Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καμπανάκι κινδύνου για τα κόκκινα δάνεια χτύπησε ο Τόμσεν

Ενδείξεις συμβιβασμού του ΔΝΤ με την ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες βλέπουν οι αναλυτές στις δηλώσεις που έκανε σήμερα το πρωί στο Λονδίνο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν. 
Μιλώντας σε συνέδριο στη Βρετανική πρωτεύουσα ο κ. Τόμσεν είπε ότι το σχέδιο της ΕΚΤ για τη διενέργεια stress tests στις ελληνικές τράπεζες ακόμη και τον Μάιο είναι μια “εποικοδομητική πρόταση”.

Αναλυτικά δήλωσε ο κ. Τόμσεν:

«Όσον αφορά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, επιτρέψτε μου να τονίσω ότι δεν βλέπουμε κανένα  πρόβλημα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ελλάδα. Το θέμα είναι ότι πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει μια στρατηγική για την αντιμετώπιση του εξαιρετικά υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ελλάδας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Από αυτή την άποψη, είχαμε προτείνει την επικαιροποίηση της επισκόπησης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών (AQR) που έγινε το 2015 ως την επόμενη άνοιξη.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρότεινε αντίθετα να επισπευσθούν τα προγραμματισμένα stress tests και να πραγματοποιηθούν στοχευμένες αναθεωρήσεις περιουσιακών στοιχείων, θεωρώντας ότι αυτό θα μας επιτρέψει να συλλέξουμε τις απαραίτητες πληροφορίες για να αξιολογήσουμε εάν η σημερινή στρατηγική για την εξασφάλιση της χρηστής τραπεζικής ικανότητας είναι επαρκής χωρίς να χρειάζεται να περάσουμε από μια πλήρη επισκόπηση της ποιότητας του ενεργητικού (AQR). Θεωρούμε ότι πρόκειται για εποικοδομητική πρόταση που επιτυγχάνει τους ίδιους ευρύτερους  στόχους και τώρα συζητάμε τους ακριβείς τρόπους με τους συναδέλφους μας στην ΕΚΤ».

Θυμίζουμε όυι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε  ότι το ΔΝΤ έχει αλλάξει τη θέση του για τις ελληνικές τράπεζες και δεν επιμένει σε νέο έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού τους, επισημαίνοντας ότι τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα είναι σε καλή θέση και αυτό θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία.

Προτεινόμενα για εσάς

Οικονομία: Υπό συνεχή αναθεώρηση η ανάκαμψη της

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ζητείται πιο ευρωπαϊκή Γερμανία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η Ελλάδα μπροστά σε νέες προκλήσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εμβολιαστείτε για να σωθούν ζωές

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Εξωστρέφεια για βιώσιμη ανάπτυξη

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σταϊκούρας: Ενδεχόμενη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το στοίχημα των επόμενων 20 μηνών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο οίκος DBRS αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα BB

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κατώτατος μισθός: «Παράθυρο» για νέα αύξηση – Τι είπε ο Χατζηδάκης [πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom