ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
LIFESTYLE

Παράλληλες σχέσεις: Ένα κοινωνικό φαινόμενο που αυξάνεται και δεν αφορά μόνο το σεξ

Newsroom eleftherostypos.gr

Τι χαρακτηρίζεται ως παράλληλη σχέση; Ένας άνθρωπος συνάπτει μια συμφωνία με έναν άλλον άνθρωπο, γίνονται σύντροφοι και δημιουργείται  μια ερωτική σχέση.

Η σχέση αυτή συνήθως είναι  μονογαμική. Υπάρχουν, όμως πολλές περιπτώσεις όπου η σχέση παύει να είναι μονογαμική και ο ένας ή ακόμα και οι δύο σύντροφοι συνάπτουν παράλληλες σχέσεις με άλλα άτομα. Μια παράλληλη σχέση αποτελεί ένα κοινωνικό φαινόμενο. Η συχνότητα με την οποία εμφανίζεται έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και συναντάται και στα δύο φύλα και σε όλο το ηλικιακό φάσμα του ενεργά σεξουαλικού πληθυσμού.

 ΤΙ ΟΔΗΓΕΙ ΚΑΠΟΙΟΝ ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΧΕΣΗ;

Οι λόγοι που μπορεί να  οδηγήσουν έναν άνθρωπο να συνάψει παράλληλη σχέση είναι αρκετοί. Στις νεανικές ηλικίες, η εμφάνιση μιας παράλληλης σχέσης μπορεί να είναι ένα στάδιο επισύναψης μιας σταθερής ερωτικής σχέσης ή ένας πειραματισμός της σεξουαλικής επιθυμίας. Οι περιπτώσεις συστηματικής δημιουργίας παράλληλων σχέσεων μπορεί να είναι απόρροια σεξουαλικής ηδονής και λαγνείας.

 Τα τραύματα της παιδικής ηλικίας οδηγούν συχνότερα στην σύναψη παράλληλης σχέσης!

Ένας άνθρωπος που δυσκολεύεται να συλλάβει την έννοια της αγάπης, αδυνατεί να συνδεθεί συναισθηματικά, φοβάται την έννοια της δέσμευσης και της απόρριψης, είναι ανασφαλής και μπορεί να είναι ψυχικά τραυματισμένος από την παιδική του ηλικία, οδηγείται σε μεγαλύτερο ποσοστό στη δημιουργία παράλληλης σχέσης. Σε μια τέτοια σχέση τα αρνητικά συναισθήματα που προκαλούνται από την απόρριψη ή το χωρισμό μειώνονται, καθώς δεν αναπτύσσονται τόσο τα όρια και τα συναισθήματα προς το τρίτο πρόσωπο και δεν βιώνεται τόσο έντονα η οδύνη.

ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΜΟΣ

Ακόμη, πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν κάποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του ανθρώπου που επισυνάπτει παράλληλες σχέσεις. Ο ναρκισσισμός προκαλεί δυσλειτουργικές σχέσεις, καθώς ο νάρκισσος εξιδανικεύει τον εαυτό του, αδιαφορεί για τα συναισθήματα του συντρόφου και πράττει αναλόγως των δικών του συμφερόντων για να εκπληρώσει τις δικές του επιθυμίες. Μια παράλληλη σχέση του ικανοποιεί τον εγωκεντρισμό του και την αίσθηση χειραγώγησης της προσωπικής του σχέσης.

 Η ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΤΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟΥ

Ο άνθρωπος που έχει παράλληλες σχέσεις απολαμβάνει το «παράνομο» και το «απαγορευτικό» που τις χαρακτηρίζει. Του αρέσει να ρισκάρει και να ζει την περιπέτεια μιας τέτοιας σχέσης. Συνήθως δεν ενδιαφέρεται για μια σταθερή ζωή αλλά για μια ζωή γεμάτη με ανατροπές. Μέσα από την παράλληλη σχέση βιώνει έντονα την έντασή της και καλύπτει διάφορες πτυχές του εαυτού του.

ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Εκτός από τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου που οφείλονται  στις παράλληλες σχέσεις, πρέπει να συμπεριληφθούν και κάποιες καταστάσεις που υπάρχουν στο δεσμό και τη σχέση που έχει ο καθένας και επηρεάζει καθοριστικά την σύναψη μιας παράλληλης σχέσης. Σε μια σχέση μπορεί να επικρατούν συγκρούσεις. Το ζευγάρι μπορεί να αντιμετωπίζει καθημερινά μικρές και μεγάλες συγκρούσεις και φαίνεται να μην μπορεί να τις επιλύσει, για το λόγο πως φοβάται ή δεν επιθυμεί τη διάλυση του δεσμού. Τότε είναι η στιγμή που θα ξεσπάσει την ένταση αυτή που επικρατεί μέσα στη σχέση του με μια παράλληλη σχέση, η οποία μπορεί αρχικά να πάρει τη μορφή της σεξουαλικής σχέσης, αργότερα, όμως μπορεί να οδηγήσει και σε παράλληλη σχέση.

Οι δύο σύντροφοι μπορεί να αισθάνονται ένα συναισθηματικό κενό μέσα στη σχέση τους και μπορεί να τους έχει αναπτυχθεί ένα αίσθημα μοναξιάς. Επιπλέον, μπορεί ένας σύντροφος να αισθάνεται μια πλήξη και να παραμένει στο δεσμό του, εξαιτίας της ασφάλειας που ίσως του παρέχει αυτή η σχέση, είτε της συνήθειας και της αγάπης που νιώθει για το σύντροφό του, είτε εξαιτίας ατομικών, θρησκευτικών, κοινωνικών λόγων και οικονομικών εξαρτήσεων.  Μια παράλληλη σχέση λειτουργεί σαν επίλυση και συναισθηματική διέξοδο από αυτό που βιώνουν.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ &ΕΚΔΙΚΗΣΗ

Μια παράλληλη σχέση προκύπτει και ως εκδίκηση ενός συντρόφου προς τον άλλον. Αν ζει μέσα σε μια δυσλειτουργική και κακοποιητική σχέση, ένας άνθρωπος μπορεί να αντιδράσει με αυτόν τον τρόπο, ως αντίποινα σε μια στάση και στη συμπεριφορά του συντρόφου του.

ΜΕΣΗ ΗΛΙΚΙΑ. ΓΙΑΤΙ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ;

Στη μέση ηλικία ενός ανθρώπου παρατηρούνται αυξημένα ποσοστά παράλληλων σχέσεων. Αυτό συμβαίνει γιατί ή ο ένας ή ο άλλος σύντροφος ή και οι δύο διανύουν ένα εξελικτικό και μεταβατικό στάδιο της ζωής τους. Εντοπίζεται, λοιπόν, η κρίση της μέσης ηλικίας, όπου ο άνθρωπος δημιουργεί μια παράλληλη σχέση για να επιβεβαιωθεί και να αποφύγει να έρθει αντιμέτωπος με άλλες ψυχικές διεργασίες.

ΤΟ ΣΕΞ ΠΟΥ ΕΘΙΖΕΙ

Η σεξουαλική εξάρτηση είναι ένας καθοριστικός παράγοντας σύναψης παράλληλων σχέσεων. Το σεξ χρησιμοποιείται επανειλημμένα, ώστε να καλυφτούν συναισθηματικά κενά. Ο άνθρωπος σεξουαλικοποιεί τον ψυχισμό του, πάσχει και έλκεται ψυχαναγκαστικά από τη διέγερση και την ένταση που του δημιουργεί ένα τρίτο πρόσωπο. Η σεξουαλική συνεύρεση με αυτό το πρόσωπο λειτουργεί ως εκτόνωση του άγχους. Συνήθως, όμως συνοδεύεται και από ένα αίσθημα ενοχής.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Στην εποχή που διανύουμε, μεγάλο ρόλο παίζουν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μέσω από αυτά τα μέσα, ένας άνθρωπος μπορεί να δημιουργήσει μια διαδικτυακή παράλληλη σχέση αβίαστα, καθώς υπάρχει ευκολία πρόσβασης,  ανωνυμία και μπορεί να τη διατηρήσει, αφού συμβαίνει οποιαδήποτε στιγμή και σε οποιοδήποτε μέρος, ακόμα και μέσα στον ίδιο χώρο που βρίσκεται ο σύντροφός του. Πολλές φορές, δεν περιλαμβάνεται φυσική  και σωματική επαφή με το τρίτο πρόσωπο και υπερισχύει το διαδικτυακό ραντεβού, η συζήτηση ακόμα και η πορνογραφία.

ΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΔΙΑΛΥΟΥΝ Η’ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΟΥΝ ΕΝΑΝ ΔΕΣΜΟ;

Οι παράλληλες σχέσεις πυροδοτούν έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις. Υπάρχει περίπτωση να κλονίσουν έναν δεσμό και να κριθεί το μέλλον αυτού του δεσμού, αλλά υπάρχει και η περίπτωση που θα λειτουργήσουν βοηθητικά και θα δυναμώσουν μια συντροφική σχέση. Ο άνθρωπος πρέπει να εξετάσει τη δυναμική της σχέσης του, να κατανοήσει και στη συνέχεια να συνειδητοποιήσει τους λόγους που τον οδήγησαν σε μια παράλληλη σχέση. Αφού τα ανακαλύψει όλα αυτά θα καταφέρει να λάβει τη σωστή απόφαση και να προχωρήσει το στάδιο αυτό της ζωής του. Μια παράλληλη σχέση δεν είναι λύση. Σίγουρα συνδέεται με ένα συναισθηματικό κενό και ένα πρόβλημα μέσα στη σχέση που έχει.  Η πιθανότητα να πληγωθεί και να πληγώσει ανεπανόρθωτα και να δημιουργήσει ανασφάλειες είναι μεγάλη. Ας λειτουργήσει τουλάχιστον απελευθερωτικά από κάθε αρνητικό συναίσθημα και να συμβάλλει στην αναθεώρηση της θεωρίας του έρωτα.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Σεξ και άλλα 15 μυστικά για να κρατήσετε υγιή τη σχέση σας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σχέσεις, συγκρούσεις και σεξ στην εποχή του κορονοϊού

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ελίζαμπεθ Ελέτσι: Στο Survivor έχει γίνει σεξ – Ήταν από τους μπλε;

Πώς ο εθισμός στο πορνό μπορεί να καταστρέψει τη σεξουαλική ζωή

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το πορνογραφικό υλικό βοηθά στο σεξ ενός ζευγαριού; Μύθοι και αλήθειες!

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σεξ: Το κρυφό μυστικό που πρέπει να μάθουν όλες οι γυναίκες

Για αυτά τα τρία ζώδια ο Ιούνιος μόνο σεξ δεν θα έχει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σεξ: Αυτό είναι το σούπερ κόλπο που βελτιώνει τα πάντα

Για αυτά τα τέσσερα ζώδια ο Ιούνιος θα είναι γεμάτο σεξ και έρωτα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom