ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με… άδεια χέρια επέστρεψε η Ελλάδα από το Eurogroup – Μπλόκο λόγω Eλληνικού και ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

Με άδεια χέρια επιστρέφει η Ελλάδα από το Eurogroup - Μπλόκο λόγω ελληνικού και ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

H επένδυση στο Ελληνικό και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί παραμένουν σε εκκρεμότητα με αποτέλεσμα να μην υπάρξει απόφαση για την εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα από το eurogroup. 

Δόθηκαν δύο εβδομάδες διορία για την επιτάχυνση των διαδικασιών ενώ δεν πρόκειται να υπάρξει εκταμίευση δόσης μέχρι τις 15 Μαρτίου.

H διορία είναι μέχρι το επερχόμενο Euroworking Group προκειμένου να έχουν υλοποιηθεί και τα δύο τελευταία προαπαιτούμενα – ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και Ελληνικό- προκειμένου να δοθεί η έγκριση για την εκταμίευση της δόσης.

Αναφορικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς τους οποίους οι θεσμοί θεωρούν και το βασικότερο από τα προαπαιτούμενα σημειώνεται πως υπάρχει σταδιακή πρόοδος αλλά η γεωγραφική κάλυψη είναι μέτρια.

Μετά το πράσινο φως από το Euroworking Group θα πρέπει να υπάρξουν οι σχετικές συνεδριάσεις από τα κοινοβούλια των χωρών μελών με την Γερμανία όμως να είναι αδύνατο να εγκρίνει την εκταμίευση πριν από τις 14 Μαρτίου καθώς δεν έχει ακόμη συσταθεί η επιτροπή οικονομικών υποθέσεων.

Στο μεταξύ, «τεχνικής φύσης» χαρακτηρίζουν πηγές του Υπουργείου Οικονομικών τα όσα απομένουν να γίνουν για την υλοποίηση των δύο τελευταίων προαπαιτουμένων, η ολοκλήρωση των οποίων θα κρίνει και την εκταμίευση της δόσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο σημερινό Eurogroup συζητήθηκε η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης η οποία θα ξεκινήσει με την έλευση των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου.

Επίσης, προσέθεταν οι πηγές του ΥΠΟΙΚ, θα υπάρξει ενημέρωση «για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Παράλληλα, θα επαληθευθεί και η πρόοδος η οποία έχει σημειωθεί στα 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, 108 εκ των οποίων έχουν κλείσει».

Όσον αφορά τα δύο τελευταία προαπαιτούμενα (που αφορούν την ομαλή διεξαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και το Ελληνικό) οι πηγές του ΥΠΟΙΚ τα χαρακτήριζαν ως «τεχνικής φύσης» και σημείωναν ότι κυβέρνηση και θεσμοί αναμένουν ολοκλήρωσή τους -και τυπικά- μέσα στο προσεχές διάστημα, προσθέτοντας ότι η εκταμίευση της δόσης θα ακολουθήσει αμέσως μετά.

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

ΝΔ για τις δηλώσεις Βαρουφάκη σχετικά με τις ηχογραφήσεις των Eurogroup: «Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί άλλο να κρύβεται»

Tinad

Σταϊκούρας για Eurogroup: Συνέχιση δημοσιονομικής ευελιξίας και διατήρηση μέτρων στήριξης

Μιχάλης Μάρδας

Συνεδριάζει την Καθαρά Δευτέρα μέσω τηλεδιάσκεψης, το Eurogroup

Ανδρέας Ντίνης

Eurogroup: Οι καθυστερήσεις σε εμβολιασμούς και Ταμείο Ανάκαμψης ανοίγουν παράθυρο για δημοσιονομική χαλάρωση μακράς διαρκείας

Δημήτρης Ντόγκας

Πασκάλ Ντόναχιου: Οι αλλαγές στην οικονομία αναγνωρίστηκαν και οι αγορές δάνεισαν με χαμηλό επιτόκιο την Ελλάδα

Δημήτρης Ντόγκας

Σταϊκούρας: Υψηλότερη ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2021

Ανδρέας Ντίνης

Έγκριση της δόσης των 767 εκατ. ευρώ από το Eurogroup – Ικανοποίηση από Μητσοτάκη και Σταϊκούρα

Μιχάλης Μάρδας

Eurogroup: Νέα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Μιχάλης Μάρδας

Ικανοποίηση για τα ελληνικά μέτρα στήριξης από το Eurogroup – Τι δήλωσε ο Σταϊκούρας

Μιχάλης Μάρδας