ

Μήνυμα στήριξης στον Γιάννη Στουρνάρα, με αποδέκτη την ελληνική κυβέρνηση, έστειλε την Πέμπτη ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου, για την υπόθεση Novartis.

Σε απαντητική επιστολή του προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Κούλογλου, ο κ. Ντράγκι σημειώνει πως ο κ. Στουρνάρας μπορεί να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του μόνον εφόσον κριθεί ένοχος για κάποιο «σοβαρό αδίκημα» από δικαστήριο, ουσιαστικά καθιστώντας σαφές πως η Φρανκφούρτη δεν θα δεχτεί πολιτικές κρίσεις.

Τόνισε πως η ορθή συμπεριφορά όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου είναι μεν «ζωτικής σημασίας» για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος, αλλά παράλληλα υπενθύμισε όμως το τεκμήριο της αθωότητας καλύπτει, ως πανανθρώπινο θεμελιώδες δικαίωμα, όλα τα μέλη της ΕΚΤ.

Ο κ. Ντράγκι σημειώνει με νόημα πως τυχόν παράνομη απαλλαγή οποιουδήποτε κεντρικού τραπεζίτη από τα καθήκοντά του θα υποχρέωνε την ΕΚΤ να παραπέμψει το ζήτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικαλούμενη παράβαση της συνθήκης της ΕΕ.

Υπογραμμίζει πως οι ευρωπαϊκές συνθήκες κατοχυρώνουν πλήρως την ανεξαρτησία των εθνικών κεντρικών τραπεζών, προσθέτοντας πως η εν λόγω διάκριση εξουσιών αποτελεί «βασική αρχή που διέπει τη λειτουργία του Ευρωσυστήματος».

Ο ευρωτραπεζίτης συμπληρώνει αιχμηρά πως η ΕΚΤ «παρακολουθεί στενά τυχόν ενδείξεις» άσκησης πίεσης στους κεντρικούς τραπεζίτες.

Υπογραμμίζει, δε, πως η Ευρωτράπεζα και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες που την αποτελούν ούτε ζητούν ούτε δέχονται υποδείξεις από οποιαδήποτε κυβέρνηση.

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Μπαζούκα το QE, ατομική βόμβα το φάρμακο

Kon

Nτράγκι: Η πορεία της Ελλάδας είναι ένα success story

Evanthia Karra

Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών ο Ντράγκι: Οι πολιτικοί να μάθουν από το παρελθόν

Δημήτρης Κατσάκος

Το πρόγραμμα του Ντράγκι στην Αθήνα: Θα δει Μητσοτάκη, Σταϊκούρα και Στουρνάρα

Μιχάλης Μάρδας

Ντράγκι: Η ΕΚΤ δεν είχε ποτέ σχέδιο Β με την Ελλάδα εκτός του ευρώ

Ανδρέας Ντίνης

Στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη ο Μάριο Ντράγκι

Δημήτρης Κατσάκος

Ο Ντράγκι «φωτογραφίζει» την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση

George Michaelides

Ντράγκι: Η Ελλάδα μπορεί να συμμετάσχει στο QE αν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

Μιχάλης Μάρδας

Μείωση επιτοκίων και νέο κύκλο ποσοτικής χαλάρωσης ανακοίνωσε η ΕΚΤ

Μιχάλης Μάρδας