Ελεύθερος Τύπος
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η συνταγή της ημέρας: Πανετόνε από τον Κυριάκο Μελά

Newsroom eleftherostypos.gr

Το Πανετόνε είναι ένα χριστουγεννιάτικο κέικ, με σχήμα θόλου, που περιέχει σταφίδες. Ωστόσο, είναι τόσο νόστιμο που μπορείτε να το φτιάχνετε οποιαδήποτε στιγμή.

Υλικά

Για το προζύμι
20 γραμμ. μαγιά
120 γραμμ. γάλα
35 γραμμ. ζάχαρη καστανή
200 γραμμ. αλεύρι
200 γραμμ. αλεύρι
2 κρόκους
2 αυγά
700 γραμμ. ζάχαρη καστανή
150 γραμμ. βούτυρο
150 γραμμ. φρούτα αποξηραμένα ή γλασέ
35 γραμμ. σταφίδες
35 γραμμ. cranberries
1 βανίλια
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/3 κουταλάκι του γλυκού σκόνη μαστίχα
100 γραμμ. μαύρη σοκολάτα κομματάκια

Διαδικασία

Φτιάξτε ένα προζύμι, αναμειγνύοντας τη μαγιά με το γάλα, τη ζάχαρη και το αλεύρι. Αφήστε το να φουσκώσει και να διπλασιαστεί ο όγκος του για 2 ώρες και στη συνέχεια προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το αλεύρι, τα αποξηραμένα φρούτα και τη σοκολάτα.

Αναμείξτε καλά, προσθέστε το αλεύρι και ζυμώστε πολύ καλά (το μίξερ με τον γάντζο). Τέλος προσθέστε τα αποξηραμένα φρούτα και τη σοκολάτα, μοιράστε το μείγμα σε ατομικά φορμάκια και αφήστε το να φουσκώσει και να διπλασιαστεί ο όγκος του για περίπου μία ώρα. Αλείψτε με λίγο ασπράδι και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170, για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα.

Προτεινόμενα για εσάς

Η συνταγή της ημέρας: Αφράτο και αρωματικό κέικ μπανάνας

Η συνταγή της ημέρας: Παραδοσιακή και σπιτική λαγάνα

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Κέικ με ταχίνι και σταγόνες σοκολάτας

Η συνταγή της ημέρας: Χριστουγεννιάτικο τσουρέκι ή αλλιώς πανετόνε

Η συνταγή της ημέρας: Το πιο σοκολατένιο κέικ από τον Πέτρο Συρίγο

H συνταγή της ημέρας: Ψωμί-πίτσα με λαχανικά και αλλαντικά

Η συνταγή της ημέρας: Σπιτικά κρουασανάκια σοκολάτας

Η συνταγή της ημέρας: Σπιτικό ψωμί για τοστ από τον Πέτρο Συρίγο

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Εύκολο και αρωματικό κέικ κανέλας

Κατερίνα Θεοδωροπούλου