Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Σόιμπλε φεύγει, η συζήτηση για το χρέος δεν έρχεται…

Αναβολή για τον Απρίλιο παίρνει η ουσιαστική συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που αναμενόταν να γίνει στο πλαίσιο της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ αφού ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έδινε τον τόνο για τις προθέσεις του Eurogroup, δεν θα είναι παρών.

Η υποψηφιότητα του κ. Σόιμπλε για την προεδρία της Ομοσπονδιακής Βουλής αφαίρεσε το δεύτερο πόλο των συζητήσεων για το ελληνικό θέμα στις συναντήσεις που θα γίνουν στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με πηγές του Ταμείου, η κ. Λαγκάρντ τόσο στις δημόσιες τοποθετήσεις της όσο και στις συναντήσεις που θα έχει στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ και με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο μετά τα μέσα της εβδομάδας αλλά και με τον πρωθυπουργό αναμένεται να μείνει σταθερή στη θέση της για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων αλλά και ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Παρ’ όλα αυτά, η ουσιαστική συζήτηση σε επίπεδο ΔΝΤ – Eurogroup σχετικά με τις απαιτήσεις του Ταμείου για το ελληνικό χρέος μάλλον θα αναβληθεί για την εαρινή σύνοδο του Ταμείου τον ερχόμενο Απρίλιο. Μέχρι τότε αναμένεται η Γερμανία να έχει σχηματίσει κυβέρνηση και κατά συνέπεια να έχει νέο μόνιμο υπουργό Οικονομικών αφού ο κ Πέτερ Αλμάιερ που ανέλαβε μετά τη μετακίνηση Σόιμπλε είναι «υπηρεσιακός». Η παρουσία Σόιμπλε, ο οποίος έχει παρακολουθήσει και διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική του Eurgogroup προς την Ελλάδα από την αρχή σχεδόν των Μνημονίων, θα έδινε ένα έναυσμα ουσιαστικών συζητήσεων που τώρα δεν υπάρχει.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος έφτασε χθες το βράδυ στο Λουξεμβούργο για το σημερινό άτυπο Eurorgoup όπου ως γνωστόν δεν υπάρχει πρόβλεψη για συζήτηση σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα. Στο πλαίσιο όμως της παρουσίας του έχει κανονιστεί συνάντηση με τον Γάλλο επίτροπο αρμόδιο για οικονομικά θέματα κ. Πιέρ Μοσκοβισί.

Η συνάντηση θα δώσει την ευκαιρία και για μια άτυπη ανασκόπηση του ελληνικού προγράμματος και κυρίως της πορείας των προαπαιτουμένων που βρίσκονται σε καθυστέρηση εν όψει και της τρίτης αξιολόγησης που αναμένεται να ξεκινήσει προς το τέλος του μήνα.

Ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να ενημερώσει για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης κρίσιμων προαπαιτουμένων που έχουν συμφωνηθεί από τη 2η αξιολόγηση και εκκρεμούν. Στο πλαίσιο αυτό, ο επίτροπος θα ενημερωθεί για την υλοποίηση του θεσμικού πλαισίου για τα κόκκινα δάνεια, την πορεία υλοποίησης του ασφαλιστικού, την αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων, τις αλλαγές στο Δημόσιο και φυσικά για τον κρίσιμο τομέα των αποκρατικοποιήσεων.

Κρίσιμο θέμα θα αποτελέσει και το δημοσιονομικό και ειδικά οι διαβεβαιώσεις που θα βασίζονται σε στοιχεία με βάση τις οποίες η Ελλάδα θα πετύχει και το στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 1,75% του ΑΕΠ για το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ για το 2018.

Ο υπουργός Οικονομικών θα πετάξει απευθείας αύριο το βράδυ ή το πρωί της Τετάρτης από το Λουξεμβούργο προς την Ουάσιγκτον ώστε να συμμετέχει στις εργασίες της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στην αμερικανική πρωτεύουσα ο υπουργός Οικονομικών θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει όχι μόνο την ηγεσία του ΔΝΤ αλλά και των Ευρωπαίων δανειστών και να οριστικοποιήσει και τις ημερομηνίες επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα για την τρίτη αξιολόγηση.

Τάσος Δασόπουλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας και περιφερειακός ηγέτης

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Τη σημασία της Τριμερούς στην Αθήνα τονίζει η Προεδρία της Αιγύπτου

Μαρίνα Μπενέκου

Μητσοτάκης σε Σίσι: Αποσταθεροποιητικός ο ρόλος της Τουρκίας – Διάλογος με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πάιατ: Η Ελλάδα είναι σαφώς ένας από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός 18/10: 3.164 κρούσματα, 43 θάνατοι, 347 διασωληνωμένοι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

«Η Ελλάδα το 2040» – Μητσοτάκης: Ευελιξία για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων εξελίξεων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ιταλία: Η αρχαιολογική ανακάλυψη που «φουντώνει» την εμπορική διασύνδεση με την Ελλάδα

Λάμπρος Κατσαρός

Η χώρα διευρύνει τις συμμαχίες της και δυναμώνει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο γρίφος της ακρίβειας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom