ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

H συνταγή της ημέρας: Κεφτεδάκια φούρνου σε αρωματική σάλτσα

Newsroom eleftherostypos.gr

Τα λαχταριστά κεφτεδάκια φούρνου ενώνονται με την πιο αρωματική σάλτσα ντομάτας με βασιλικό. Ο Πέτρος Συρίγος μάλιστα τα συνοδεύει με κλασικό πουρέ πατάτας.

Υλικά

1 ½ κιλό μοσχαρίσιο κιμά
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 σκελίδες σκόρδο
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο + 1 επιπλέον για να πασαλείψετε τα χέρια σας
2 κουταλιές της σούπας γάλα
250 γραμμ. ψίχα λευκού μπαγιάτικου ψωμιού
150 γραμμ. παρμεζάνα τριμμένη
2 μεγάλα αυγά
Αλάτι & πιπέρι

Για την σάλτσα τομάτας
1 μεγάλο κρεμμύδι
3 σκ. σκόρδο
150 ml κρασί λευκό
4 κουταλιές της σούπας πελτέ τομάτας
500 ml χυμό τομάτας
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
500ml χλιαρό νερό
1 κύβος λαχανικών
10-15 φυλλαράκια βασιλικού
Θυμάρι
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι, μπούκοβο

Για τον πουρέ πατάτας
2 κιλά πατάτες
250 γραμμ. βούτυρο σε κυβάκια
200 ml χλιαρό γάλα
Αλάτι & πιπέρι

Διαδικασία

Μουσκεύετε το μπαγιάτικο ψωμί σε νερό, έπειτα το στραγγίζετε πολύ καλά. Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζετε τον κιμά και προσθέστε όλα τα υλικά. Ανακατέψτε καλά χρησιμοποιώντας τα χέρια σας. Το μείγμα πρέπει να είναι κάπως υγρό, αλλά διατηρεί το σχήμα του όταν πλάθεται σε κεφτεδάκια. Βάλτε στο ψυγείο για 1/2 ώρα.

Καλύψτε τα χέρια σας με ελαιόλαδο και φτιάξετε τα κεφτεδάκια στο επιθυμητό μέγεθος. Βάζετε τα κεφτεδάκια καλά λαδωμένα πάνω σε μια λαδόκολλα και ψήσετε τα σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά στους 180 C. Όταν ροδίσουν βγάζετε από τον φούρνο και τα βάζετε στη σάλτσα. Σιγοβράστε τα για 30-35 λεπτά.

Για την σάλτσα ντομάτας: Σε μια κατσαρόλα βάζετε ελαιόλαδο και σοτάρετε τον ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο για 2 λεπτά. Προσθέτετε τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύετε και σβήνετε με κρασί. Προσθέτετε τον χυμό ντομάτας, το νερό και τον ζωμό λαχανικών. Αφήνετε να πάρει βράση και βράζετε για 20 λεπτά. Προσθέτετε, ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, μπούκοβο, θυμάρι και στο τέλος ψιλοκομμένο βασιλικό.

Για τον πουρέ: Βράζετε τις πατάτες με την φλούδα τους. Όταν τρυπιούνται τις ξεφλουδίζετε όταν είναι ακόμα ζεστές. Τις βάζετε στο μίξερ στο φτερό και χτυπάτε στη μεσαία σκάλα. Προσθέτετε το βούτυρο σε κυβάκια κρύα. Στο τέλος προσθέτετε το χλιαρό γάλα, προσέξτε γιατί το γάλα μπορεί να μη το πάρει όλο σε περίπτωση που οι πατάτες έχουν πολύ υγρασία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Η συνταγή της ημέρας: Ο μαμαδίστικος μουσακάς του Πέτρου Συρίγου

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Λαζάνια με κιμά και μείγμα τυριών

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Γιουβαρλάκια με αυγολέμονο

Η συνταγή της ημέρας: Κεφτεδάκια με πατάτες τηγανητές

Η συνταγή της ημέρας: Κανελόνια κρέπας γεμιστά με κιμά

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Πίτσα με κιμά και ντοματίνια

Η συνταγή της ημέρας: Χοιρινά κεφτεδάκια φουρνιστά

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Κολοκυθάκια αυγολέμονο από τον Πέτρο Συρίγο

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Κοκκινιστά τυροκεφτεδάκια του Δημήτρη Σκαρμούτσου

Κατερίνα Θεοδωροπούλου