ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκθεση-καταπέλτης από το Ελεγκτικό Συνέδριο: 36,4 δισ. ευρώ η ζημιά στο Ελληνικό Δημόσιο από την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

Έκθεση-καταπέλτης από το Ελεγκτικό Συνέδριο: 36,4 δισ. ευρώ η ζημιά στο Ελληνικό Δημόσιο από την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

Tο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο προειδοποιεί, αναφερόμενη στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, τονίζοντας ότι είναι δύσκολο εγχείρημα η ικανότητα της χώρας να χρηματοδοτείται πλήρως από τις αγορές.

Σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου με τον τίτλο «Η παρέμβαση της Επιτροπής στην ελληνική χρηματοπιστωτική κρίση», τα προγράμματα προσαρμογής που σχεδίασε και εφάρμοσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα, συνέβαλαν μεν στην ανασυγκρότηση της χώρας, πλην όμως οριακά.

Όπως αναφέρει η συγκεκριμένη έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 το Ελληνικό Δημόσιο είχε διαθέσει για τις τράπεζες κεφάλαια που άγγιζαν τα 45,4 δισ. ευρώ.

Από αυτά εκτιμά ότι στην καλύτερη περίπτωση θα μπορέσει να ανακτήσει τα 8,9 δισ. ευρώ, επομένως η ζημιά που έχει υποστεί αγγίζει τα 36,4 δισ. ευρώ.

Τα κεφάλαια αυτά, τα οποία προήλθαν από τα τρία Μνημόνια, όπως διαπιστώνει το Ελεγκτικό Συνέδριο διατέθηκαν, στις τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίηση τους (συνολικά 31,9 δισ. ευρώ) ενώ άλλα 13,5 δισ. ευρώ διατέθηκαν προκειμένου να προχωρήσει η εκκαθάριση των υπολοίπων τραπεζών που έκλεισαν ή απορροφήθηκαν από τις προηγούμενες.

Μέχρι στιγμής το Δημόσιο έχει εισπράξει στο Ταμείο του από το προϊόν της εκκαθάρισης ή από την πώληση μετοχών τραπεζών μόνο 3,2 δισ. ευρώ, ενώ το Ελεγκτικό Συνέδριο προσδοκά ότι μπορεί να εισπράξει ακόμη άλλα 5,7 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας έτσι τις συνολικές εισπράξεις στα 8,9 δισ. ευρώ.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο διαπιστώνει ότι στον χρηματοπιστωτικό τομέα οι μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των τριών Μνημονίων δεν είχαν εστιαστεί επαρκώς σε ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης, αλλά και εποπτείας του τραπεζικού συστήματος από τις εθνικές αρχές κυρίως στις μικρότερες τράπεζες.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην συγκεκριμένη έκθεση από έλεγχο που πραγματοποίησαν από κοινού κλιμάκια της Τραπέζης της Ελλάδος και του SSM σε μία τράπεζα – την οποία όμως δεν κατονομάζει – προέκυψαν σοβαρότατες ελλείψεις τόσο στην εταιρική διακυβέρνηση όσο και στις πρακτικές που εφαρμόζονταν στη χορήγηση δανείων, κυρίως στον έλεγχο του κινδύνου που αυτά συνεπάγονταν (risk management).

Όπως τονίζεται, με το δεύτερο Μνημόνιο διατέθηκαν σημαντικά κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς όμως να διασφαλίζεται αποτελεσματικά ο έλεγχος των ιδιωτικών διοικήσεων. Αντίθετα με τη διεθνή πρακτική, ενώ οι αλλαγές στην μετοχική σύνθεση των ελληνικών τραπεζών το 2013 οδήγησαν σχεδόν στην πλήρη κρατικοποίηση τους, η εξέλιξη αυτή δεν αποτυπώθηκε και στη σύνθεση των διοικητικών τους συμβουλίων.

Προτεινόμενα για εσάς

Σκυλακάκης: Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα

Tinad

ΙΟΒΕ: Βελτίωση των προσδοκιών σε όλους τους τομείς της οικονομίας

Tinad

Βγαίνει ξανά στις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο – Ανοίγει το βιβλίο προσφορών για το 5ετές ομόλογο

Tinad

Έρευνα: Η πανδημία μείωσε τα εισοδήματα των ανθρώπων παγκοσμίως

Tinad

Λαγκάρντ: Η πρόοδος στον εμβολιασμό θα εκτινάξει την ανάπτυξη της οικονομίας στο β΄ εξάμηνο

Tinad

Standard & Poor’s: Αναβάθμισε το αξιόχρεο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών

Tinad

Έρευνες ΣΕΒ και ΙΟΒΕ: Αγκάθι η αποσύνδεση σπουδών-αγοράς

Ανδρέας Ντίνης

Οι 5 βασικοί στόχοι για την οικονομία την 4ετία 2021-2024

Μιχάλης Μάρδας

Έρευνα Pulse RC: Θετικά τα μέτρα, αβέβαιο το μέλλον

Tinad