Ελεύθερος Τύπος
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η ζωή στη καραντίνα: Μαγειρέψετε με τα παιδιά σας με την βοήθεια του σεφ Κυριάκου Μελά

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

Είναι από τους πλέον γνωστούς και αγαπημένους σεφ της γενιάς του, αλλά και ο δημιουργός του «Kids Cooking Club».

Ο Κυριάκος Μελάς έχει καταφέρει να δημιουργήσει την πρώτη επίσημη σχολή μαγειρικής τέχνης για παιδιά στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση, παραδίδοντας μαθήματα νοστιμιάς και παιδείας στην κουζίνα.

Με αφορμή, λοιπόν, τις ημέρες της καραντίνας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των πολλών ωρών που περνάτε με τα παιδιά σας, ο εμπνευστής και σεφ μοιράζεται νόστιμες συνταγές για να μπείτε στην κουζίνα… με τους μικρούς βοηθούς σας.

Μη διστάσετε λοιπόν ούτε λεπτό. Αλλωστε τα οφέλη για τα παιδιά σας είναι πολλά καθώς:

› Μαθαίνουν

  • Πώς να επιλέγουν τις πρώτες ύλες για το φαγητό.
  • Πώς να οργανώνουν την προετοιμασία του μαγειρέματος.
  • Πώς να επιλέγουν και να χρησιμοποιούν τα μαγειρικά σκεύη και εργαλεία.
  • Πώς να παρασκευάζουν ένα γεύμα.
  • Πώς να νοστιμίζουν έξυπνα το φαγητό τους.
  • Πώς να εμπλουτίζουν δημιουργικά τις βασικές συνταγές.

› Εκπαιδεύονται

  • Να αφυπνίζουν το γευστικό τους αισθητήριο.
  • Να συνδυάζουν σοφά τις γεύσεις μεταξύ τους.
  • Να μαθαίνουν τις κατηγορίες των πρώτων υλών (καρπούς, λαχανικά, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά, ζωικά κ.λπ.).
  • Να κατηγοριοποιούν τις συνταγές σε μαγειρική, ζαχαροπλαστική, αρτοποιία.
  • Να μεγιστοποιούν τη γευστική απόλαυση με τον σωστό ρυθμό στο φαγητό, τη σειρά των πιάτων, μέχρι τη μάσηση ή τη στάση του σώματος στο τραπέζι.

› Διδάσκονται

  • Να ξεχωρίζουν και να αξιολογούν τη διατροφική αξία κάθε τροφίμου.
  • Να επιλέγουν τροφές με βάση τον συνδυασμό υγείας και γεύσης.
  • Να υιοθετούν νέες, ευεργετικές διατροφικές συνήθειες.
  • Να εμπλουτίζουν διατροφικά τα αγαπημένα τους πιάτα για να απολαμβάνουν ποιοτικότερη θρέψη.

ΕΥΚΟΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ, ΓΕΥΣΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ, ΚΑΚΑΟ ΚΑΙ ΣΤΑΦΙΔΕΣ

Υλικά

200 γραμμ. μαργαρίνη

200 γραμμ. μαύρη ζάχαρη

2 αβγά

2 βανιλίνες

320 γραμμ. αλεύρι

2 κουταλιές της σούπας αλεσμένη βρόμη

150 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα (σπασμένη σε μικρά κομματάκια)

4 κουταλιές της σούπας σταφίδες

4 κουταλιές της σούπας κακάο

2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 πρέζα αλάτι

Διαδικασία

Χτυπήστε στο μίξερ με το σύρμα τη μαργαρίνη, τη ζάχαρη, τη βανιλίνη και το αλάτι, εωσότου αφρατέψουν ικανοποιητικά. Προσθέστε τα αβγά και στη συνέχεια κοσκινίστε το αλεύρι, το μπέικιν και το κακάο.

Τα ρίχνετε και αυτά στο μίγμα. Ανακατέψτε τα με μια σπάτουλα, προσθέτοντας τη σοκολάτα και τις σταφίδες. Αφήστε λίγο τη ζύμη να σφίξει και στη συνέχεια με ένα κουτάλι δώστε σχήμα δημιουργώντας μικρά μπαλάκια. Τοποθετήστε τα σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 8-10 λεπτά.

ΚΡΕΠΕΣ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

Υλικά

Για τις κρέπες

1 φλιτζ. αλεύρι κοσκινισμένο

2 αβγά

1½ φλιτζ. γάλα

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση

1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη

½ κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένη

1 στήθος κοτόπουλο (σε μικρά κομμάτια)

4 κουταλιές της σούπας αλεύρι λευκό

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

400 γραμμ. γάλα

80 γραμμ. γραβιέρα τριμμένη

60 γραμμ. παρμεζάνα τριμμένη

Διαδικασία

Αναμίξτε σε ένα μπολ με ένα σύρμα χειρός τα αβγά, το ελαιόλαδο, το γάλα και το αλάτι, ρίχνοντας τελευταίο το αλεύρι. Αλείψτε ένα αντικολλητικό τηγάνι (μεσαίου μεγέθους) με λίγο ελαιόλαδο και τοποθετήστε το πάνω στη φωτιά.

Ρίξτε μια μεγάλη κουτάλα της σούπας από το μίγμα στο κέντρο του τηγανιού, περιστρέφοντας το τηγάνι ώστε να απλωθεί το μίγμα σε όλη την επιφάνεια. Αφήστε για 1′ λεπτό και μόλις αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα, γυρίστε το φύλλο με μια σπάτουλα, ώστε να ψηθεί και από την άλλη μεριά. Φτιάξτε τις κρέπες και ετοιμάστε τη γέμιση.

Σοτάρετε σε ένα καυτό τηγάνι το κοτόπουλο και τις πιπεριές με ελάχιστο ελαιόλαδο. Οταν ψηθούν, ρίξτε το αλεύρι και το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει και να δημιουργηθεί μια παχύρρευστη κρέμα.

Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέστε την παρμεζάνα και αλατοπιπερώστε. Βάλτε σε κάθε κρέπα δύο κουταλιές της σούπας από τη γέμιση, διπλώστε τις δύο άκρες και τυλίξτε σε ρολό. Τοποθετήστε τις κρέπες σε ένα ταψί και πασπαλίστε με γραβιέρα. Ψήστε τις στον φούρνο, στο γκριλ, στους 250°C για 1′ μέχρι να λιώσει το τυρί.

ΓΡΗΓΟΡΟ ΚΕΪΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Υλικά

2 αβγά

180 γραμμ. ελαιόλαδο

320 γραμμ. μαύρη ζάχαρη

60 γραμμ. κακάο

330 γραμμ. γάλα

350 γραμμ. φαρίνα

Χυμός και ξύσμα από 1 πορτοκάλι

2 βανιλίνες

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κουταλάκι του γλυκού σόδα

Διαδικασία

Αφρατέψτε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη και στη συνέχεια ρίξτε τη σόδα αραιωμένη με τον χυμό πορτοκαλιού, τις βανιλίνες, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι, το ελαιόλαδο, το κακάο και το γάλα και ανακατέψτε.

Προσθέστε το αλεύρι και αναμίξτε πολύ καλά ώστε να έχετε ένα ομοιογενές μίγμα. Βάλτε το μίγμα σε φόρμα που έχετε αλείψει με βούτυρο και πασπαλίσει με αλεύρι και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά.

Για το γλάσο σοκολάτας: Βράστε 170 γραμμ. γάλα, προσθέστε 70 γραμμ. σοκολάτα γάλακτος, 3 κουταλιές τις σούπας ελαιόλαδο και ανακατέψτε. Ρίξτε το πάνω από το έτοιμο κέικ.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σπιτικές συνταγές: Ηρεμία του νου και ανακούφιση από το άγχος

Μιχάλης Μάρδας

Από πρωτάρηδες μάγειρες… μάστερ της κουζίνας – Ο Νίκος Γερεντές αποκαλύπτει τα μυστικά του

Μιχάλης Μάρδας

Η νηστεία θέλει νοστιμιά: Τρεις πανεύκολες και γευστικές συνταγές από τον σεφ Πέτρο Συρίγο

Μιχάλης Μάρδας

Καραντίνα και συνταγές: Αλμυρές αρτολιχουδιές εύκολα και γρήγορα

Μιχάλης Μάρδας

Η συνταγή της ημέρας: Σπιτικό club sandwich από τον Χρήστο Τζιέρα

Η συνταγή της ημέρας: Μουσακάς από τον Τάσο Αντωνίου