Ελεύθερος Τύπος
MEDIA

Η θέση του «Ε.Τ.»: Αναγκαία τα μέτρα στήριξης του Τύπου!

Newsroom eleftherostypos.gr

Σε μία περίοδο κατά την οποία η ανάγκη ενημέρωσης της κοινής γνώμης για όλα τα φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας και ιδίως για τις εξελίξεις γύρω από τον κορονοϊό με έγκυρο τρόπο είναι επιτακτική, η στήριξη των εφημερίδων αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα.

Δεν πρόκειται για κάποιου τύπου «συντεχνιακή διεκδίκηση» αλλά για μία κίνηση που θα συμβάλει καθοριστικά στην πληροφόρηση των πολιτών και στην αναβάθμιση της ποιότητας της δημοκρατίας.

Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, υπάρχει ευρεία διακομματική συναίνεση σχετικά με το θέμα, όπως φάνηκε από τις αποφάσεις τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της σημερινής της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και από τις επίσημες δηλώσεις της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, μετά τις τηλεδιασκέψεις που είχε με τα προεδρεία των εκδοτών ημερήσιου και περιφερειακού Τύπου.

Η κ. Γεννηματά είχε τονίσει σχετικά τα εξής: «Οι εφημερίδες χρειάζονται άμεση στήριξη. Είναι θέμα δημοκρατίας. Ο κ. Πέτσας οφείλει να υλοποιήσει αμέσως τις ανακοινώσεις του για οικονομική ενίσχυση των εφημερίδων, σύμφωνα και με τον νόμο». Σύμφωνα με την ίδια, το ΚΙΝΑΛ με τροπολογία στη Βουλή θα προτείνει τον καθορισμό συγκεκριμένων κριτηρίων (κυκλοφορία, εργαζόμενοι), ώστε να εξασφαλιστούν η διαφάνεια και η αξιοπιστία αυτών των ενισχύσεων.

Σημειώνουμε ότι το 2018 η κυβέρνηση Τσίπρα είχε αποφασίσει να ενισχύσει τις εφημερίδες με ποσό άνω των 6,5 εκατομμυρίων ευρώ και, μάλιστα, είχαν υπογραφεί τον Ιούνιο του 2019 οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες ωστόσο ουδέποτε ενεργοποιήθηκαν λόγω των εθνικών εκλογών του Ιουλίου. Η σχετική πρωτοβουλία είχε αναληφθεί τότε καθώς αναγνωρίστηκε η ανάγκη στήριξης του Τύπου με μέτρα που έχουν εφαρμοστεί σε όλη την Ευρώπη και ενώ ήδη είχε μειωθεί (από το 2018) η φορολόγηση των τηλεοπτικών καναλιών κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες.

Αντίστοιχα η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε στην επανενεργοποίηση της σχετικής απόφασης με νέους όρους που θεώρησε ότι έπρεπε να γίνουν δεκτοί. Ωστόσο και πάλι, η υπουργική απόφαση που υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2019 δεν κατέστη δυνατόν να εφαρμοστεί καθώς δεν είχαν προβλεφθεί σαφή κριτήρια που είχαν σχέση με την τήρηση της δεοντολογίας και τον σεβασμό στον αναγνώστη, με αποτέλεσμα να βαλτώσει η χρηματοδότηση του έντυπου Τύπου.

Σε αυτήν την κρίσιμη φάση δύο είναι οι βασικές κινήσεις που πρέπει να αναληφθούν από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς:

Πρώτον, να εφαρμοστεί η απόφαση για την ενίσχυση των εφημερίδων με κεντρικό ζητούμενο τη διάδοση των ιδεών και τη στήριξη της αντικειμενικής ενημέρωσης. Για να αποφευχθούν τα προβλήματα του παρελθόντος η ύλη των εφημερίδων που δικαιούνται επιδότηση πρέπει να μη θίγει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, να μην εισάγει ή προάγει διακρίσεις βάσει φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού. Επιπλέον, θα μπορούσαν να καθιερωθούν κριτήρια, όπως ο αριθμός των εργαζομένων, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για τη βιωσιμότητα των Μέσων.

Δεύτερον, η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιδιώξει μία κεντρική συμφωνία με τις μεγάλες πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του Διαδικτύου, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο του «δωρεάν περιεχομένου» που κυκλοφορεί ηλεκτρονικά με αποκλειστική πηγή την ύλη των εφημερίδων. Πρόσφατα η Google αποφάσισε να διαθέσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε εκδότες παγκοσμίως προκειμένου να διαθέτει στις ειδησεογραφικές της πλατφόρμες το περιεχόμενο των εφημερίδων. Ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Sundar Pichai, τόνισε ότι το νέο προϊόν θα ονομάζεται «Google News Showcase» και θα κυκλοφορήσει πρώτα στη Γερμανία, με συμφωνίες που έχει υπογράψει με εφημερίδες, όπως είναι οι: «Der Spiegel», «Stern», «Die Zeit».

Το προϊόν θα διατεθεί, επίσης, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, στην Ινδία και σε άλλες χώρες. Περίπου 200 εκδότες στην Αργεντινή, στην Αυστραλία, στη Βρετανία, στη Βραζιλία, στον Καναδά και τη Γερμανία έχουν εγγραφεί στην υπηρεσία.

Επιπλέον, η Google διαπραγματεύεται με Γάλλους εκδότες, που είναι μεταξύ των πιο έντονων επικριτών της, ενώ η Αυστραλία θέλει να υποχρεώσει τις μεγάλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες και τα κοινωνικά δίκτυα να μοιράζονται διαφημιστικά έσοδα με τοπικούς ομίλους Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Συμφωνίες με τους πολυεθνικούς ομίλους θα μπορούσε να συνάψει και η Ελλάδα διά του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, ώστε να προστατευθεί το περιεχόμενο των εφημερίδων και να υπάρχει μία ανταπόδοση στα Μέσα. Το βέβαιο είναι ότι ο έντυπος Τύπος χρειάζεται στήριξη και από τη στιγμή που υπάρχει ευρεία πολιτική συναίνεση, δεν πρέπει να υπάρξει άλλη καθυστέρηση.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Η τραγωδία στο Μάτι μέσα από τον «φακό» και την πένα του «Ε.Τ.» – Τι άλλαξε δύο χρόνια μετά

Ανδρέας Ντίνης

Απόλυτη επιβεβαίωση του «Ε.Τ.» – Η Τουρκία δημοσίευσε τους ψευδοχάρτες διεκδικήσεων της

Ανδρέας Ντίνης

Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά και του χρόνου όλοι αγκαλιά με τους αγαπημένους μας!

Μιχάλης Μάρδας

Πώς ο νέος κορονοϊός πλήττει την ενημέρωση διεθνώς

Kon

Πέτσας: Μέσα στους πρώτους μήνες του 2020 το νέο θεσμικό πλαίσιο για ενίσχυση του Tύπου

Ανδρέας Ντίνης

Ο Ελεύθερος Τύπος και το Eleftherostypos.gr σας εύχονται καλή χρονιά

Μιχάλης Μάρδας

Διαβάστε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, 24 Νοεμβρίου 2019

George Michaelides

Διαβάστε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, 17 Νοεμβρίου 2019

George Michaelides

Διαβάστε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, 10 Νοεμβρίου 2019

George Michaelides