Ελεύθερος Τύπος
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η συνταγή της ημέρας: Λαχταριστά και αφράτα πιροσκί

Newsroom eleftherostypos.gr

Τα πιροσκί είναι από τις αγαπημένες λιχουδιές μικρών και μεγάλων. Ο Πέτρος Συρίγος τα σερβίρει στην πιο υγιεινή τους εκδοχή, καθώς τα ψήνει σε φούρνο.

Υλικά

250 ml νερό από πατάτες
9 γραμμ. ξηρή μαγιά
2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
420 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση
2-3 πατάτες
Λίγο άνηθο
½ κρεμμύδι ξερό
1 κουταλιά της σούπας τυρί κρέμα
Λουκάνικα Φρανκφούρτης

Διαδικασία

Για τη ζύμη: Σε ένα μπολ βάζετε το χλιαρό νερό που έχετε κρατήσει από τις πατάτες, προσθέτετε τη μαγιά, τη ζάχαρη, 2 κουταλιές από το συνολικό αλεύρι, ανακατεύετε με σύρμα και σκεπάζετε με μεμβράνη και πετσέτα για 10 λεπτά.

Ξεσκεπάζετε και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύετε, μεταφέρετε σε αλευρωμένο πάγκο και διπλώνετε. Πλάθετε για 5-6 λεπτά μέχρι να γίνει λεία ομοιόμορφη ζύμη. Βάζετε σε ένα μπολ ελαιόλαδο, ακουμπάτε τη ζύμη και σκεπάζετε με μεμβράνη και πετσέτα για 45 λεπτά έως 1 ώρα.

Για τη γέμιση: Έχετε βράσει τις πατάτες, σουρώνετε και λιώνετε τις πατάτες με πιρούνι, προσθέτετε ψιλοκομμένο σοταρισμένο κρεμμύδι, άνηθο και τυρί κρέμα. Ανακατεύετε.

Ξεσκεπάζετε τη ζύμη, κόβετε σε 12 κομμάτια και πλάθετε να γίνουν μπαλάκια ομοιόμορφα, χωρίς ενώσεις. Ανοίγετε με το χέρι και βάζετε 1 κουταλιά της σούπας γέμιση πατάτας ή μισό λουκάνικο.

Διπλώνετε και πιέζετε πολύ καλά, ώστε να κολλήσουν καλά οι άκρες και να μην ανοίξει το πιροσκί. Ψήνετε ή στον φούρνο στους 180 βάζοντας τα σε λαδόκολλα και ραντίζοντας με ελαιόλαδο για 25 λεπτά ή στο τηγάνι με μπόλικο ηλιέλαιο.