ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

H συνταγή της ημέρας: Σπιτική λαδένια Κιμώλου

Newsroom eleftherostypos.gr

Η λαδένια Κιμώλου είναι μια παραδοσιακή αλμυρή πίτα της Κιμώλου, που ο  Τάσος Αντωνίου αγαπά πολύ. Πολλοί τη θεωρούν την ελληνική παραλλαγή της ιταλικής πίτσας. Εντυπωσιακή αλλά και τόσο απλή στην παρασκευή της, σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει!


Υλικά

350 γραμμ. χλιαρό νερό στους 40 βαθμούς
8 γραμμ. μαγιά ξερή
1 πρέζα ζάχαρη
500 γραμμ. αλεύρι σκληρό
70 γραμμ. ελαιόλαδο
1 πρέζα θαλασσινό αλάτι
Λίγη ρίγανη αποξηραμένη
1 ντομάτα
1/2 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες

Διαδικασία

Ρίχνετε την κρυσταλλική ζάχαρη σε ένα δοχείο με νερό. Αναμειγνύετε το χλιαρό νερό με τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύετε μέχρι να έχετε ένα ομοιόμορφο διάλυμα. Σε μπολ αναμειγνύετε αλεύρι σκληρό με το σύρμα για να διαλυθούν τυχόν κόμποι. Προσθέτετε το θαλασσινό αλάτι στο μείγμα και το διάλυμα με τη μαγιά. Αναμειγνύετε τα υλικά με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να αρχίσουν να δένουν.

Στη συνέχεια ζυμώνετε καλά μέχρι να έχετε μια ομοόμορφη μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Σχηματίζετε μια μπάλα ζύμης και την αφήνετε σε μπολ σκεπασμένο με πετσέτα να ξεκουραστεί για 40 λεπτά, κοντά σε ζεστό σημείο. Μέχρι να φουσκώσει και διπλασιαστεί σε όγκο!

Κατόπιν λαδώνετε πολύ καλά ένα ταψί με διάμετρο 25 εκατοστών. Με απαλές κινήσεις σηκώνετε τη ζύμη από το μπολ και τη μεταφέρετε στο λαδωμένο ταψί. Στρώνετε τη ζύμη προσεκτικά στο ταψί ώστε να απλωθεί σε όλη την επιφάνειά του. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190.

Για την επικάλυψη: Σε μπολ αναμειγνύετε τις ντομάτες με το κρεμμύδι, λίγο ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και ρίγανη. Απλώνετε λίγα λίγα τα υλικά της γέμισης πάνω στο ζυμάρι. Ψήνετε για 35-40 λεπτά, μέχρι η λαδένια να ροδίσει καλά και να αφρατέψει. Σερβίρετε σε κομμάτια όσο η λαδένια είναι χλιαρή ή ακόμη και κρύα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Η συνταγή της ημέρας: Ζαμπονοτυρόπιτα σε λίγα λεπτά

Η συνταγή της ημέρας: Τυρόπιτα ταψιού χωρίς φύλλο

Η συνταγή της ημέρας: Ανοιχτή πίτα σφολιάτας με κατίκι

Η συνταγή της ημέρας: Γρήγορη αφράτη τυρόπιτα στο τηγάνι

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Πλεξούδες σφολιάτας με κοτόπουλο

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Σφακιανές μυζηθρόπιτες του Πέτρου Συρίγου

Η συνταγή της ημέρας: Μπαστούνια με τυριά από τον Πέτρο Συρίγο

Η συνταγή της ημέρας: Παραδοσιακή και αρωματική γαλατόπιτα

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Πίτα με μοσχάρι από τον Πέτρο Συρίγο