Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bruegel: Ελάφρυνση χρέους αλλά και τέταρτο πρόγραμμα το πιθανότερο σενάριο για την Ελλάδα

Στην Αθήνα τα κλιμάκια των θεσμών για την 5η μεταμνημονιακή αξιολόγηση

Ελάφρυνση χρέους, αλλά και ένα νέο πρόγραμμα το επόμενο καλοκαίρι είναι το σενάριο που προκρίνει ο καθηγητής Οικονομικών Ζολτ Ντάρβας, συνεργάτης ερευνητής του Bruegel, σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα της ελληνικής Οικονομίας, μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.

«Οι εταίροι της χώρας θα προσφέρουν μέτρα ελάφρυνσης το χρέους. Αλλά ο φόβος μου είναι ότι αυτά τα μέτρα δε θα είναι επαρκή. Κατά συνέπεια θα περίμενα κάποια ελάφρυνση χρέους, αλλά και ένα νέο πρόγραμμα», τονίζει σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό athina984.

Ο κ. Ντάρβας θεωρεί βιώσιμη την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων άνω αλλά κοντά στο 2% του ΑΕΠ από το 2023 έως το 2060 υπό την προϋπόθεση εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενώ χαρακτηρίζει ως επωφελή την παρουσία του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά προγράμματα, όχι για λόγους χρηματοδοτικούς, αλλά κυρίως λόγω σχετικής εμπειρίας για πολλές δεκαετίες και με διαφορετικές κατά περίπτωση συνθήκες.

Παράλληλα συνδέει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων με την εξάλειψη κάθε πιθανότητας grexit, υποστηρίζοντας ότι οι επενδυτές επηρεάζονται από την αβεβαιότητα της χώρας. Υπό την προϋπόθεση αυτή, ο καθηγητής και ερευνητής του Bruegel θεωρεί ότι η πεσιμιστική πρόβλεψη του ΔΝΤ για 1% του ΑΕΠ ανάπτυξη της χώρας για τα επόμενα χρόνια θα αποδειχθεί εσφαλμένη.

Προτεινόμενα για εσάς

ΔΝΤ: Μείωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας – Επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Καλά νέα για την οικονομία που μπορούν να γίνουν καλύτερα

Kon

Η πρόοδος στην εμβολιαστική κάλυψη επηρεάζει και την οικονομική ανάπτυξη

Kon

Η δυναμική της οικονομίας

Kon

Η Ελλάδα αλλάζει ταχύτητα με το πρόγραμμα ανάπτυξης

Kon

Η οικονομία και οι εκλογές

Kon

Μισθοί Δημοσίου και συντάξεις ξανά στο… στόχαστρο του ΔΝΤ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Το αναπτυξιακό ορόσημο του Ιουλίου

Kon

Αξιωματούχος ΕΕ στους F.T.: «Το ελληνικό σχέδιο είναι ένα από τα καλύτερα που έχουμε δει»