Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος: Η τέταρτη αξιολόγηση δεν θα έχει τόσα προαπαιτούμενα

Τσακαλώτος για προϋπολογισμό: Τα υπερπλεονάσματα ήταν μία αναγκαστική πρακτική της κυβέρνησης λόγω ΔΝΤ

«Νομίζω ότι ήταν ένα πολύ καλό Eurogroup για την Ελλάδα. Δόθηκε η πολιτική στήριξη στην συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης και απομένουν μόνο ορισμένα τεχνικά ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Τα μάτια μας τώρα είναι στραμμένα στο θέμα της ρύθμισης του χρέους καθώς η τέταρτη αξιολόγηση δεν περιλαμβάνει τόσο σημαντικά προαπαιτούμενα γιατί το πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές. Ο κ Τσακαλώτος παρέπεμψε στην τελευταία παράγραφο του ανακοινωθέντος του Eurogroup όπου ξεκαθαρίζεται ότι το EWG θα αρχίσει να επεξεργάζεται τα μέτρα για το χρέος στο πνεύμα και το πλαίσιο της γαλλικής πρότασης για σύνδεση του με την ρήτρα ανάπτυξης.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν συζητήθηκε σήμερα θέμα προληπτικής πιστωτικής γραμμής διευκρινίζοντας ότι η φύση της εξόδου από το πρόγραμμα θα συζητηθεί προς το Πάσχα. Σημείωσε επίσης ότι το «μαξιλαράκι»« που χτίζεται και με τα 1,9 δισ. που διατίθεται από το συνολικό πακέτο των 6,7 δισ. της τρίτης αξιολόγησης συνιστά μια πιστωτική γραμμή.

Για μια καλή μέρα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη έκανε λόγο ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Οικονομία Πιερ Μοσκοβισί κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Ο κ. Μοσκοβισί μίλησε για ποιοτικά κριτήρια που προκύπτουν από την αξιολόγηση, πέρα από τα prior actions όπως στη συλλογή φόρων από την ανεξάρτητη ΑΑΔΕ, τα μέτρα κοινωνικής προστασίας και την στρατηγική για την ανάπτυξη επί της ουσίας δουλεύουν σκληρά οι αρχές. Τέλος, χαιρέτησε την έναρξη της τεχνικής συζήτηση για τον «γαλλικό μηχανισμό» που συνδέει το χρέος με την ανάπτυξη. «Ήταν καλή ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη» και τόνισε ότι πρέπει να δούμε όχι μόνο ότι η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα αλλά και ότι βγαίνει καλά.

Σεντένο: Ικανοποιητική συνεργασία

Ο νέος πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο του σημερινού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες υπήρξε πολιτική συμφωνία για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και την εκταμίευση της τέταρτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, ύψους 6,7 δισ. ευρώ, ενώχαρακτήρισε εξαιρετικά ικανοποιητική την συνεργασία των θεσμών με τις ελληνικές αρχές. Από τα 6,7 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι εντός του Φεβρουαρίου θα εκταμιευτούν τα 5,7 δισ. ευρώ, ενώ τον Απρίλιο θα εκταμιευτεί το υπόλοιπο ένα δισ, ευρώ.

Ντομπρόφσκις: Συγχαρητήρια στην Ελλάδα

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντερ Ντομπρόφσκις σε ανάρτησή του στο twitter ανέφερε: «Θερμά συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την καλή δουλειά που έγινε. Αναμένω αυξανόμενη εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Η Ελλάδα είναι σε έναν καλό δρόμο για να ολοκληρώσει όλα τα μέτρα  σχετικά με την 3η αξιολόγηση, μπορούμε τώρα να εστιάσουμε στα τελικά στάδια του προγράμματος του ESM.

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

«Καμπανάκι» Σεντένο για τον κορωνοϊό: Τα μέτρα φέρνουν τις οικονομίες σε κατάσταση πολέμου

Evanthia Karra

Σήμερα το κρίσιμο Eurogroup: Κληρώνει για χαλάρωση δημοσιονομικών στόχων

Μιχάλης Μάρδας

Τι θα ζητήσει η Ελλάδα στο Eurogroup λόγω κορωνοϊού

Μιχάλης Μάρδας

Εξαίρεση δαπανών και αναπροσαρμογή του πλεονάσματος θα ζητήσει ο ΥΠΟΙΚ στο Eurogroup

Ανδρέας Ντίνης

Στη δημοσιότητα οι ηχογραφημένες συνεδριάσεις του eurogroup από τον Βαρουφάκη

Ανδρέας Ντίνης

Χαμός στην Βουλή: Ο Βαρουφάκης κατέθεσε τις ηχογραφήσεις από τα Eurogroup – Ο Τασούλας τις επέστρεψε ως απαράδεκτες

Ανδρέας Ντίνης

Αποφάσεις για ελαφρύνσεις στο Eurogroup του Μαρτίου

admin

Εύσημα από Ρέγκλινγκ στο Eurogroup: Καλύτερα από τις προβλέψεις η ελληνική οικονομία

admin

Στο Eurogroup του Μαρτίου η 5η μεταμνημονιακή αξιολόγηση

admin