Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι συζήτησαν στο Πεκίνο οι διοικήσεις ΔΕΘ-Helexpo και Tεχνόπολις ΑΕ

Σε μήνα-κλειδί για την ενίσχυση της τεχνολογικής και εκθεσιακής συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας, σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, αναμένεται να εξελιχθεί ο Σεπτέμβριος.

Παρότι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί έως το φθινόπωρο είναι πολύ περιορισμένο, οι διοικήσεις της ΔΕΘ-Helexpo AE και της Τεχνόπολις ΑΕ, έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να προχωρήσουν στην υλοποίηση του επόμενου σταδίου των όσων συζητήθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα.

Το πρόγραμμα των εκπροσώπων των δύο εταιρειών στην Κίνα ήταν φορτωμένο, καθώς στη διάρκεια της επίσκεψης έγιναν διαδοχικές επαφές με στελέχη τεχνολογικών πάρκων και εκθεσιακών οργανισμών, ενώ συζητήθηκε και το ενδεχόμενο κινεζικής επένδυσης στην Τεχνόπολη και υπογραφής μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΘ -Helexpo AE και του εκθεσιακού οργανισμού του Shenzhen.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo AE και της Τεχνόπολις ΑΕ, Τάσος Τζήκας, υπενθύμισε ότι κατά την επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού Huawei στο Πεκίνο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρότεινε την αδελφοποίηση του τεχνολογικού πάρκου της εταιρείας με την Τεχνόπολη στη Θεσσαλονίκη, η οποία αποτελεί το πρώτο ιδιωτικό Πάρκο Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας στην Ελλάδα, όπου μπορούν να εγκατασταθούν εταιρείες της νέας οικονομίας, καθώς και ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Σε πλήρη ανάπτυξη, η Τεχνόπολη αναμένεται να φιλοξενεί πάνω από 150 καινοτόμες επιχειρήσεις, με περισσότερους από 3000 εργαζομένους. Παράλληλα πρότεινε στη Huawei τη συνεργασία με την ελληνική πλευρά για τη δημιουργία τεχνολογικού πάρκου στην Αθήνα.

Ο κ. Τζήκας είχε ακόμη επαφές με τους εκπροσώπους εταιρείας εισηγμένης στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, η οποία διαχειρίζεται μερικά από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά πάρκα της Κίνας. Η ατζέντα των συζητήσεων είχε δύο σκέλη, που αφορούσαν τόσο την εγκατάσταση ελληνικών επιχειρήσεων σε τεχνολογικά πάρκα της Κίνας, όσο και το ενδεχόμενο επένδυσης του κινεζικού κολοσσού στην Τεχνόπολη.

«Σχεδιάζουμε τον Σεπτέμβριο να μπορέσουμε να έχουμε στη Θεσσαλονίκη μια αποστολή από την Κίνα, τόσο στο τεχνολογικό κομμάτι όσο και στο εκθεσιακό. Πρέπει οπωσδήποτε τον Σεπτέμβριο, με την ευκαιρία της ΔΕΘ, αλλά και τον Οκτώβριο να κάνουμε τα επόμενα βήματα. Επειδή είναι πάρα πολύ μικρό το χρονικό διάστημα που απομένει έως τότε, κάνουμε ήδη αγώνα δρόμου για να τα καταφέρουμε» σημείωσε ο κ. Τζήκας.
Τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ του 2017 η Κίνα;

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Kυριάκος Ποζρικίδης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η ελληνική πλευρά πρότεινε στην κινεζική, η Κίνα να είναι η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης του 2017, ενώ οι Κινέζοι εξέφρασαν ενδιαφέρον συμμετοχής είτε ως εκθέτες είτε ως εμπορικοί επισκέπτες σε εκθέσεις, όπως η Freskon, η Detrop και η Aqua-Therm.

«Στην ουσία μπορούμε να πούμε ότι εργαζόμαστε για την επανεκκίνηση των επαφών με την Κίνα, καθώς η τελευταία φορά που η Κίνα ήταν τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ ήταν το 1999 και έκτοτε είχαμε μόνο λίγες μεμονωμένες συμμετοχές», σημείωσε ο κ. Ποζρικίδης. Η ΔΕΘ-Helexpo επιδιώκει και την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τον εκθεσιακό οργανισμό του Shenzhen, που βρίσκεται στα νοτιαονατολικά της χώρας, λειτουργεί σαν γέφυρα μεταξύ του Χονγκ Κονγκ και της κινεζικής ενδοχώρας και θεωρείται, μεταξύ άλλων, η Silicon Valley της Κίνας. Αντίστοιχο μνημόνιο υπεγράφη προ έτους με τον εκθεσιακό οργανισμό της Καντόνας._

Προτεινόμενα για εσάς

Κινέζος ΥΠΕΞ: «Στο χείλος ενός νέου Ψυχρού Πολέμου» Πεκίνο και Ουάσιγκτον

Ανδρέας Ντίνης

Ιστορική μέρα για την Κίνα: Κανένα νέο κρούσμα για πρώτη φορά από την εμφάνιση της πανδημίας

Tinad

Kίνα-ΗΠΑ: Το παιχνίδι των αριθμών

Kon

Κορωνοϊός – Ανησυχητικά σημάδια στην Κίνα: Πιθανή μετάλλαξη του ιού εξετάζουν οι ειδικοί στα νέα κρούσματα

Tinad

Συγκινητική ιστορία: Βρήκαν τον εξαφανισμένο γιο τους μετά από 32 χρόνια

Tinad

Μνήμες Ουχάν «ξυπνούν» στην Κίνα: Σε καραντίνα η πόλη Σουλάν λόγω έξαρσης κρουσμάτων κορωνοϊού

Tinad

«Σφαγή» ΗΠΑ-Κίνας για τον κορωνοϊό: CIA και FBI κατηγορούν την Κίνα πως αγόραζε αναπνευστήρες και κλέβει πληροφορίες για το εμβόλιο

Evanthia Karra

ΙΚΕΑ: Σάλος στην Κίνα για τη γυναίκα που αυτοϊκανοποιήθηκε σε καναπέδες και κρεβάτια

Ανδρέας Ντίνης

Στα πόδια του κορωνοϊού σφάζονται υπερδυνάμεις: Για κυβερνοπειρατεία κατηγορούν οι ΗΠΑ τη Κίνα

Μιχάλης Μάρδας