Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκλειστικό: Με υπουργική απόφαση, μεγάλο κόλπο με τις μειώσεις επικουρικών

Με απάτη πέρασαν στο νέο Μνημόνιο οι μειώσεις ως 18% στις επικουρικές συντάξεις που έχουν άθροισμα με τις κύριες κάτω από τα 1.300 ευρώ.

Αυτές οι επικουρικές κυμαίνονται από 60 ως 250 ευρώ το μήνα και τις λαμβάνουν περίπου 800.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι είχαν εξαιρεθεί από τις περικοπές που έγιναν το περασμένο καλοκαίρι επειδή μαζί με την κύρια σύνταξη παίρνουν κάτω από 1.300 ευρώ.

Οι αλχημείες των κυβερνώντων έχουν ως αποτέλεσμα να υποστούν μειώσεις ως 18% περίπου 800.000 συνταξιούχοι που λαμβάνουν επικουρικές από 60 ευρώ ως 250 ευρώ το μήνα.

Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα έχουν απώλειες από 11 ως 45 ευρώ το μήνα, δηλαδή θα μείνουν από το 2019 με 10 αντί 12 επικουρικές συντάξεις!!!

Παράτυπα

Οι μειώσεις που νομοθέτησαν οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. για αυτές τις συντάξεις με το νέο 4ο Μνημόνιο (σ.σ.: ή την επέκταση του 3ου Μνημονίου) είναι αποτέλεσμα απάτης γιατί δεν προβλέπεται στο άρθρο 96 του νόμου Κατρούγκαλου, αλλά και σε κανέναν μεταγενέστερο, νόμο ούτε ο επανυπολογισμός τους ούτε η προσωπική διαφορά ώστε να μπουν στον κόφτη 18% από το 2019!

Αντίθετα, αυτό που προέβλεψε η παράγραφος 4 του άρθρου 96 στο νόμο Κατρούγκαλου ήταν μόνον ο επανυπολογισμός και η μείωση των επικουρικών συντάξεων με άθροισμα πάνω από 1.300 ευρώ με τις κύριες.

Η ένταξη και των επικουρικών με άθροισμα κάτω από 1.300 ευρώ στο μηχανισμό του επανυπολογισμού και της προσωπικής διαφοράς καθορίστηκε εκ των υστέρων με μια «εκτός νόμου» Υπουργική Απόφαση που δεν πέρασε ποτέ από τη Βουλή.

Στον αέρα

Η περικοπή ως 18% για αυτές τις επικουρικές με το νέο Μνημόνιο είναι στον αέρα, γιατί δεν υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη για τον επανυπολογισμό τους και τον καθορισμό προσωπικής διαφοράς, ώστε να έχουν και μείωση 18%!

Η απάτη των κυβερνώντων είναι ότι εκ των υστέρων και με Υπουργική Απόφαση άλλαξαν το άρθρο 96 και συμπεριέλαβαν στις επικουρικές που επρόκειτο να επανυπολογιστούν και αυτές που έχουν άθροισμα κάτω από τα 1.300 ευρώ! Με τη μεθόδευση αυτή μάλιστα εξαπατήθηκαν και οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. γιατί είχαν ψηφίσει το νόμο Κατρούγκαλου με το «σλόγκαν» ότι δεν θα μειωθούν οι επικουρικές σε συνολική σύνταξη κάτω των 1.300 ευρώ. Εκ των υστέρων, όμως, αποδείχτηκε ότι πιάστηκαν στον ύπνο, καθώς στις 7 Ιουνίου 2016 με Υπουργική Απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου μπήκαν στον επανυπολογισμό και στις μελλοντικές μειώσεις μέσω προσωπικής διαφοράς και οι επικουρικές κάτω των 1.300 ευρώ που δεν προβλέπονταν στο νόμο!

Το υπουργείο Εργασίας επιχείρησε να νομιμοποιήσει την απάτη για να δικαιολογηθεί η απόφαση που, παρά τον νόμο, έβαζε στον κόφτη και τις επικουρικές κάτω των 1.300 ευρώ. Συμπτωματικά στις 6 Ιουνίου 2016 και στο άρθρο δεύτερο του ν. 4393/2016 τροποποιήθηκε η παράγραφος 6 του άρθρου 96 του νόμου Κατρούγκαλου και προστέθηκε η φράση «…καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου αυτού». Η προσθήκη αυτή μπήκε για να δικαιολογηθεί στα δικαστήρια τυχόν ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης Πετρόπουλου.

Η εξαπάτηση

Ιδού η εξαπάτηση όπως αποκαλύπτεται με ντοκουμέντα:

1 Η παράγραφος 4 στο άρθρο 96 του νόμου Κατρούγκαλου λέει ότι επανυπολογίζονται και μειώνονται οι επικουρικές που έχουν άθροισμα πάνω από 1.300 με τις κύριες. Δεν λέει πουθενά ότι επανυπολογίζονται και οι επικουρικές κάτω των 1.300 ευρώ. Αν η μείωση της επικουρικής ρίχνει το σύνολο σύνταξης κάτω από 1.300 ευρώ, τότε η επιπλέον μείωση δεν επιβάλλεται αλλά αποτελεί προσωπική διαφορά. Αν δηλαδή ένας συνταξιούχος παίρνει 300 ευρώ επικουρική και 1.100 ευρώ κύρια (άθροισμα 1.400) και έχει μείωση επικουρικής στα 150 ευρώ (άθροισμα 1.250 ευρώ), η μείωση της επικουρικής θα σταματήσει στα 200 ώστε το άθροισμα να μην πέσει κάτω από 1.300 ευρώ. Πουθενά δεν υπάρχει αναφορά-πρόβλεψη νόμου για επανυπολογισμό, προσωπική διαφορά και μειώσεις για συντάξεις κάτω των 1.300 ευρώ.

2 Στις 7 Ιουνίου 2016 βγαίνει η Υπουργική Απόφαση για τον επανυπολογισμό κύριων και επικουρικών συντάξεων και στο άρθρο 6 της απόφασης που υπογράφει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλος. Ως διά μαγείας οι επικουρικές κάτω των 1.300 ευρώ που δεν αναφέρονταν στο νόμο Κατρούγκαλου θα επανυπολογιστούν και θα έχουν προσωπική διαφορά. Με την Υπουργική Απόφαση άλλαξε και μάλιστα ουσιωδώς ο νόμος, αφού έτσι άνοιξε ο δρόμος για να έχουν μειώσεις ως 18% οι επικουρικές 800.000 συνταξιούχων που δεν ξεπερνούν, με κύρια και επικουρική μαζί, τα 1.300 ευρώ!!!

3 Η απόδειξη της απάτης είναι στο νέο Μνημόνιο (ν. 4472/2017) όπου στο άρθρο 2 για τις μειώσεις των επικουρικών ως 18% κάνει λόγο για τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης Πετρόπουλου! Δεν υπάρχει ίσως προηγούμενο στα κοινοβουλευτικά χρονικά που ένας νόμος (Κατρούγκαλου) να αλλάζει με Υπουργική Απόφαση (Πετρόπουλου) και να έρχεται στη συνέχεια νέος νόμος (4ο Μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.) που να τροποποιεί όχι τον αρχικό νόμο, αλλά τη μετέπειτα Υπουργική Απόφαση!

Συναίνεσαν

Πατώντας σε απόφαση που δεν την προβλέπει κανένας νόμος, η κυβέρνηση συμφώνησε να μειωθούν ως 18% όλες οι συντάξεις που έχουν προσωπική διαφορά και σε αυτές είναι και οι επικουρικές 800.000 συνταξιούχων που παίρνουν κάτω από 1.300 ευρώ και θα έχουν μείωση και στην κύρια αλλά και στην επικουρική! Στην επικουρική όμως η μείωση 18% είναι στον αέρα γιατί σε κανένα νόμο δεν προβλέφθηκε ότι θα έχουν επανυπολογισμό με προσωπική διαφορά, για να χάσουν και το 18% της σύνταξης. Οι δε 153 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. ψήφισαν με δυο χέρια τα μέτρα και μάλιστα συναίνεσαν στην εξαπάτηση όσον αφορά τις επικουρικές κάτω των 1.300 ευρώ που θα μειωθούν ως 18%, χωρίς να υπάρχει προηγούμενη νομοθετική διάταξη περί επανυπολογισμού και προσωπικής διαφοράς.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

258.618 συνταξιούχοι περιμένουν για κύρια, επικουρική και εφάπαξ

Δημήτρης Κατσάκος

Αναδρομικά στις συντάξεις με 7 ανατροπές – Τι φέρνει το 2019

Ανδρέας Ντίνης

Αποκλειστικό: Μειώσεις έως 61,6% στις επικουρικές συντάξεις Κατρούγκαλου – Αναλυτικός πίνακας

Ανδρέας Ντίνης

Αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής: Οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις μέσω προσωπικής διαφοράς

Δημήτρης Κατσάκος

Από αύριο επικουρικές συντάξεις χωρίς παράνομες μειώσεις

George Michaelides

Διορθώνουν τις παράνομες μειώσεις στις επικουρικές – Οι πίνακες με τα νέα ποσά

George Michaelides

Αποκλειστικό: Παράνομες μειώσεις έως και 688 ευρώ τον χρόνο στις επικουρικές!

George Michaelides

Αποκλειστικό: «Βόμβα» για σύνταξη στα 72 για τις επικουρικές!

George Michaelides

Επικουρικές των 30 ευρώ έρχονται με τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου

Evanthia Karra