ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η συνταγή της ημέρας: Παραδοσιακό κοτόπουλο με πέτουρα

Newsroom eleftherostypos.gr

Το κοτόπουλο ριγανάτο με πέτουρα είναι μια παραδοσιακή συνταγή και πολύ νόστιμη, που την απογειώνει ο Πέτρος Συρίγος! Τα πέτουρα είναι ζυμαρικά και μας έρχονται από την Κοζάνη.

Υλικά

1 κοτόπουλο κομμένο σε 12 τμχ
500 γραμμ. πέτουρα
100 γραμμ. βούτυρο γάλακτος
4 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
500 ml λευκό κρασί
500 ml χλιαρό νερό
3 κουταλιές της σούπας ρίγανη
200 γραμμ. κεφαλοτύρι σκληρό
Αλάτι & πιπέρι

Διαδικασία

Σε μια κατσαρόλα βάζετε το βούτυρο και, όταν η θερμοκρασία ανέβει, σοτάρετε το κοτόπουλο (αφού το έχετε αλατοπιπερώσει ελαφρά) για 15 λεπτά από κάθε μεριά σε μέτρια φωτιά. Όταν το κοτόπουλο ροδίσει, το βγάζετε και το αφήνετε στην άκρη. Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτετε τα κρεμμύδια και τις σκελίδες σκόρδο, σοτάρετε συνεχώς για 3-4 λεπτά περίπου, έπειτα προσθέτετε πάλι το κοτόπουλο μέσα, σβήνετε με το κρασί, αφήνετε λίγο να εξατμιστεί και προσθέτετε και το νερό.

Όταν κοχλάσει χαμηλώνετε την φωτιά και σιγοβράζετε το κοτόπουλο για περίπου 1 ώρα (κατά διαστήματα μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νερό). Προσθέτετε την ρίγανη και δοκιμάζετε αν θέλει άλλο αλάτι. Όσο βράζει το κοτόπουλο, σε μια άλλη κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό βράζετε για 3 λεπτά ακριβώς τα πέτουρα.

Στη συνέχεια αφαιρείτε το κοτόπουλο, σουρώνετε την σάλτσα για τυχόν κοκαλάκια, τα κρεμμύδια και το σκόρδο και έχετε μια διαυγή σάλτσα. Επιστρέφετε την σάλτσα στην κατσαρόλα και προσθέτετε τα πέτουρα, μαγειρεύετε μέχρι να χυλώσουν. Βάζετε τα πέτουρα σε μια πιατέλα μεγάλη, από πάνω το κοτόπουλο και τρίβετε κεφαλοτύρι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Η συνταγή της ημέρας: Σπαγγέτι με τρίχρωμα λαχανικά

Η συνταγή της ημέρας: Κοτόπουλο αλα κρεμ με μπέικον και ζυμαρικά

Η συνταγή της ημέρας: Κοτόπουλο κοκκινιστό με κριθαράκι

Η συνταγή της ημέρας: Το απόλυτο μπέργκερ κοτόπουλου

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Πέννες ογκρατέν με λαχανικά

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Κοτόπουλο με κρούστα παρμεζάνας

Η συνταγή της ημέρας: Ριγκατόνι με σάλτσα από ντοματίνια, ελιές, φέτα

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Γεμιστό σνίτσελ ή αλλιώς Cordon bleu

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Φιλέτο κοτόπουλο με κάρι και ντομάτα