Ελεύθερος Τύπος
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η συνταγή της ημέρας: Σφακιανές μυζηθρόπιτες του Πέτρου Συρίγου

Newsroom eleftherostypos.gr

Αυτό το κρητικό κέρασμα, οι υπέροχες σφακιανές μυζηθρόπιτες, μπορεί να σερβιριστεί είτε ως συνοδευτικό, είτε ως πρωινό προσθέτοντας μέλι!

Υλικά

Για τη ζύμη
1 κιλό αλεύρι
400 ml νερό
100 ml ρακή
100 ml ελαιόλαδο

Για τη γέμιση
300 γραμμ. ξινομυζήθρα
800 γραμμ. ανθότυρο
200 γραμμ. φέτα

Διαδικασία

Για τη ζύμη: Βάζετε σε ένα μπολ το αλεύρι, κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνετε μέσα το νερό, τη ρακή και το ελαιόλαδο. Ανακατεύετε με ένα πιρούνι και, όταν αρχίσει να δένει, ζυμώνετε καλά με το χέρι. Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Χωρίζετε τη ζύμη σε ίσα μέρη βάρους 70 γραμμ., τα πλάθετε σε μπαλάκια και τα τοποθετείτε σε ένα πιάτο.

Για τη γέμιση: Βάζετε τα τυριά σε ένα μπολ και τα σπάτε με τα χέρια. Πλάθετε μπαλάκια με το μείγμα τυριών βάρους, περίπου 70 γρ., και τα τοποθετείτε σε ένα πιάτο. Παίρνετε ένα μπαλάκι ζύμης και το απλώνετε λίγο με τα δάχτυλα σας σχηματίζοντας μια μικρή λακκούβα στο κέντρο.

Ακουμπάτε ένα μπαλάκι τυριού στη μέση της ζύμης και το σκεπάζετε. Βάζετε στον πάγκο εργασίας λίγο αλεύρι και ανοίγετε τα γεμιστά μπαλάκια, πατώντας τα ελαφρώς με έναν πλάστη, ώστε να απλωθεί παντού το τυρί και να γίνει λεπτό το ζυμάρι. Σε ένα τηγάνι βάζετε λίγο ελαιόλαδο και τηγανίζετε τις πίτες από κάθε πλευρά. Τοποθετείτε τις πίτες σε πιατέλα, τις περιχύνετε με λίγο μέλι και σερβίρετε όσο είναι ζεστές.

Προτεινόμενα για εσάς

Η συνταγή της ημέρας: Τυρόπιτα ταψιού χωρίς φύλλο

Η συνταγή της ημέρας: Ανοιχτή πίτα σφολιάτας με κατίκι

Η συνταγή της ημέρας: Γρήγορη αφράτη τυρόπιτα στο τηγάνι

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Πλεξούδες σφολιάτας με κοτόπουλο

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Μπαστούνια με τυριά από τον Πέτρο Συρίγο

Η συνταγή της ημέρας: Παραδοσιακή και αρωματική γαλατόπιτα

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Πίτα με μοσχάρι από τον Πέτρο Συρίγο

Η συνταγή της ημέρας: Πίτα με γαλοπούλα από το εορταστικό τραπέζι

H συνταγή της ημέρας: Μπουρεκάκια με τυρί και μπεσαμέλ