Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόωρα stress tests και έλεγχος για τα κόκκινα δάνεια από το ΔΝΤ

«Μήνυμα» Τόμσεν στην Αθήνα: Κλειδί οι μεταρρυθμίσεις για έξοδο στις αγορές

Σε συμβιβασμό κατέληξαν ΕΚΤ και ΔΝΤ στο θέμα των ελληνικών τραπεζών βάζοντας ως πρώτο ζητούμενο αυτό που βάζει και η ΤτΕ, δηλαδή την ταχεία αντιμετώπιση του μεγάλου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το ΔΝΤ διά στόματος Πόουλ Τόμσεν συμφώνησε επισήμως στα πρόωρα stress tests που πρότεινε η ΕΚΤ μετά και την παρέμβαση της Κριστίν Λαγκάρντ. Ωστόσο είναι πρόσκαιρο να πει κανείς ποια θα είναι η έκβαση της υπόθεσης για τις ελληνικές τράπεζες και αν θα είναι τελείως ανώδυνη.

Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου κ. Μπενουά Κερέ μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είπε ότι εκτός από τα τεστ κοπώσεως στις ελληνικές τράπεζες θα υπάρξει και ένας βαθύτερος έλεγχος σε κάποια συγκεκριμένα στοιχεία του ενεργητικού των τραπεζών. Δηλαδή θα γίνει ένα AQR σε μικρογραφία όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα επανεξεταστεί η αξία των ακινήτων που «καλύπτουν» κόκκινα δάνεια και κατά συνέπεια οι προβλέψεις έναντι των μη εξυπηρετούμενων δανείων για τις ίδιες τις τράπεζες. Αν το τεστ είναι επιτυχημένο, τότε οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν ανανεώσει το πιστοποιητικό φερεγγυότητας που πήραν μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015. Αν όμως προκύψουν προβλήματα, θα πρέπει αυτά να αντιμετωπιστούν.

Καμία ανησυχία αλλά…

Σε αυτό το κλίμα ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ κ. Πόουλ Τόμσεν καθησύχασε χθες λέγοντας ότι το Ταμείο δεν έχει καμία ανησυχία για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα.

Συνέχισε όμως τη δήλωσή του αναφερόμενος στο θέμα των κόκκινων δανείων. «Το θέμα μας είναι ότι χρειάζεται να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει στρατηγική που θα αντιμετωπίζει το ελληνικό εξαιρετικά υψηλό υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Σχετικά με αυτό είχαμε προτείνει την αναθεώρηση των στοιχείων του ενεργητικού των τραπεζών (AQR) που είχε γίνει το 2015 μέχρι και την επόμενη άνοιξη. Η ΕΚΤ πρότεινε αντ’ αυτού να φέρει νωρίτερα τα ήδη προγραμματισμένα stress tests και να αναλάβει στοχευμένους ελέγχους των στοιχείων ενεργητικού οι οποίοι θα μας επιτρέψουν να συλλέξουμε πληροφορίες που είναι απαραίτητες ώστε να αποφανθούμε σχετικά με την εφαρμοζόμενη στρατηγική και το αν διασφαλίζει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος χωρίς να χρειάζεται συνολικός έλεγχος των στοιχείων ενεργητικού».

Στην ίδια γραμμή με τον Πόουλ Τόμσεν και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ Ουίλιαμ Μάρεϊ. Το μεσημέρι από το Λονδίνο απάντησε στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων επαναλαμβάνοντας ότι «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενδιαφέρεται κατά κύριο λόγο να διασφαλίσει ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν μια αξιόπιστη μεσοπρόθεσμη στρατηγική για τη μείωση των κόκκινων δανείων τους». Αρνήθηκε όμως να παραδεχθεί ότι το Ταμείο αναγκάστηκε να υποχωρήσει λόγω της παρέμβασης της ΕΚΤ.

Τράπεζα της Ελλάδος

Ανάπτυξη 1,7% για το 2017, 2,4% για το 2018 και 2,7% για το 2019 προέβλεψε για την Ελλάδα ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας θέτοντας με τη σειρά του ως προϋποθέσεις την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής, τη μείωση του χρέους και τα κόκκινα δάνεια.

«Στον τραπεζικό τομέα, προτεραιότητα αποτελεί η αντιμετώπιση του μεγάλου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ιδιαίτερα το πρόβλημα των λεγόμενων στρατηγικών κακοπληρωτών, που αποτελούν τροχοπέδη όχι μόνο για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, αλλά και για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», είπε ο κ. Στουρνάρας σε εκδήλωση του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου.

Σημείωσε ότι στην παρούσα φάση έχουν πλέον νομοθετηθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και έχει διαμορφωθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων με αποτελεσματικό και γρήγορο τρόπο. «Οι τράπεζες διαθέτουν επίσης επαρκείς προβλέψεις, εξασφαλίσεις και κεφάλαια, που υπερκαλύπτουν την αξία των δανείων αυτών, ενώ η οικονομία ανακάμπτει», διαβεβαίωσε ο διοικητής της ΤτΕ για να συνεχίσει: «Επομένως, αναμένεται, και πρέπει, να ενταθούν οι προσπάθειες των τραπεζών ώστε να επιταχυνθεί ο ρυθμός μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δεδομένου μάλιστα ότι οι στόχοι για το 2018 και το 2019 είναι πιο φιλόδοξοι από τους φετινούς».

Καταλήγοντας τόνισε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε σταθερή ανοδική τροχιά. «Ωστόσο, παρά τις θετικές ενδείξεις λόγω της αύξησης του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο του 2017, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται επανάπαυση και χαλάρωση των προσπαθειών. Εχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε για να επαληθευτούν οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο 2017-2019 και για να κερδίσει η Ελλάδα την πλήρη εμπιστοσύνη των αγορών μετά το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018», είπε.

Τάσος Δασόπουλος
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

ΔΝΤ: Μείωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας – Επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αυτές είναι οι 4 προκλήσεις στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μισθοί Δημοσίου και συντάξεις ξανά στο… στόχαστρο του ΔΝΤ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

ΔΝΤ: Πρωτογενή πλεονάσματα το 2022 – Η μάχη με το χρέος έως το 2026

Δημήτρης Ντόγκας

Αργεντινή: Ζητά επαναδιαπραγμάτευση του χρέους στο ΔΝΤ -«Αδύνατο να αποπληρωθεί» δήλωσε ο πρόεδρός της

Δημήτρης Ντόγκας

Τουρκία: Η κατρακύλα της λίρας φέρνει χάος στην αγορά – 32% πάνω το χρέος, ακυρώθηκαν εισαγωγές

Δημήτρης Ντόγκας

ΕΚΤ: Οι χρησμοί Λαγκάρντ για την ευρωπαϊκή οικονομία και ο φόβος της για «αυτογκόλ»

Δημήτρης Ντόγκας

Η Ελλάδα αποπλήρωσε πρόωρα 3,3 δισ. ευρώ από μέρος των δανείων στο ΔΝΤ

Εurogroup: Θετικό το κλίμα για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα – Η ατζέντα για τη δέκατη αξιολόγηση

Δημήτρης Ντόγκας