Ελεύθερος Τύπος
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η συνταγή της ημέρας: Κεμπάπ με σάλτσα γιαουρτιού

Newsroom eleftherostypos.gr

Συνταγή για μερακλίδικο και χορταστικό κεμπάπ, με σάλτσα γιαουρτιού, από τον Τάσο Αντωνίου.

Υλικά

Για τα κεμπάπ
500 γραμμ. κιμάς μοσχαρίσιος από σπάλα ή ελιά
300 γραμμ. κιμάς αρνίσιος από σπάλα ή «χεράκι»
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια τριμμένα
2 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά
1 πιπεριά Φλωρίνης τριμμένη (ή πολτοποιημένη)
1 κουταλιά της σούπας καυτερό μπούκοβο
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά σε σκόνη
½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν προαιρετικά
½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο σε σκόνη
1 κουταλιά της σούπας ούζο
Αλάτι
100 ml νερό ή ανθρακούχο νερό
40 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για το άλειμμα της σχάρας

Για τη σάλτσα γιαουρτιού
250 γραμμ. στραγγιστό γιαούρτι
½ κουταλάκι του γλυκού ξερή ρίγανη τριμμένη
½ κουταλάκι του γλυκού ξερός δυόσμος τριμμένος
1½ κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
½ κουταλάκι του γλυκού ξίδι
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά σε σκόνη

Για το σερβίρισμα
Πίτες για σουβλάκι προαιρετικά

Διαδικασία

Για τη σάλτσα γιαουρτιού: Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά σε ένα μπολ και την βάζετε στο ψυγείο, για τουλάχιστον 1 ώρα πριν σερβίρετε.

Για τα κεμπάπ: Σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνετε αρχικά τα δύο είδη κιμά καλά, μέχρι να αναμειχθούν πλήρως. Προσθέτετε τα κρεμμύδια, τη φρυγανιά, την πιπεριά, το μπούκοβο, την πάπρικα, το καγιέν, το κύμινο, το ούζο και αλάτι και τα ζυμώνετε καλά με τα χέρια. Όσο ζυμώνετε, προσθέτετε σταδιακά το νερό (απλό ή ανθρακούχο) και το ελαιόλαδο, μέχρι να φτιάξετε ένα αρκετά συμπαγές μείγμα. Σκεπάζετε το μπολ και αφήνετε το μείγμα για 1 ώρα στο ψυγείο, για να αναμειχθούν καλά τα αρώματα.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στο γκριλ σε δυνατή φωτιά, μαζί με την σχάρα του φούρνου, η οποία πρέπει να είναι καυτή για να μην κολλήσουν τα κεμπάπ επάνω της και κομματιαστούν στο γύρισμα.

Κόβετε το μείγμα σε 6 μεγάλα (ή 12 μικρότερα) ίσα κομμάτια και με τις παλάμες σας τα πλάθετε μακρόστενα, σαν χωριάτικα λουκάνικα. Τα περνάτε προσεκτικά σε ισάριθμες μεταλλικές σούβλες. Λαδώνετε ελαφρώς την καυτή σχάρα και βάζετε πάνω τα κεμπάπ.

Ψήνετε για 6 – 8 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν καλά εξωτερικά και να ψηθούν στο εσωτερικό τους. Αν θέλετε να τα ψήσετε στο φούρνο, τα βάζετε σε ένα λαδωμένο ταψί και τα ψήνω στους 200ºC, για 5 – 7 λεπτά από κάθε πλευρά. Σερβίρετε τα κεμπάπ με τη σάλτσα γιαουρτιού, πίτες για σουβλάκι, ελαφρώς ψημένες και ντομάτες.

Προτεινόμενα για εσάς

Η συνταγή της ημέρας: Κανελόνια κρέπας γεμιστά με κιμά

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Πίτσα με κιμά και ντοματίνια

Η συνταγή της ημέρας: Μπανάνες με παγωμένο γιαούρτι

Η συνταγή της ημέρας: Κολοκυθάκια αυγολέμονο από τον Πέτρο Συρίγο

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Παστίτσιο με λιαστή ντομάτα και μπεσαμέλ γιαουρτιού

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Ρόφημα που τα σπάει με μήλο, κανέλα και γιαούρτι – Μείνετε μισή μέχρι τον Αύγουστο

Ανδρέας Ντίνης

Το γιαούρτι στη δίαιτα των διαβητικών – Τι να προσέξετε

Ανδρέας Ντίνης

H συνταγή της ημέρας: Γιαουρτογλυκό με oreo και φράουλες

Η συνταγή της ημέρας: Κεφτεδάκια κοτόπουλου με σάλτσα και ρύζι