Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπαδημητρίου: Η χώρα χρειάζεται ένα «επενδυτικό σοκ»

Την ανάγκη ενός «επενδυτικού σοκ» για τη χώρα υπογραμμίζει ο Υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, προσθέτοντας ότι «οι ξένες άμεσες επενδύσεις έχουν τριπλασιαστεί φέτος σε σχέση με πέρυσι».

«Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές έχουν παρατηρήσει ότι υπάρχουν ευκαιρίες, ότι η χώρα έχει αποκτήσει πολιτική και οικονομική σταθερότητα, υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις, ότι το ενδεχόμενο του Grexit έχει εξαλειφθεί και ότι διαθέτουμε εργατικό δυναμικό το οποίο είναι οικονομικά προσιτό και εξειδικευμένο», συμπληρώνει.

Κάτω από αυτό το πρίσμα, ο υπουργός Οικονομίας εκτιμά ότι οι επενδύσεις για νέες ιδιωτικές επιχειρήσεις θα φτάσουν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2017, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτό το ποσό οι αποκρατικοποιήσεις, όπως αναφέρει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Documento».

«Το φθινόπωρο θα ξεκινήσει η αξιολόγηση και των επενδυτικών σχεδίων του νέου αναπτυξιακού, που σημαίνει επιτάχυνση περισσότερων επενδύσεων. Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον. Έχουν υποβληθεί 802 αιτήματα, προϋπολογισμού 2,2 δισ. ευρώ», συμπληρώνει.

Ακόμη δηλώνει εξαιρετικά αισιόδοξος για την οικονομία ενώ ιδιαίτερη αναφορά κάνει στη δημιουργία της αναπτυξιακής τράπεζας. «Ο ρόλος της θα είναι συμπληρωματικός ως προς τις συστημικές τράπεζες και όχι ανταγωνιστικός», εξηγεί.

Επίσης, μιλά για τον λεγόμενο αντι-Τειρεσία, δηλαδή για έναν δημόσιο φορέα αξιολόγησης δανειοληπτών, ώστε να σκιαγραφείται το προφίλ πιστοληπτικής ικανότητας των επιχειρηματιών και επιχειρήσεων που θα αιτηθούν χαμηλότοκα δάνεια από την αναπτυξιακή τράπεζα.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Ανεπαρκή τα μέτρα της Fed – Νέα πτώση άνω του 3% για τον Dow Jones

Tinad

Επενδύσεις και καθημερινότητα στο «μπλοκάκι» του Κυριάκου

Ανδρέας Ντίνης

Το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων

Evanthia Karra

Επενδυτικό ενδιαφέρον από τα κρατικά ταμεία του Αμπού Ντάμπι για την Ελλάδα

Ανδρέας Ντίνης

«Σαφάρι» Μητσοτάκη σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – Στρατηγικές επαφές για επενδύσεις, διπλωματία

Ανδρέας Ντίνης

Επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα αναζητά το Ριάντ – Οι συναντήσεις Μητσοτάκη

Ανδρέας Ντίνης

Κεφαλογιάννη στον Ελεύθερο Τύπο: Η Ελλάδα γίνεται ελκυστική επενδυτικά

Evanthia Karra

Η προσέλκυση επενδύσεων στόχος του ταξιδιού του Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ανδρέας Ντίνης

Επενδυτικό ενδιαφέρον από τα κρατικά ταμεία του Αμπού Ντάμπι για την Ελλάδα

admin