ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η συνταγή της ημέρας: Γιουβαρλάκια από τον Πέτρο Συρίγο

Newsroom eleftherostypos.gr

Με αυτό το φαγητό μεγάλωσαν και μεγαλώνουν ολόκληρες γενιές! Ο Πέτρος Συρίγος σερβίρει θεϊκά γιουβαρλάκια, μία τέλεια σούπα για όλη την οικογένεια.

Υλικά

Για το ζωμό
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια
1 καρότο
2 σκελίδες σκόρδο
1 πράσο
Κοτσάνια από 1 ματσάκι μαϊντανό και 1 ματσάκι άνηθο

Για τα γιουβαρλάκια
700 γραμμ. μοσχαρίσιο κιμά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
6 φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
30 γραμμ. ρύζι γλασέ
½ πράσο ψιλοκομμένο
Ξύσμα από 1 λεμόνι
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 αυγό
Αλάτι & πιπέρι
1 φλιτζ. αλεύρι

Για το αβγολέμονο
Χυμός από 1 λεμόνι
2 κρόκοι αυγών
2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ

Διαδικασία

Για το ζωμό: Κόβετε 2 κρεμμύδια στα 4 και τα βάζετε σε μια κατσαρόλα. Προσθέτετε χοντροκομμένα 1 καρότο, 2 σκελίδες σκόρδο, 1 πράσο, τα κοτσάνια από μαϊντανό και άνηθο και τα σοτάρετε όλα μαζί σε 2 κουταλιές της σούπας λάδι για 2 λεπτά. Συμπληρώνετε με νερό μέχρι τη μέση της κατσαρόλας και μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 40-45 λεπτά. Σουρώνετε και κρατάτε μόνο το ζωμό.

Για τα γιουβαρλάκια: Μέχρι να γίνει ο ζωμός, βάζετε σε ένα μπολ τον κιμά, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, τον άνηθο, το δυόσμο το ρύζι, το πράσο, το ξύσμα λεμονιού, το ελαιόλαδο, ένα αυγό, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε καλά. Στρώνετε το αλεύρι σε μια καθαρή επιφάνεια. Πλάθετε τα γιουβαρλάκια και τα περνάτε από το αλεύρι. Τινάζετε ελαφρά με τα δάχτυλά σας για να φύγει η extra ποσότητα.

Σε μια κατσαρόλα, βάζετε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρετε τα γιουβαρλάκια σας λίγα λίγα σε δόσεις. Οταν αφαιρέσετε και την τελευταία δόση, προσθέτετε το ζωμό και περιμένετε να πάρει μια βράση. Προσθέτετε τα γιουβαρλάκια και σιγοβράζετε με κλειστό καπάκι για 35-40 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμα τα γιουβαρλάκια, κατεβάζετε από τη φωτιά και ξεκινάτε να φτιάχνετε το αβγολέμονο.

Για το αβγολέμονο: Σε ένα μπολ ρίχνετε το χυμό ενός λεμονιού, τους 2 κρόκους, 2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ και ανακατεύετε καλά με ένα σύρμα. Με μια κουτάλα προσθέτετε σιγά σιγά ζωμό από το φαγητό (περίπου το 1/3 της ποσότητάς του). Στη συνέχεια, επιστρέφετε το μίγμα στην κατσαρόλα, την οποία κουνάτε κυκλικά με απαλές κινήσεις για να πάει παντού και αφήνετε λίγο μέχρι να «δέσει».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Η συνταγή της ημέρας: Η πιο λαχταριστή γαλλική κρεμμυδόσουπα

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

H συνταγή της ημέρας: Πανεύκολη σούπα με κριθαράκι

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Η πιο βελούδινη σούπα κολοκύθας

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Με αυτή τη σούπα θα δείτε τη ζυγαριά να κατεβαίνει

Η συνταγή της ημέρας: Κρεμώδης σούπα με σολομό και λαχανικά

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Ψαρόσουπα με ροφό και λαχανικά

Η συνταγή της ημέρας: Σούπα σοκολάτας από τον Τάσο Αντωνίου

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Σούπα βελουτέ με γλυκοπατάτες

Η συνταγή της ημέρας: Βελουτέ σούπα τυριού με μπρόκολο