ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η συνταγή της ημέρας: Η πιο λαχταριστή γαλλική κρεμμυδόσουπα

Newsroom eleftherostypos.gr

Μεταμορφωθείτε σε σεφ και εντυπωσιάστε το ταίρι σας, φτιάχνοντας αυτή τη λαχταριστή γαλλική κρεμμυδόσουπα. Αυθεντική και αρωματική, θα τη λατρέψετε.

Υλικά

12 μέτρια λευκά, γλυκά, ξερά κρεμμύδια
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
1½-2 λίτρα ζωμό βοδινού πολύ ζεστό
1 φύλλο δάφνη
1 κουταλιά της σούπας θυμάρι
200 ml γλυκό κόκκινο κρασί
Αλάτι & πιπέρι

Για το σερβίρισμα
1 γαλλική μπαγκέτα (λευκή)
200 γραμμ. τυρί τριμμένο Εμενταλ

Διαδικασία

Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια σε λεπτά φετάκια. Ρίχνετε το βούτυρο στην κατσαρόλα και το αφήνετε να κάψει σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Μόλις λιώσει το βούτυρο, ρίχνετε τα κρεμμύδια και τα σοτάρετε για 20′ ανακατεύοντας για να μην κολλήσουν. Οταν τα κρεμμύδια γίνουν διαφανή, ρίχνετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε για 2-3′ ώστε να πάει παντού και να καραμελώσουν.

Αμέσως μετά ρίχνετε το αλεύρι και ανακατεύετε συνέχεια. Το αλεύρι θα τραβήξει αμέσως όλα τα υγρά των κρεμμυδιών. Μόλις συμβεί αυτό, προσθέτετε το κόκκινο κρασί, ανακατεύετε και αφήνετε να πάρει βράση ώστε να φύγει το αλκοόλ και να μείνει μόνο το άρωμα. Οταν εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτετε το ζωμό, αλάτι και πιπέρι, το δαφνόφυλλο και το θυμάρι. Ανακατεύετε και αφήνετε να σιγοβράσει η σούπα για περίπου 25’. Η φωτιά πρέπει να είναι μέτρια προς χαμηλή. Οταν τελειώσει αυτό το στάδιο, αποσύρετε την κατσαρόλα από το μάτι και αφήνετε για 10’ τη σούπα να κρυώσει.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220ºC και τοποθετείτε τη σχάρα ψηλά στο γκριλ. Σερβίρετε τη σούπα σε πυρίμαχα μπολ. Τοποθετείτε προσεκτικά πάνω στη σούπα τις φρυγανίτσες (που έχετε φτιάξει παράλληλα) χωρίς να βουλιάζουν. Γεμίζετε την επιφάνεια της σούπας. Από πάνω ρίχνετε μπόλικο τριμμένο τυρί. Ψήνετε στο γκριλ για 5-7’ και ελέγχετε διότι το τυρί θέλετε να λιώσει και να χρυσίσει, αλλά όχι να καεί.

Για τις φρυγανίτσες από την μπαγκέτα. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160ºC. Κόβετε την μπαγκέτα σε αρκετά λεπτές φέτες, όχι πολύ όμως. Τοποθετείτε τη σχάρα στη μεσαία θέση και πάνω σε αυτή τις φέτες, χωρίς ταψί (να να φρυγανιστούν καλά). Ψήνετε για περίπου 20’ και στα μισά του ψησίματος αναποδογυρίζετε μια φορά τις φέτες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Η συνταγή της ημέρας: Η τέλεια κρεατόσουπα για τις κρύες ημέρες

Η συνταγή της ημέρας: Σούπα μανιταριών με τυρί κρέμα

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Σούπα σοκολάτας με παγωτό

H συνταγή της ημέρας: Πανεύκολη σούπα με κριθαράκι

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Γιουβαρλάκια από τον Πέτρο Συρίγο

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Η πιο βελούδινη σούπα κολοκύθας

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Με αυτή τη σούπα θα δείτε τη ζυγαριά να κατεβαίνει

Η συνταγή της ημέρας: Κρεμώδης σούπα με σολομό και λαχανικά

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Ψαρόσουπα με ροφό και λαχανικά