Ελεύθερος Τύπος
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η συνταγή της ημέρας: Μελωμένο χοιρινό μπούτι από τον Πέτρο Συρίγο

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο Πέτρος Συρίγος μπαίνει στην κουζίνα και μαγειρεύει για το κυριακάτικο τραπέζι μελωμένο χοιρινό μπούτι.

Υλικά

1 μπούτι χοιρινό ολόκληρο με πέτσα
2 κουταλιές της σούπας μέλι
1 κουταλιά της σούπας βαλσάμικο
2 πορτοκάλια χυμό
3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
2 κουταλιές της σούπας κύμινο
2 κουταλιές της σούπας ρίγανη
3 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
1 λεμόνι
2 κλωναράκια δεντρολίβανο
10 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Για τις πατάτες
2 κιλά πατάτες baby
2 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα
2 πορτοκάλια το χυμό τους
1 λεμόνι το χυμό του
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
Αλάτι, πιπέρι & ελαιόλαδο

Διαδικασία

Ανακατεύετε τους χυμούς από το πορτοκάλι και το λεμόνι, τη ζάχαρη, τη ρίγανη, το κύμινο, το βαλσάμικο, τα χοντροσπασμένα σκόρδα και το ελαιόλαδο. Κάνετε, δηλαδή, μια μαρινάδα και την αφήνετε στην άκρη.

Βγάζετε το χοιρινό από το ψυγείο και το αφήνετε για μία ώρα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Παίρνετε ένα μαχαίρι και το χαράζετε, ώστε η μαρινάδα να μπει μέσα. Βάζετε το κρέας στο ταψί και περιχύετε με τη μαρινάδα.

Σκεπάζετε το σκεύος με μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για μια μέρα και το ανακατεύετε κάθε 3 ώρες, ιδανικά. Την επόμενη, προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160 βαθμούς και το βάζετε πάνω σε μια σχάρα και από κάτω ένα ταψάκι, ώστε να πέφτουν τα λίπη. Ραντίζετε το χοιρινό κάθε μισή ώρα με τη μαρινάδα και το αλείφετε ανά διαστήματα με το μέλι. Ψήνετε για περίπου 5 ώρες.

Για τις πατάτες: στο ταψάκι που έχουν τρέξει τα λίπη από το χοιρινό, βάζετε ολόκληρες τις πατάτες με όλα τα υλικά, ανακατεύετε και ψήνετε στους 190 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.

Προτεινόμενα για εσάς

Η συνταγή της ημέρας: Μπεκρή μεζέ παραδοσιακό με χοιρινό και πικάντικο λουκάνικο

Η συνταγή της ημέρας: Μοσχαρίσιο ρολό, γεμιστό με τυριά, στον φούρνο

Η συνταγή της ημέρας: Αφράτα μπιφτέκια στο φούρνο με πατάτες

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Μάφινς πατάτας με στήθος κοτόπουλο

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Σουφλέ πατάτας από τον Τάσο Αντωνίου

Τηγανητές πατάτες: Δείτε πώς μπορείτε να τις κάνετε πιο υγιεινές

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Πατάτες γεμιστές με θαλασσινά

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Αυγά με πατάτες και μπέικον

Η συνταγή της ημέρας: Καλοκαιρινό χοιρινό κατσαρόλας με γιαούρτι και μουστάρδα

Κατερίνα Θεοδωροπούλου