Ελεύθερος Τύπος
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η συνταγή της ημέρας: Φασολάδα με μπέικον και πατάτες

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος φτιάχνει παραδοσιακή φασολάδα με σύγχρονο twist, με μπέικον και πατάτες.

Υλικά

300 γραμμ. μπέικον χοντροκομμένο σε κύβους
500 γραμμ. φασόλια μέτρια, μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο
1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ
1 κλωνάρι σέλινο
1 φύλλο δάφνης
1 λίτρο ζωμό κότας
2 πατάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια
Αλάτι, κατά βούληση
Πιπέρι, κατά βούληση
2 ντομάτες κομμένες σε κομμάτια
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό χοντροκομμένο

Διαδικασία

Σε ένα τηγάνι ρίχνετε το μπέικον και τηγανίζετε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό. Με μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρετε το μπέικον σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίσει από το περιττό λάδι και αφήνετε στην άκρη.

Κρατάτε 1 κουταλιά από το λίπος του μπέικον και πετάτε το υπόλοιπο. Βάζετε τα φασόλια σε μια κατσαρόλα με νερό να τα καλύπτει και αφήνετε να βράσουν για 35-40 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.

Αφαιρείτε την κατσαρόλα από τη φωτιά, στραγγίζετε και αφήνετε στην άκρη. Επιστρέφετε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνετε τη 1 κ.σ. από το λίπος του μπέικον, το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι για 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνετε το σκόρδο και σοτάρετε για 2 λεπτά ακόμη.

Προσθέτετε τον ντοματοπελτέ, το σέλινο, το φύλλο δάφνης, το ζωμό κότας, τα φασόλια, τις πατάτες και το μπέικον, ανακατεύετε και αφήνετε το μείγμα να πάρει μία βράση.

Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 30-40 λεπτά. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό ακόμη.

Αλατοπιπερώνετε, αφαιρούμε το κλωνάρι σέλινο, το φύλλο δάφνης και προσθέτετε τις ντομάτες.

Μαγειρεύετε για 10 λεπτά ακόμη και αποσύρετε από τη φωτιά.

Γαρνίρετε με μαϊντανό και σερβίρετε.

Προτεινόμενα για εσάς

Όταν η ντομάτα και η πατάτα ήταν… απαγορευμένοι καρποί στην Ελλάδα

Δημήτρης Ντόγκας

Η συνταγή της ημέρας: Νιόκι πατάτας με μανιτάρια

Η συνταγή της ημέρας: Πουρές γλυκοπατάτας με λίγα υλικά

Η συνταγή της ημέρας: Φασολάδα χωριάτικη από τον Τάσο Αντωνίου

Η συνταγή της ημέρας: Ρεβιθοφασολάδα από τον Τάσο Αντωνίου

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Xυλωμένη φασολάδα με καρότο

Η συνταγή της ημέρας: Φασολάδα χυλωμένη από τον Πέτρο Συρίγο

Η συνταγή της ημέρας: Πανεύκολος πουρές πατάτας από τον Πέτρο Συρίγο

Κατερίνα Θεοδωροπούλου