ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η συνταγή της ημέρας: Παστίτσιο με λιαστή ντομάτα και μπεσαμέλ γιαουρτιού

Newsroom eleftherostypos.gr

Παστίτσιο πεντανόστιμο με βελούδινη μπεσαμέλ γιαουρτιού, λιαστή ντομάτα και μελωμένο αρωματικό κιμά με καρότο και σέλερι… δια χειρός Τάσου Αντωνίου.

Υλικά

1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
700 γραμμ. μοσχαρίσιο κιμά
1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 καρότο ψιλοκομμένο
3 στικς σέλερι ψιλοκομμένο
½ φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
400 γραμμ. ντομάτα ψιλοκομμένη
2 κουταλιές της σούπας πελτές ντομάτας
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλα
7 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
4 κουταλιές της σούπας αγελαδινό βούτυρο
4 κουταλιές της σούπας αλεύρι
400 ml γάλα με πλήρη λιπαρά ζεστό αλλά όχι καυτό
300 ml γιαούρτι
1/4 φλιτζ. γραβιέρα
1 μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Ετοιμάζετε τη σάλτσα κιμά: Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τον κιμά, πιέζοντάς τον καλά να διαλυθεί με ξύλινη κουτάλα. Ανακατεύετε ανά τακτά διαστήματα και αφήνετε τον κιμά να πάρει χρώμα για 7 λεπτά περίπου. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και το σέλερι και σοτάρετε για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα.

Σβήνετε με λευκό κρασί. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτετε την ντομάτα, τον πελτέ, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και το ξύλο κανέλας. Αφήνετε την κανέλα να βγάλει τα αρώματά της για 3-4 λεπτά και την αφαιρείτε. Στη συνέχεια, προσθέτετε τις λιαστές ντομάτες και ανακατεύετε καλά. Σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε τον κιμά να βράσει για 15 λεπτά περίπου.

Αν στεγνώσει ο κιμάς, συμπληρώνετε με λίγο ζεστό νερό ή ζωμό κότας (προαιρετικά) και ανακατεύετε.
Βράζετε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό 2-3 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που προτείνεται στη συσκευασία και τα σουρώνετε. Αδειάζετε τα μακαρόνια σε ελαφρώς λαδωμένο ορθογώνιο ταψί και τα στρώνετε ομοιόμορφα.

Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ: Σε κατσαρόλα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά λιώνετε το βούτυρο. Αμέσως προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε ζωηρά με το σύρμα, να σχηματιστεί ένα κολλώδες μίγμα. Χαμηλώνετε τη φωτιά στο ελάχιστο.

Προσθέτετε σταδιακά το γάλα στο μείγμα, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα. Προσθέτετε το γιαούρτι και συνεχίζετε να ανακατεύετε για περίπου 7-8 λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να σχηματιστεί μια πηχτή σάλτσα. Αν η σάλτσα είναι ρευστή, ανεβάζετε λίγο τη φωτιά συνεχίζοντας το ανακάτεμα, ώστε να δέσει πιο γρήγορα. Η μπεσαμέλ πρέπει να είναι παχύρευστη, κρεμώδης και να στέκεται στην επιφάνεια μιας ξύλινης κουτάλας. Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε τη γραβιέρα και ανακατεύετε. Τρίβετε το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνετε.

Ρίχνετε 1 κουτάλα της σούπας από την μπεσαμέλ στο μείγμα ζυμαρικών και τα ανακατεύετε να αναμειχθούν. Απλώνετε την υπόλοιπη μπεσαμέλ ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια ομοιόμορφα. Ψήνετε στην τελευταία σχάρα του προθερμασμένου φούρνου στους 180, για 45-50 λεπτά.

Προτεινόμενα για εσάς

5 διαφορετικοί τρόποι για να χρησιμοποιήσετε το γιαούρτι

H συνταγή της ημέρας: Κρεμώδες παστίτσιο από τον Πέτρο Συρίγο

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Μπανάνες με παγωμένο γιαούρτι

Ρόφημα που τα σπάει με μήλο, κανέλα και γιαούρτι – Μείνετε μισή μέχρι τον Αύγουστο

Ανδρέας Ντίνης

Το γιαούρτι στη δίαιτα των διαβητικών – Τι να προσέξετε

Ανδρέας Ντίνης

H συνταγή της ημέρας: Γιαουρτογλυκό με oreo και φράουλες

Η συνταγή της ημέρας: Κοτόπουλο με κάρυ και γιαούρτι

H συνταγή της ημέρας: Μους γιαουρτιού από τον Τάσο Αντωνίου

Η συνταγή της ημέρας: Κεμπάπ με σάλτσα γιαουρτιού