Ελεύθερος Τύπος
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η συνταγή της ημέρας: Ο μαμαδίστικος μουσακάς του Πέτρου Συρίγου

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο αγαπημένος μουσακάς είναι ένα πιάτο από μαγειρεμένο κιμά, μελιτζάνες και πατάτες, που στο ελληνικό τραπέζι έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Υλικά

Για τον κιμά

700 γραμμ. κιμά μοσχαρίσιο
2 κρεμμύδια
2 καρότα
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
400 γραμμ. ντομάτα κον κασέ
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 αυγό
Μαϊντανό, Αλάτι, Πιπέρι
1 ξύλο κανέλας
1 φύλλο δάφνης
1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
5 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα τριμμένη

Για τη μπεσαμέλ

120 γραμμ. βούτυρο
120 γραμμ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 λίτρο γάλα
1/2 κρεμμύδι
1 φύλλο δάφνης
1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
3 κρόκους
5 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα τριμμένη

Για το στήσιμο

3 μελιτζάνες
4 πατάτες
Φρυγανιά τριμμένη
Παρμεζάνα τριμμένη

Διαδικασία

Κόβετε τις μελιτζάνες σε κάθετες φέτες, όχι χοντρές. Τις αλατοπιπερώνετε, τις λάδωνετε και τις ψήνετε είτε στο γκρίλ, είτε στον φούρνο σε στρώσεις σε ένα ταψί σε ψηλή θερμοκρασία ή στο τηγάνι.
Κόβετε τις πατάτες, κάθετα σε φέτες πάχους περίπου 1εκ, τις ξεπλένετε λίγο σε νερό και τις τηγανίζετε σε καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο μέχρι να πάρουν χρώμα.

Για τον κιμά: Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τρίβετε στο χοντρό μέρος του τρίφτη τα καρότα.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα τα σοτάρετε και έπειτα ρίχνετε τον κιμά. Σοτάρετε πολύ καλά μέχρι να πάρει χρώμα για 15 λεπτά περίπου.

Προσθέτετε την κανέλα, το δαφνόφυλλο, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι, το πιπέρι, τη ζαχαρη και τον πελτέ.
Ανακατεύετε για 2 λεπτά ακόμα κι έπειτα προσθέτετε και την ντομάτα κον κασέ. Σιγοβράζετε για 10-15 λεπτά και αφαιρείτε από τη φωτιά. Όταν κρυώσει λίγο, προσθέτετε το αβγό, την παρμεζάνα, ψιλοκομμένο μαϊντανό και δοκιμάζετε για αλατοπίπερο.

Για μπεσαμέλ: Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε το γάλα, το κρεμμύδι, το δαφνόφυλλο, το αλάτι, το πιπέρι και βάζετε στη φωτιά να ζεσταθεί. Σε ένα άλλο κατσαρολάκι προσθέτετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και, όταν λιώσει, προσθέτετε το αλεύρι, ανακατεύετε για 3 λεπτά έως ότου ενσωματωθούν και ψηθεί λίγο το αλεύρι. Προσθέτετε σταδιακά το ζεστό γάλα σε δόσεις ανακατεύοντας με σύρμα.

Όταν τελειώσετε με το γάλα, σβήνετε την μπεσαμέλ από τη φωτιά όταν αρχίζει να κάνει κάποιες φουσκαλίτσες. Θα πρέπει να είναι κρεμώδες και λεία. Προσθέτετε το μοσχοκάρυδο, την παρμεζάνα και τους κρόκους και ανακατεύετε με σύρμα.

Για το στήσιμο: Σε ένα ταψί 25χ30 ή 30 χ30 πασπαλίζετε με λίγη φρυγανιά και τυρί παρμεζάνα. Αυτό βοηθάει στο να μη μας κολλήσει ο μουσακάς στο ταψί. Ξεκινατε βάζοντας τις πατάτες σε όλο το ταψί, έπειτα προσθέτετε τις μελιτζάνες, κολλητά την μια στην άλλη χωρίς να αφήνετε κενά. Παίρνετε 2 μεγάλες κουταλιές από τη μπεσαμέλ και τις προσθέτετε στον κιμά και ανακατεύετε. Στρώνετε τον κιμά σε όλο το ταψί, αν σας έχουν περισσέψει μελιτζάνες τις προσθέτετε από πάνω από τον κιμά, πασπαλίζετε πάλι με λίγη παρμεζάνα. Τέλος προσθέτετε τη μπεσαμέλ. Πασπαλίζετε με τριμμένη παρμεζάνα, φρυγανιά και ψήνετε για 25 λεπτά περίπου στους 190 βαθμούς.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Η συνταγή της ημέρας: Χουνκιάρ μπεγιεντί ή αλλιώς κρέας με πουρέ μελιτζάνας

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Μελιτζάνες με ντομάτα και μοτσαρέλα

Η συνταγή της ημέρας: Ιμάμ Μπαϊλντί από τον Πέτρο Συρίγο

Η συνταγή της ημέρας: Γεμιστά με κιμά από τον Πέτρο Συρίγο

Η συνταγή της ημέρας: Pasta alla Norma από τον Πέτρο Συρίγο

Η συνταγή της ημέρας: Μακαρόνια με κιμά σαν της μαμάς

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

H συνταγή της ημέρας: Νηστίσιμες γεμιστές μελιτζάνες με κουσκούς

Η συνταγή της ημέρας: Μπουγάτσα με κιμά και κασέρι

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Πίτσα με κιμά από τον Κυριάκο Μελά