Ελεύθερος Τύπος
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η συνταγή της ημέρας: Γαλοπούλα με γλάσο από τον Τάσο Αντωνίου

Newsroom eleftherostypos.gr

Κυριακάτικο τραπέζι και η γαλοπούλα με γλάσο του Τάσου Αντωνίου είναι η καλύτερη πρόταση.

Υλικά

1 στήθος γαλοπούλας χωρίς κόκαλο και πέτσα, περίπου 1 κιλό
2 κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα πικάντικη
2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας μαύρη ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
¼ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγέν
1 κουταλάκι του γλυκού ξερό σκόρδο προαιρετικά

Για το γλάσο
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
4 κουταλιές της σούπας μέλι

Διαδικασία

Ανάβετε τα κάρβουνα και τα αφήνετε να χωνέψει η φωτιά. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα υγρά υλικά: τη μουστάρδα με το ελαιόλαδο. Σε άλλο μπολ ανακατεύετε όλα τα στεγνά υλικά: ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, καγέν, σκόρδο.

Αλείφετε με τα χέρια το μείγμα μουστάρδας και λαδιού σε όλο το στήθος καλά. Πασπαλίζετε τα στερεά υλικά σε όλη την επιφάνεια της γαλοπούλας. Ακουμπάτε τη γαλοπούλα στη σχάρα, στην πλευρά που είναι κενή από κάρβουνα. Θα σιγοψηθεί από τη ζέστη που έρχεται από το σημείο της εστίας για 2½ ώρες.

Λιώνετε το βούτυρο με το μέλι και αφού περάσουν 2½ ώρες αλείφετε τη γαλοπούλα με το μισό γλάσο. Ψήνετε για 15΄ επιπλέον. Καλύπτετε με το υπόλοιπο γλάσο. Ψήνετε για άλλα 15΄. Μπήγετε ένα μυτερό μαχαίρι στο πιο παχύ σημείο και, αν το υγρό που βγαίνει είναι διάφανο, τότε η γαλοπούλα έχει ψηθεί.

Αν το BBQ έχει καπάκι, το μισοκλείνετε. Αλλιώς σκεπάζετε με αυτοσχέδιο καπάκι τη γαλοπούλα. Όταν ψηθεί την αφήνετε σκεπασμένη για 20΄ να ανακτήσει τα υγρά της. Την κόβετε σε λεπτές φέτες και σερβίρετε.

Προτεινόμενα για εσάς

Η συνταγή της ημέρας: Πίτα με γαλοπούλα από το εορταστικό τραπέζι

Η συνταγή της ημέρας: Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα γεμιστή

H συνταγή της ημέρας: Αφράτα μπιφτέκια γαλοπούλας