ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η συνταγή της ημέρας: Αφράτο και κρατσανιστό γαλακτομπούρεκο

Newsroom eleftherostypos.gr

Θειικό, αφράτο και κρατσανιστό γαλακτομπούρεκο από τον Πέτρο Συρίγο. Μόνο έτσι περιγράφεται το πιο εύκολο, νόστιμο γαλακτομπούρεκο σαν της γιαγιάς.

Υλικά

Για το φύλλο
200 γραμμ. βούτυρο γάλακτος
1 πακέτο φύλλο κρούστας Βηρυτού

Για το σιρόπι
700 γραμμ. ζάχαρη κρυσταλλική
400 γραμμ. νερό
2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη
Φλούδα από 1 λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι

Για την κρέμα
300 γραμμ. ζάχαρη κρυσταλλική
176 γραμμ. σιμιγδάλι ψιλό
700 ml γάλα πλήρες
300 ml κρέμα γάλακτος 35%
4 αυγά θερμοκρασία δωματίου
150 γρ βούτυρο αγελαδινό
2 βανίλιες σκόνη
Ξύσμα από 1 λεμόνι

Διαδικασία

Για το σιρόπι: Βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα. Αφήνετε να πάρει βράση, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και -όταν πάρει βράση- μετράτε 4 λεπτά. Στη συνέχεια το βγάζετε από τη φωτιά, το σιρόπι θα πρέπει να είναι κρύο όταν θα το χρησιμοποιήσετε.

Για την κρέμα: Σε μια κατσαρόλα βάζετε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το ξύσμα λεμονιού και την βάζετε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύετε καλά. Η κρέμα θα αρχίζει να πήζει, δεν την αφήνετε να πήξει πολύ και προσθέτετε το βούτυρο αφού αρχίσει να κοχλάζει.

Ανακατεύετε συνεχώς κυκλικά και προς το κέντρο της κατσαρόλας, ώστε να ενωθούν τα υλικά και να αρχίζει να πήζει η κρέμα. Θα γίνει παχύρευστη και βελούδινη, αφήνετε να κρυώσει. Χωρίζετε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια, τα ασπράδια τα χτυπάτε σε μαρέγκα.

Σε ένα μπολ βάζετε τους κρόκους και τους χτυπάτε με ένα σύρμα χειρός. Ενσωματώνετε τους κρόκους μέσα στα ασπράδια, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης, προσοχή όχι βιαστικές κινήσεις πρέπει η μαρέγκα μας να μείνει αφράτηφού έχει κρυώσει η κρέμα, ενσωματώνετε το μίγμα της μαρέγκας με την κρέμα με απαλές κινήσεις με μια σπάτουλα σιλικόνης βάζοντας σε 3 δόσεις την μαρέγκα στην κρέμα. Λιώνετε το βούτυρο.

Παίρνετε ένα ταψί 35 χ 45 και βουτυρώνετε καλά παντού και στα πλαϊνά. Στρώνετε στο ταψί ένα ένα τα φύλλα, βάζοντας τα σταυρωτά και αφήνοντας από έξω λίγο φύλλο ώστε να μπορέσετε στη συνέχεια να το διπλώσετε μέσα. Βουτυρώνετε με πινέλο χωρίς να ακουμπάτε το φύλλο, απλά τα πιτσιλάτε.

Αφού στρώσετε τα 5 φύλλα, απλώνετε την κρέμα. Στη συνέχεια διπλώνετε μέσα τα φύλλα που εξέχουν. Βάζετε τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω ένα ένα, βουτυρώνοντας ενδιάμεσα. Χαράσσετε σε κομμάτια. Βάζετε το υπόλοιπο βούτυρο και βρέχετε τα χέρια με νερό και ραντίζετε τα φύλλα.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα ή πάνω κάτω για 1 ώρα και 20 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Μόλις βγει το γλυκό από το φούρνο, καυτό, αμέσως ρίχνετε το κρύο σιρόπι σε δόσεις με μια κουτάλα. Βάζετε όλο το σιρόπι και αφήνετε να κρυώσει τελείως το γλυκό. Το γλυκό συντηρείται εκτός ψυγείου, προσοχή δεν σκεπάζετε με μεμβράνη γιατί το φύλλο θα χάσει την τραγανή υφή του.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Προτεινόμενα για εσάς

Η συνταγή της ημέρας: Γαλακτομπούρεκο από τον Πέτρο Συρίγο