Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Το Eurogroup του Ιανουαρίου επιτάχυνε τις συζητήσεις για το χρέος

ΔΝΤ για Brexit: Ελπίζουμε πως η βούληση για συμφωνία θα διατηρηθεί

Στο ελληνικό πρόγραμμα αναφέρθηκε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Γουίλιαμ Μάρεϊ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον.

«Το Eurogroup της προηγούμενης εβδομάδας επιτάχυνε τις διαπραγματεύσεις για ενδεχόμενη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», δήλωσε, ενώ παράλληλα δεν επιβεβαίωσε τυχόν συμμετοχή του οργανισμού στη μετα-μνημονιακή επιτήρηση της Ελλάδας.

Δεν έδωσε, πάντως, χρονοδιάγραμμα για την πορεία των συζητήσεων για το χρέος, όμως επαναβεβαίωσε ότι η βιωσιμότητά είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου το Ταμείο να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στην ευρω-ομάδα του Ιανουαρίου οι εταίροι συμφώνησαν να αρχίσει η τεχνική εξέταση μηχανισμού που θα συνδέει το πρόγραμμα αποπληρωμής των δανείων στήριξης με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Οι αποφάσεις για τυχόν ενεργοποίηση του μηχανισμού θα ληφθούν μετά το καλοκαίρι, όμως ο επίτροπος Οικονομικών Μοσκοβισί δήλωσε ότι το Ταμείο φάνηκε να αξιολογεί θετικά αυτό το μέτρο ελάφρυνσης.

Με το τρίτο πρόγραμμα να λήγει τον Αύγουστο υπάρχει έντονη φημολογία για τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει το ΔΝΤ στην μετα-μνημονιακή επιτήρηση, όμως ο κ. Μάρεϊ απέφυγε να επιβεβαιώσει τυχόν βαθιά εμπλοκή του οργανισμού στην εποπτεία των δημοσιονομικών επιδόσεων και των μεταρρυθμίσεων.

Σημείωσε μόνο γενικά ότι το Ταμείο θα διατηρήσει τις τακτικές σχέσεις με την Ελλάδα που έχει όλα τα κράτη-μέλη του. Βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων οι χώρες που βγαίνουν από πρόγραμμα τελούν υπό αυξημένη επιτήρηση έως ότου να εξοφλήσουν το 75% της βοήθειας που έλαβαν, που σημαίνει ότι η Αθήνα θα μείνει σε καθεστώς εποπτείας για δεκαετίες.

Όσον αφορά τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών, των οποίων τα αποτελέσματα αναμένονται τον Μάιο, ο κ. Μάρεϊ επανέλαβε την πάγια ανησυχία του ΔΝΤ για τον όγκο των «κόκκινων» δανείων, σημειώνοντας ότι οι έλεγχοι είναι ένα «σημαντικό βήμα» για να αξιολογηθεί η κατάσταση των ελληνικών ιδρυμάτων.

Ερωτηθείς εάν το Ταμείο θεωρεί υπερβολικά επιεικείς τις προβλέψεις – παραμέτρους που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή για την Ελλάδα όσον αφορά τα στρες τεστ, ο κ. Μάρεϊ δεν εξέφρασε άμεσα κάποια αμφισβήτηση, λέγοντας λιτά πως τα τεστ είναι ευρωπαϊκά και το ΔΝΤ δεν έχει ανάμιξη.

Στις παραμέτρους της η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή προβλέπει ότι στο δυσμενές σενάριο η ελληνική οικονομία θα υποστεί ύφεση 1,3% φέτος και 2,1% το 2019, προτού επιστρέψει σε οριακή ανάπτυξη 0,2% το 2020.

Το δυσμενές σενάριο προβλέπει επίσης μεγάλη πτώση του Χρηματιστηρίου, διατήρηση της ανεργίας τουλάχιστον στο 20% έως το 2020 και παρατεταμένη πτώση των τιμών ακινήτων, με τα οικιστικά και τα εμπορικά ακίνητα να απαξιώνονται κατά 16.6% σε βάθος τριετίας.

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

ΔΝΤ: Μείωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας – Επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΔΝΤ: Προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 6,5% το 2021

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΔΝΤ: Ανθεκτική η ελληνική οικονομία – Προβλέπει ανάπτυξη 3,3% φέτος και 5,4% το 2022

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μισθοί Δημοσίου και συντάξεις ξανά στο… στόχαστρο του ΔΝΤ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

ΔΝΤ: Πρωτογενή πλεονάσματα το 2022 – Η μάχη με το χρέος έως το 2026

Δημήτρης Ντόγκας

Αργεντινή: Ζητά επαναδιαπραγμάτευση του χρέους στο ΔΝΤ -«Αδύνατο να αποπληρωθεί» δήλωσε ο πρόεδρός της

Δημήτρης Ντόγκας

Τουρκία: Η κατρακύλα της λίρας φέρνει χάος στην αγορά – 32% πάνω το χρέος, ακυρώθηκαν εισαγωγές

Δημήτρης Ντόγκας

Η Ελλάδα αποπλήρωσε πρόωρα 3,3 δισ. ευρώ από μέρος των δανείων στο ΔΝΤ

ESM: Εγκρίθηκε η πρόωρη αποπληρωμή 3,3 δισ. στο ΔΝΤ – Το διπλό όφελος για την  Ελλάδα

Δημήτρης Ντόγκας