Ελεύθερος Τύπος
MEDIA

Παναγιώτης Στάθης & Νίκος Ρογκάκος στο ΤΥΠΟΣ TV: «Η αναγνώριση του κόσμου είναι η μεγαλύτερη επιτυχία»

Newsroom eleftherostypos.gr

Η τηλεοπτική ιστορία έχει αποδείξει ότι σπάνια ένα δίδυμο στη μικρή οθόνη μπορεί να ταιριάξει μπροστά και πίσω από τις κάμερες. Εξαίρεση στον κανόνα οι Παναγιώτης Στάθης και Νίκος Ρογκάκος, που όχι μόνο έδεσαν… αλλά πέτυχαν. Και το φετινό καλοκαίρι μπορεί να μην τους βρίσκει σε παραλίες, αλλά στις επάλξεις, με την εκπομπή «Καλοκαίρι μαζί» του ΑΝΤ1, εκείνοι όμως το απολαμβάνουν και με το παραπάνω.

Τι να περιμένουμε από εσάς για το υπόλοιπο του καλοκαιριού;
Παναγιώτης Στάθης: Να περιμένετε (ελπίζω) ωραία πράγματα! Ενημέρωση βέβαια, αλλά όπως το κάνουμε εμείς, με διαφορετικό τρόπο. Με πολλές δόσεις χιούμορ, με άλλη ματιά, πιο ανατρεπτική και βέβαια με… βουτιές σε όλα τα θέματα που μας απασχολούν. Μην ξεχνάμε πως είναι καλοκαίρι και μάλιστα ένα δύσκολο καλοκαίρι που έρχεται μετά από μακρά περίοδο απομόνωσης και μεγάλου ψυχολογικού βάρους για όλους μας. Το σύνθημα λοιπόν είναι: «Σας ενημερώσουμε αλλά δεν θα σας ψυχοπλακώσουμε».

Νίκος Ρογκάκος: Να περιμένετε ενημέρωση, με την κοινωνία μπροστάρισσα, πολύ χιούμορ και τις «ειδήσεις… αλλιώς», όπως είναι το μότο μας. Ξενάγηση σε όλη τη χώρα και τα σημαντικότερα θέματα από όλο τον κόσμο, τον αθλητισμό, το lifestyle και το πώς μπορούμε να κάνουμε τις μέρες μας καλύτερες. Υποσχόμαστε να βλέπουμε όλα τα θέματα, μέσα από τα μάτια του κόσμου και όχι μέσα από τα δικά μας γραφεία.

Ποιος είναι ο στόχος που έχετε θέσει;
Π.ΣΤ.: Ο στόχος είναι πάντα να καθόμαστε δίπλα στον τηλεθεατή, να τον ακούμε, να συζητάμε μαζί του, να ρωτάμε εκ μέρους του και όχι να είμαστε απέναντί του και να του κουνάμε το δάχτυλο. Να είμαστε μια παρέα που πίνει τον καφέ της πρωί πρωί, ανταλλάσσει απόψεις, γελάει, ενημερώνεται, βλέπει ωραίες εικόνες και μαθαίνει ωραίες ιστορίες. Και βέβαια συμφωνεί σε πολλά και διαφωνεί σε περισσότερα.

Ν.Ρ.: Στόχος είναι να σεβόμαστε τους πολίτες, να μην τους παραμυθιάζουμε με δήθεν ειδήσεις και βέβαια να τον κάνουμε να χαμογελάει, γιατί το γέλιο είναι υγεία και καλοσύνη. Γρήγορη και άμεση ενημέρωση σε όλα τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία.

Αισθάνεστε ότι είστε ένα δίδυμο που «έδεσε» και πέτυχε;
Π.ΣΤ.: Η τηλεοπτική χημεία αλλά κυρίως η προσωπική είναι πολύ δύσκολο πράγμα. Σε εμάς βγήκε αβίαστα από την πρώτη στιγμή. Η αλήθεια είναι ότι γελάμε πολύ off camera, άρα αυτό που βλέπετε στον αέρα είναι η συνέχεια όσων γίνονται στο παρασκήνιο. Σκεφτείτε πως δεν συνεννοούμαστε ποτέ πριν βγούμε στον αέρα. Βρισκόμαστε με… κλειστά μάτια όπως λένε και οι προπονητές ποδοσφαίρου. Πάντως οι ανθρώπινες σχέσεις χτίζονται με ειλικρίνεια και αμοιβαίο σεβασμό. Σε αυτά επενδύουμε. Επίσης, πρώτα πρέπει να περνάμε καλά εμείς ώστε να μεταδίδουμε θετική αύρα στον κόσμο.

Ν.Ρ.: «Δεν έτυχε, πέτυχε». Αυτό τα λέει όλα. Με τον Παναγιώτη δέσαμε από την πρώτη στιγμή. Είναι ένας συνάδελφος που είμαι βέβαιος ότι ο οποιοσδήποτε συνάδελφος θα ήθελε να συνεργαστεί μαζί του. Απλός, με φανταστικό χιούμορ, ενημερωμένος, έξυπνος και καλός άνθρωπος. Για μένα η συνύπαρξη με τον Παναγιώτη είναι πραγματικά ευλογία.

Η αίσθηση του χιούμορ και το γεγονός ότι «σπάτε» το στερεότυπο του αυστηρού προφίλ στην ενημέρωση είναι το μυστικό που ο κόσμος σάς έχει αγκαλιάσει;
Π.ΣΤ.: Νομίζω πως είναι βασικό στοιχείο σε κάθε έκφανση. Το χιούμορ είναι τεράστιο όπλο και κυρίως στάση ζωής. Επίσης εμείς που είμαστε (πιο) νέα γενιά της τηλεόρασης οφείλουμε να αλλάξουμε πράγματα. Να βγάλουμε λίγο το κοστούμι της αυστηρότητας, εμένα μου θυμίζει λίγο τάξη της δεκαετίας του ’80 να κάνεις κηρύγματα στον αέρα. Ο κόσμος έχει αλλάξει και τα social media άλλαξαν γενικά τα media. Οφείλουμε λοιπόν να είμαστε όσο πιο πολύ μπορούμε ο εαυτός μας στον αέρα. Ο φακός ξεγυμνώνει τους πάντες και ο κόσμος έχει αλάνθαστο κριτήριο. Μην ξεχνάς πως άλλο πράγμα είναι η σοβαρότητα και άλλο η σοβαροφάνεια.

Ν.Ρ.: Θελήσαμε να δούμε την ενημέρωση με ένα άλλο μάτι, πιο χαλαρά αλλά συνάμα και πολύ σοβαρά. Δεν χρειάζεται όμως να φορτώνουμε τον κόσμο και με μιζέρια την ώρα μάλιστα που έχει ήδη αρκετά προβλήματα. Και ναι, ο κόσμος μάς αγκάλιασε και είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό.

Τα νούμερα τηλεθέασης σας ενδιαφέρουν; Είναι μία ερώτηση που συχνά κάνουμε στους ανθρώπους της τηλεόρασης, αλλά πάντα οι απόψεις διίστανται για το πώς καθορίζει ο καθένας την επιτυχία.
Π.ΣΤ.: Φυσικά και ενδιαφέρουν, είναι ένα βασικό εργαλείο (και) από το οποίο κρίνεται η δουλειά μας. Παρότι όμως μας ευνοούν, θα σου πω ότι δεν είναι πανάκεια. Οφείλεις να σέβεσαι τις μετρήσεις αλλά σίγουρα δεν μπορούν να καθορίσουν απόλυτα τη δομή μιας εκπομπής. Το βασικό είναι να υπάρχει πλάνο, δομή, πίστη στην ομάδα σου και αξιοπιστία. Αυτά επιβραβεύονται πάντα.

Ν.Ρ.: Η τηλεθέαση είναι ένα εργαλείο για όλους μας. Οποιος λέει ότι δεν τις κοιτά λέει μάλλον ψέματα. Ομως σε καμία περίπτωση δεν με αγχώνουν, ποτέ δεν με άγχωναν, γιατί όταν τις μελετάς, βλέπεις ατέλειες και ελλείψεις και τις διορθώνεις με τον καιρό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι μετρήσεις τηλεθέασης μας δείχνουν τι θέλει και ο κόσμος. Είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε στους συνανθρώπους μας αυτό που ζητούν και να τους ενημερώνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σε κάθε περίπτωση εμάς η τηλεθέαση μας έχει φερθεί πολύ όμορφα!

Για εσάς τι σημαίνει τηλεοπτική επιτυχία;
Π.ΣΤ.: Η διάρκεια, μακριά από εφήμερες εκλάμψεις. Ο χρόνος καθορίζει τι αξίζει και ο κόσμος αναγνωρίζει τη συνέπεια και τη διαχρονικότητα. Οπως βέβαια και την επαγγελματική στάση ζωής. Αυτό συνδέεται και με την ερώτηση για τις τηλεθεάσεις. Είναι εύκολο να κάνεις μια μέρα υψηλά νούμερα, αλλά το δύσκολο είναι να μείνεις εκεί.

Ν.Ρ.: Η αγάπη του κόσμου. Θα είμαι παντοτινά ευγνώμων για την αγάπη που μου δείχνει. Μου αρέσει όταν λένε οι τηλεθεατές ότι «είναι ο δικός μας άνθρωπος». Τα νούμερα τηλεθέασης δεν αξίζουν τίποτα, όταν δεν μπορείς να βοηθήσεις έστω και έναν συνάνθρωπό σου να λύσει το πρόβλημά του.

Τα τελευταία χρόνια βρίσκεστε στο τιμόνι της παρουσίασης. Τι είναι πιο αγχωτικό, το ρεπορτάζ ή η παρουσίαση;
Π.ΣΤ.: Η πραγματική δουλειά είναι το ρεπορτάζ. Η παραγωγή της είδησης. Η εγκυρότητά της. Αλλωστε τον ρόλο του ρεπόρτερ δεν τον απεμπολεί κανένας δημοσιογράφος που σέβεται τον εαυτό του. Και επιμένω στον όρο δημοσιογράφος. Ούτε παρουσιαστής ούτε τίποτα. Η διαφορά είναι ότι η παρουσίαση μιας εκπομπής ή ενός δελτίου ειδήσεων αφορά στη μεταφορά στο τηλεοπτικό κοινό της δουλειάς μιας μεγάλης ομάδας ανθρώπων, πίσω και μπροστά από τις κάμερες, που μόχθησαν πραγματικά για το αποτέλεσμα. Αυτό προσθέτει ένα κομμάτι ευθύνης παραπάνω.

Ν.Ρ.: Χωρίς δεύτερη κουβέντα, η παρουσίαση. Οταν είσαι 4 ώρες στον αέρα, πρέπει να έχεις το μυαλό σου διαρκώς σε εγρήγορση. Τα απρόοπτα είναι πολλά, οι λύσεις λίγες και πρέπει να τις δώσεις άμεσα, μέσα σε δευτερόλεπτα. Δεν συγχωρεί εύκολα λάθη η τηλεόραση.

Νιώθετε πλέον ότι οι δημοσιογράφοι αρέσκονται περισσότερο στη «βιτρίνα» και αφήνουν σε δεύτερη μοίρα το ρεπορτάζ, που είναι και η φύση της δουλειάς;
Π.ΣΤ.: Θυμάμαι τον εαυτό μου να ονειρεύεται το πρώτο μου πρωτοσέλιδο σε εφημερίδα με τυπωμένο το όνομά μου. Οι καιροί άλλαξαν βέβαια. Και η αλήθεια είναι πως ακούω πλέον πολλούς νέους συναδέλφους να περιγράφουν ως πρωταρχικό στόχο την παρουσίαση. Δεν είναι κακό μεν, αλλά θα πρέπει να θυμούνται, κατά τη γνώμη μου, πως προηγείται η καταξίωση ως ρεπόρτερ για να κάνεις το επόμενο βήμα. Αλλωστε μην ξεχνάμε πως η παρουσίαση μπορεί να είναι μια εφήμερη απασχόληση. Αντίθετα το ρεπορτάζ σε ακολουθεί πάντα και παντού.

Ν.Ρ.: Υπάρχουν οι παρουσιαστές και υπάρχουν και οι δημοσιογράφοι-παρουσιαστές. Θεωρώ ότι ανήκω στη δεύτερη κατηγορία. Αν δεν έχεις κάνει ρεπορτάζ, αν δεν έχεις ψηθεί στο να βγάλεις την είδηση, να την κάνεις κτήμα σου, είναι δύσκολο να σταθείς μόνο με τη «βιτρίνα». Οσοι αρέσκονται μόνο στην εμφάνιση θεωρώ ότι κάνουν τραγικό λάθος.

Δύο άνθρωποι του ενημερωτικού τι παρακολουθούν στην TV;
Π.ΣΤ.: Ενημέρωση, ποδόσφαιρο και άλλα σπορ. Τώρα με το Εuro2020 και του χρόνου με το Μουντιάλ στον ΑΝΤ1, χορταίνει το μάτι μας. Πολλές τηλεοπτικές σειρές στις πλατφόρμες και ταινίες. Και φανατικά «Αγριες μέλισσες».

Ν.Ρ.: Εξαιρετικά σίριαλ όπως είναι οι «Μέλισσες», ωραίες εκπομπές πολιτισμού, τηλεπαιχνίδια και βέβαια σόου. Αυτό που μας χαλαρώνει είναι και οι ωραίες ταινίες. Πάντως, όχι μόνο ενημέρωση…

Με ποιον/ποια παρουσιαστή/παρουσιάστρια της ψυχαγωγίας θα θέλατε να συνυπάρξετε τηλεοπτικά;
Π.ΣΤ.: (γέλια) Δεν ξέρω, περιμένω προτάσεις! Είμαι φανατικός θαυμαστής της εξέλιξης που έχει δώσει στη δουλειά του ο Γρηγόρης Αρναούτογλου. Εκτιμώ πολύ το χιούμορ και την ευφυΐα του Νίκου Μουτσινά, τη διαχρονικότητα των «Αρβύλα», την επαγγελματική διαδρομή της Ελένης Μενεγάκη, τη φοβερή συνέπεια της Φαίης Σκορδά και την αμεσότητα της Σταματίνας Τσιμτσιλή…

Ν.Ρ.: Νομίζω ότι ψυχαγωγούμε άριστα με τον Παναγιώτη Στάθη, δεν θα ήθελα κανέναν άλλο συνάδελφο!

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Ευγενία Δημητροπούλου & Πέτρος Λαγούτης στο ΤΥΠΟΣ TV: Δίνουν spoiler για τον «Ήλιο»

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Χαμός στο Πρωινό: Αποχώρησε από την εκπομπή 4 μέρες μετά την πρεμιέρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ντορέττα Παπαδημητρίου: Αυτή την εκπομπή θα παρουσιάσει – Η απόλυτη ανατροπή

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

«Ρουκ Ζουκ»: Τι ετοιμάζει ΑΝΤ1 και Ζέτα Μακρυπούλια – Έρχονται και επώνυμοι στο παιχνίδι

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

«Game of Chefs»: Ιδού οι τρεις κριτές – Τι πρέπει να ξέρουμε για αυτούς

ΑΝΤ1: Εκτός Πρωινού ο Γιώργος Λιάγκας – Η ανακοίνωση της Σκορδά

Το Euro 2020 ξεκινά στον ANT1 – Όλο το πρόγραμμα των τηλεοπτικών μεταδόσεων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΤΥΠΟΣ TV: Τα νέα ριάλιτι σόου που έρχονται στη μικρή οθόνη

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

To Euro 2020 στον ΑΝΤ1 – Όλο το τηλεοπτικό πρόγραμμα