Ελεύθερος Τύπος
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η συνταγή της ημέρας: Κοτόπουλο με γέμιση για το γιορτινό τραπέζι

Newsroom eleftherostypos.gr

Κοτόπουλο με γέμιση χριστουγεννιάτικη, με κιμά, σταφίδες και κουκουνάρι, η απόλυτη εναλλακτική για όσους δεν τρώνε ή δεν προτιμούν την γαλοπούλα! Έντονες γεύσεις, αρώματα και μοναδικά υλικά συνθέτουν αυτή την απίθανη συνταγή του Πέτρου Συρίγου, για ένα υπέροχο γεμιστό κοτόπουλο.

Υλικά

1 κοτόπουλο μεγάλο (στα 1,800 γραμμ.)

Μείγμα για άλειμμα
1 κουταλιά της σούπας πιπέρι μαύρο
1 ½ κουταλιά της σούπας αλάτι
1 κουταλιά της σούπας σκόρδο πολτοποιημένο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο φρέσκο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα Dijon
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα από λεμόνι

Για την γέμιση του κοτόπουλου
600 γραμμ. κιμάς μόσχου από ελιά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σοταρισμένο σε ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
1 αυγό
3 φέτες ψωμί του τοστ ξερές, χωρίς κόρα, τριμμένες
2 κουταλιές της σούπας σταφίδες μαύρες κορινθιακές
2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι
Κάστανα, βερίκοκα, δαμάσκηνα (προαιρετικά)
1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι φρέσκο
1 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι τριμμένο
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα τριμμένη
4 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα από λεμόνι
Αλάτι & πιπέρι

Διαδικασία

Καθαρίζετε το κοτόπουλο από το επιπλέον λίπος, που μπορεί να έχει στην κοιλιά του. Αφαιρείτε το κόκαλο από το λαιμό του. Κόβετε την ούρα και τα άκρα από τις φτερούγες. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά της γέμισης και τα ανακατεύετε πολύ καλά.

Γεμίζετε το κοτόπουλο κάτω από το δέρμα του, στο στήθος, και όσο μπορείτε προς τα κάτω. Γεμίζετε το υπόλοιπο στην κοιλιά του. Κλείνετε την κοιλιά του με ένα μικρό κρεμμύδι που έχετε καρφιτσώσει επάνω του γαρίφαλα. Με οδοντογλυφίδες σιγουρεύετε το δέρμα για να μην ανοίξει. Ζεματάτε το κοτόπουλο σε καυτό νερό για 2 λεπτά, με αυτόν τον τρόπο θα επιτύχετε μια πέτσα τραγανή. Βάζετε το κοτόπουλο να στραγγίσει για 25 λεπτά και με μια πετσέτα το στεγνώνετε καλά. Πασαλείβετε το κοτόπουλο από έξω με την μαρινάτα.

Αλατοπιπερώνετε το κοτόπουλο εσωτερικά και το πασαλείβετε με μουστάρδα και θυμάρι. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για μια ώρα στους 165 βαθμούς Και για άλλα 15 λεπτά στους 200 βαθμούς. Βάζετε το κοτόπουλο επάνω σε κύβους πατάτας (5 εκατοστά) ανακατεμένες με μαϊντανό, μουστάρδα, σκόρδο και λεμόνι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Συναγερμός από τον ΕΦΕΤ: Ανακαλείται ρολό κοτόπουλο λόγω σαλμονέλας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η συνταγή της ημέρας: Κοτόπουλο με θυμάρι, μέλι και σάλτσα μουστάρδας

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Κοτόπουλο με σταμναγκάθι αυγολέμονο

Η συνταγή της ημέρας: Stir fry με κοτόπουλο και λαχανικά

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

«Βόμβα» από τον ΕΦΕΤ: Ανακαλείται ακατάλληλο μπιφτέκι κοτόπουλου

Λάμπρος Κατσαρός

Η συνταγή της ημέρας: Τηγανιά κοτόπουλο με πιπεριές Φλωρίνης

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Τραγανά μπουτάκια κοτόπουλο

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Μάφινς πατάτας με στήθος κοτόπουλο

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Τραγανές κοτομπουκιές στο φούρνο