Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι πίνακες με τα νέα μερίσματα στις Ένοπλες Δυνάμεις

Νέο «δώρο» ενόψει εκλογών στα ειδικά μισθολόγια - Τι ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών

Προκαταβολή στο μέρισμα που μπορεί να φτάνει το 80% ως 90% του τελικού ποσού καθιερώνει στα Μετοχικά Ταμεία Στρατού Ξηράς, Αεροπορίας και Πολεμικού Ναυτικού.

Όλα τα παραπάνω σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Αμυνας με την οποία επανακαθορίζονται τα ποσά των μερισμάτων βάσει των νέων μισθολογικών κλιμακίων στα οποία εντάχθηκαν από 1ης/1/2017 οι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και επαγγελματίες οπλίτες που υπηρετούν στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Η τροπολογία κατατέθηκε την Τρίτη, αλλά αποσύρθηκε και πρόκειται να επανακατατεθεί λόγω ενστάσεων βουλευτών επειδή «έμειναν απέξω» τα μερίσματα (επικούρηση) των αστυνομικών και των ειδικών φρουρών από το ΤΕΑΠΑΣΑ.

Οι ρυθμίσεις

Σύμφωνα με την τροπολογία και τις ρυθμίσεις που προβλέπονται για τα μετοχικά ταμεία (ΜΤΣ, ΜΤΑ, ΜΤΝ) των Ενόπλων Δυνάμεων:

1. Επανακαθορίζεται ο αριθμός των δικαιούμενων μεριδίων από τα μετοχικά τους ταμεία, βάσει του μισθολογικού κλιμακίου στο οποίο εντάσσονται από 1ης/1/2017 και ανάλογα με τον βαθμό εξόδου. Τα ποσά μερίσματος δεν αλλάζουν (σ.σ.: αυτό είναι στη δικαιοδοσία των Ταμείων), όμως εκείνο που αλλάζει σε ορισμένες κατηγορίες είναι ο αριθμός των μεριδίων που θα λαμβάνουν μετά την υπαγωγή τους στο νέο μισθολόγιο που προβλέπει ο ν. 4472/2017. Με τις αλλαγές στα μισθολόγια η βάση υπολογισμού των εισφορών στα μετοχικά ταμεία των ενστόλων είναι ο νέος βασικός μισθός στον οποίο έχει ενσωματωθεί και το επίδομα χρόνου υπηρεσίας, ενώ σε όσους προκύπτουν μειώσεις αποδοχών σε σχέση με το παλιό μισθολόγιο αυτές εξακολουθούν και καταβάλλονται ως «προσωπική διαφορά» αλλά δεν υπολογίζονται ως μισθός και δεν υπόκεινται σε εισφορές υπέρ των μετοχικών τους ταμείων.

2. Καθιερώνεται προκαταβολή μερίσματος που θα καταβάλλουν τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού από την ημερομηνία εξόδου των «ενστόλων» μέχρι την έκδοση της σύνταξης. Το ποσό κατά ορισμένες πληροφορίες μπορεί να φτάνει και το 80% με 90% του τελικού μερίσματος. Στην τελική εκκαθάριση τυχόν επιπλέον μέρισμα θα καταβάλλεται με την πρώτη πληρωμή ενώ σε περίπτωση που η προκαταβολή είναι μεγαλύτερη θα επιστρέφεται η διαφορά τμηματικά.

3. Αυξάνεται από 31/5/2018 ο αριθμός μερισμάτων που χορηγεί το ΜΤΣ για όσους αποστρατεύτηκαν από τον Στρατό Ξηράς με βαθμό αρχιλοχία ή ταξιάρχου μέχρι και τις 31/12/2016. Τα μηνιαία βοηθήματα αναπροσαρμόζονται σε 8 για τον αρχιλοχία και 24,5 για τον βαθμό του ταξίαρχου. Αντίστοιχα, αναπροσαρμόζονται και για τις χηρεύουσες οικογένειές τους.

4. Προβλέπεται μικρή προσαύξηση στο μέρισμα μετά την 25ετία. Η προσαύξηση ήταν ίση με 15/50 για κάθε έτος παραμονής στις Ενοπλες Δυνάμεις πέραν της 25ετίας και με την τροπολογία η προσαύξηση πηγαίνει στα 17/50 για κάθε επιπλέον έτος.

5. Επανέρχεται η καταργηθείσα διάταξη για την πληρωμή εισφορών του τελευταίου 12μήνου ώστε να μη χάνεται ολόκληρο το έτος για τον υπολογισμό του μερίσματος. Μέχρι τώρα όσοι έφευγαν με σύνταξη μέσα στη χρονιά διέκοπταν και την πληρωμή εισφοράς στα Ταμεία τους μετά την αίτηση αποστρατείας. Με διάταξη του ν. 4472/2017 ο τελευταίος χρόνος δεν θα υπολογιζόταν στο ποσό του μερίσματος αν δεν είχαν πληρωθεί οι εισφορές 12 μηνών. Δηλαδή, αν κάποιος αποστρατευόταν τον Νοέμβριο θα έχανε το μέρισμα ενός έτους γιατί θα είχε πληρώσει εισφορές 11 αντί 12 μηνών. Με την τροπολογία επανέρχεται το παλιό καθεστώς και πλέον όλοι όσοι αποχωρούν από 1ης/1/2017 και δεν έχουν καταβάλει εισφορές για όλο το έτος θα μπορούν να τις πληρώσουν και μετά την αποχώρησή τους ώστε να συμπληρώνουν στα μετοχικά τους ταμεία πλήρες το τελευταίο 12μηνο της υπηρεσίας τους και να μη χάσουν στην ουσία ένα έτος από το δικαιούμενο μέρισμα.

6. Καθορίζεται ο τρόπος προσδιορισμού του μερίσματος που δικαιούνται οι μόνιμοι πολιτικοί υπάλληλοι του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού των οποίων η υπαλληλική σχέση λύθηκε ή λύεται (συνταξιοδότηση) μετά την 1η/1/2017.

Παγίδα

Στην τροπολογία του υπουργείου Αμυνας υπάρχει όμως και μια μεγάλη παγίδα που ανοίγει το παράθυρο για περαιτέρω μειώσεις στα μερίσματα των ενστόλων, καθώς προβλέπεται ότι με υπουργική απόφαση θα ανακαθορίζεται ο αριθμός των μεριδίων για όλους τους δικαιούχους, παλαιούς και νέους. Ηδη, τα μετοχικά ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν προχωρήσει σε μειώσεις των ποσών μερίσματος μετά το 2013.

Αν τα Ταμεία δεν έχουν, δηλαδή, επαρκείς πόρους, τότε θα μπορούν να εισηγούνται στον εκάστοτε υπουργό Αμυνας να μειώσει τον αριθμό μεριδίων. Αν υπάρχουν πόροι, θα μπορούν να εισηγούνται αύξηση μεριδίων.

Ο αριθμός των μεριδίων βγάζει το… λογαριασμό

Ο αριθμός των μεριδίων είναι αυτός που βγάζει και τα ποσά ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας και το βαθμό.

Με το νέο μισθολόγιο από 1ης/1/2017 οι ένστολοι κατατάχθηκαν σε νέα μισθολογικά κλιμάκια βάσει του βαθμού που κατείχαν.

Τα ποσά μερίσματος ανά μερίδα δεν άλλαξαν μετά τις τελευταίες μειώσεις. Ομως, με τη νέα κατάταξη των ενστόλων σε αρκετές περιπτώσεις αλλάζει ο αριθμός των μεριδίων βάσει της μισθολογικής κατάταξης.

Στα νέα κλιμάκια προσαρμόζεται και ο αριθμός των μεριδίων και προκύπτει το ανάλογο μέρισμα που δικαιούνται όσοι αποχώρησαν ή αποχωρούν από 1ης/1/2017 και μετά.

Το νέο μισθολόγιο έχει 4 κατηγορίες:

  • Στην πρώτη κατατάσσονται οι αξιωματικοί (προερχόμενοι από Σχολή Ευελπίδων).
  • Στη δεύτερη οι υπαξιωματικοί (ΣΜΥ, ΣΤΥΑ κ.λπ.).
  • Στην τρίτη οι επαγγελματίες οπλίτες (ΕΠΟΠ).
  • Στην τέταρτη οι μόνιμοι υπαξιωματικοί και ειδικοί φρουροί.

Οι πίνακες που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος περιλαμβάνουν τον αριθμό μεριδίων και τα ποσά μερίσματος ανάλογα με το νέο μισθολογικό κλιμάκιο στο οποίο ανήκουν οι ένστολοι.

Κάντε κλικ ΕΔΩ και ΕΔΩ για να δείτε τους αναλυτικούς πίνακες

Κώστας Κατίκος
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Νίκος Χαρδαλιάς: Κάθε νησί, κάθε μικρόνησος, κάθε βραχονησίδα, μια ελληνική πατρίδα – Είμαστε παντού

Λάμπρος Κατσαρός

Ένταση στο Αιγαίο: Σκληραίνει τη στάση της η Πολεμική Αεροπορία – Καμία ανοχή στις τουρκικές προκλήσεις, τι δείχνουν οι αριθμοί

Λάμπρος Κατσαρός

ΓΕΕΘΑ: Συνεκπαίδευση τμημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων Ελλάδας και Βουλγαρίας

Λάμπρος Κατσαρός

Dynamic Guard 21-II: Ολοκληρώθηκε η πολυεθνική άσκηση του ΝΑΤΟ δυτικά της Κρήτης

Λάμπρος Κατσαρός

Πρόγραμμα «Αρχύτας»: Το βλέπουν οι γείτονες και τρέμουν – Αυτό είναι το νέο ελληνικό drone

Λάμπρος Κατσαρός

Κωνσταντίνος Μελιγκώνης: Βαθιά υπόκλιση από τον ΥΦΕΘΑ στον καταδρομέα που έπεσε εν ώρα καθήκοντος

Λάμπρος Κατσαρός

Αρνητές εμβολιασμού το 15% των ενστόλων – Ποια τα ποσοστά εμβολιασμού σε ΕΛ.ΑΣ., πυροσβεστική και λιμενικό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

«Alexander the Great»: Ολοκληρώθηκε η διεθνής κοινή άσκηση Ελλάδας – ΗΠΑ

Λάμπρος Κατσαρός

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Σκέψεις για επέκταση σε ένστολους – Τι θα γίνει με τις εκκλησίες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom