Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα κρατικά ταμεία επιπλέον 644,42 εκατ. ευρώ – Ακολουθούν άλλες 4 δόσεις από τα κέρδη ομολόγων της ΕΚΤ

Τάσος Δασόπουλος

Στον ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ βρίσκονται από χθες 644,42 εκατ. ευρώ, που είναι η τέταρτη δόση από τα κέρδη ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι άλλες ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες.

Τα χρήματα εκταμιεύτηκαν στη χώρα μετά την ολοκλήρωση της 8ης αξιολόγησης σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Η εκταμίευση εντάσσεται σε εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που είχαν συμφωνηθεί το 2018. Η δόση εγκρίθηκε από το Eurogroup στις 30 Νοεμβρίου, όπου συζητήθηκε και η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την 8η αξιολόγηση της Ελλάδας. Η έκθεσή της άναβε το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα εν μέσω πανδημίας είχε προωθήσει έναν μεγάλο αριθμό μεταρρυθμίσεων.

Η συνολική δόση που εγκρίθηκε από το Eurogroup έφτανε συνολικά τα 767 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 122,58 εκατ. ευρώ δεν ήταν εισπρακτέα, αλλά ένα έμμεσο κέρδος.

Αφορούσαν την κατάργηση του επιτοκιακού «πέναλτι» που έπρεπε να πληρώνει η Ελλάδα από το 2017 για δάνειο 12 δισ. ευρώ του Ελληνικού Δημοσίου το 2012 από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), που ήταν o «πρόγονος» του ESM, για την επαναγορά χρέους.

Η κατάργηση της αύξησης του επιπλέον επιτοκίου 2,5% που θα έπρεπε να πληρώνει η Ελλάδα αν δεν εξοφλούσε τα 12 δισ. αποτέλεσε, επίσης, μέρος της συμφωνίας για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Η δόση από τα κέρδη ομολόγων που εκταμιεύτηκε σήμερα είναι η τέταρτη από τις οκτώ που θα πάρει η Ελλάδα μέχρι και το τέλος του 2022 αν εκπληρώνει μέχρι τότε ένα συγκεκριμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνήσει με τους «θεσμούς», και σύμφωνα με πληροφορίες θα διατεθεί όπως επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση, λόγω της δημοσιονομικής χαλάρωσης που ισχύει από τον περασμένο Μάρτιο.

Η ΕΛΒΟ

Στο μεταξύ, υπεγράφη χθες η μεταβίβαση της ΕΛΒΟ στην κοινοπραξία ισραηλινών συμφερόντων, στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται το δικαίωμα του Ελληνικού Δημοσίου να συμμετάσχει με ποσοστό μέχρι 21% στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρίας «ΕΛΒΟ 2020».

Ο συγκεκριμένος όρος του διαγωνισμού είχε προβλεφθεί λόγω και του τομέα δραστηριοποίησης της ΕΛΒΟ, μιας εταιρίας με μακρά ιστορία, που τελεί σε ειδική εκκαθάριση από το 2014 μέχρι σήμερα.

«Μετά από έξι χρόνια παλινωδιών και ατελέσφορων διαδικασιών, η ΕΛΒΟ μπορεί πλέον να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία και ειδικότερα για τη Βόρεια Ελλάδα, στηρίζοντας την τοπική κοινωνία, με τη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας.

Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται, με μεθοδικότητα, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα, για την ανασυγκρότηση, σε υγιείς βάσεις, των δομών της αμυντικής βιομηχανίας», σημειώνει σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Ειδήσεις

Κορωνοϊός: Πώς θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα – Εξαιρετικά εύθραυστη η κατάσταση

Μπλόκο στην εορταστική κινητικότητα του κορωνοϊού: Έλεγχοι σε δρόμους, κλείνουν σταθμοί μετρό

Εκπρόσωπος ΕΛΑΣ για Χριστούγεννα: Αστυνομία και στα σπίτια ανάλογα με τις καταγγελίες

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Χρέη πανδημίας: Ποιοι μπορούν να τα ρυθμίσουν από 36 έως 72 δόσεις

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ποιοι μπορούν να ρυθμίσουν χρέη πανδημίας από 36 έως 72 δόσεις – Αναλυτικές πληροφορίες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σταϊκούρας: Νέα ευνοϊκή ρύθμιση για τις οφειλές της πανδημίας

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κάθε ένσημο μετράει

Kon

Αυτό είναι το σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας – Νέες χιλιάδες θέσεις εργασίας, εξαγωγές και βιομηχανική παραγωγή

Λάμπρος Κατσαρός

Σταϊκούρας: Η κανονικότητα επιστρέφει στην οικονομία αλλά η πολιτεία θα στηρίξει τις επιχειρήσεις όσο χρειαστεί

Σταϊκούρας: Πληρωμή ΕΝΦΙΑ σε περισσότερες από 5 δόσεις- Περαιτέρω μείωση 8% το 2022

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Σταϊκούρας: Η συστηματική προσπάθεια που καταβάλλουμε στον τομέα της οικονομίας αναγνωρίζεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς

Σταϊκούρας: 41.437 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες υπέβαλαν αίτηση στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ-2