Ελεύθερος Τύπος
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πασχαλινά τσουρέκια: Η απόλυτη συνταγή και μυστικά για τέλειο αποτέλεσμα

Newsroom eleftherostypos.gr

Τσουρέκι πολίτικο, ένα από τα πιο μυρωδάτα παραδοσιακά γλυκά για το Πάσχα και όχι μόνο! Για πολλούς αυτό είναι και το μοναδικό τσουρέκι που πρέπει να υπάρχει στο πασχαλινό τραπέζι. Η μυρωδιά του τρελαίνει μικρούς και μεγάλους, η γεύση του είναι διαχρονική και αγαπημένη. Ακολουθήστε τα βήματα του Πέτρου Συρίγου για να κάνετε εύκολα και απλά το πολίτικο τσουρέκι με την πιο παραδοσιακή συνταγή.

Υλικά

375 γραμμ. χλιαρό νερό
63 γραμμ. μαγιά νωπή ή 30 γραμμ. ξηρή μαγιά
430 γραμμ. ζάχαρη
5 αυγά
63 γραμμ. βούτυρο
190 γραμμ. καλαμποκέλαιο
1250 γραμμ. αλεύρι για τσουρέκι
7 γραμμ. αλάτι
13 γραμμ. μαχλέπι
1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα
1 κρόκο αυγού + 1 κουταλιά της σούπας νερό
60 γραμμ. αμύγδαλο φιλέ

Διαδικασία

Βάζετε τη μαγιά με 1 κoυταλιά από τη συνολική ποσότητα ζάχαρης μέσα στον κάδο της κουζινομηχανής και προσθέτετε λίγο χλιαρό νερό. Το ανακατεύετε ελαφρά με το σύρμα, ώστε να αρχίσει να ενεργοποιείται η μαγιά. Κατόπιν, προσθέτετε το καλαμποκέλαιο, τα αυγά, το βούτυρο (υλικά που έχετε σε θερμοκρασία δωματίου).

Ρίχνετε την υπόλοιπη ζάχαρη και βάζετε την κουζινομηχανή σε λειτουργία ξανά. Ρίχνετε τη μαστίχα, το μαχλέπι, το αλάτι σε ένα μπολ με το αλεύρι και ανακατεύετε. Προσθέτετε τα υλικά του μπολ στον κάδο της κουζινομηχανής. Τοποθετείτε τον γάντζο στο μίξερ και ανακατεύετε για 2 λεπτά και αποσύρετε.

Βρέχετε τα χέρια σας με λίγο καλαμποκέλαιο και αλευρώνετε τον πάτο ενός μπολ. Μεταφέρετε τη ζύμη με τα βρεγμένα με καλαμποκέλαιο χέρια σας στο μπολ και σκεπάζετε με μεμβράνη. Καλύπτετε με μια πετσέτα και το αφήνετε να φουσκώσει για περίπου 4 ώρες.

Εναλλακτικά, προθερμαίνετε τον φούρνο στους 50 βαθμούς, τον σβήνετε και με κλειστό φούρνο βάζετε το μπολ μέσα για περίπου 2 ώρες. Έπειτα, μεταφέρετε τη ζύμη στο μίξερ και χρησιμοποιώντας το γάντζο, αναδεύετε για 20 δευτερόλεπτα περίπου. Κλείνετε το μίξερ, σκεπάζετε ξανά το μείγμα και το αφήνετε να φουσκώσει για 1 ώρα.

Η επεξεργασία της ζύμης για το τσουρέκι πολίτικο: Αλείφετε τα χέρια με καλαμποκέλαιο (για να μην κολλάει η ζύμη) και μεταφέρετε τη ζύμη σας στον πάγκο. Χωρίζετε τη ζύμη σε μπάλες των 100 γραμμαρίων, χρησιμοποιώντας μια ζυγαριά. «Ανοίγετε» τρία μπαστουνάκια, ενώνετε τις άκρες τους και ξεκινάμε να φτιάχνετε τις πλεξούδες για τα τσουρέκια μας. Μόλις είναι έτοιμο, το τοποθετείτε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Δεν βάζετε πολύ κοντά τα τσουρέκια σας, καθώς κατά το ψήσιμο υπολογίζετε πως θα φουσκώσουν περίπου 1μιση φορά.

Αφήνετε να φουσκώσουν για μια ώρα. Σε ένα μπολάκι χτυπάτε τον κρόκο αυγού με το νερό και αλείφετε τα τσουρέκια σας με ένα πινέλο. Πασπαλίζετε με αμύγδαλο φιλέ και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Για ένα… τσουρέκι!

Kon

Το εύκολο και αφράτο τσουρέκι χωρίς ζύμωμα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου!

Evanthia Karra

Η συνταγή της ημέρας: Αφράτη πλεξούδα σοκολάτας

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Τσουρέκι με σοκολάτα από τον Τάσο Αντωνίου

Η συνταγή της ημέρας: Τσουρέκι γεμιστό με πραλίνα φουντουκιού

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Χριστουγεννιάτικο τσουρέκι ή αλλιώς πανετόνε

Η συνταγή της ημέρας: Τσουρέκι γεμιστό με σάλτσα και επικάλυψη σοκολάτας

Η συνταγή της ημέρας: Σπιτικό πολίτικο τσουρέκι