Ελεύθερος Τύπος
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η συνταγή της ημέρας: Σπιτικό πολίτικο τσουρέκι

Newsroom eleftherostypos.gr

Μοσχομυριστό και πεντανόστιμο, αυτό το σπιτικό πολίτικο τσουρέκι είναι «κόλλημα»!

Υλικά

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζ. γάλα χλιαρό
50 γραμμ. ξηρή μαγιά
250 γραμμ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
300 γραμμ. ζάχαρη
5 αυγά
Λίγο αλάτι
1 κουταλιά της σούπας μαστίχα Χίου, κοπανισμένη με 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη μέχρι να γίνει σκόνη
1 κρόκος αυγού ελαφρά χτυπημένος με 1 κουταλιά της σούπας γάλα για το άλειμμα

Διαδικασία

Διαλύετε τη μαγιά στο γάλα. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το αλεύρι, το βούτυρο, τη μαγιά με το γάλα, τα αυγά, το αλάτι, τη μαστίχα και τη ζάχαρη. Ζυμώνετε τα υλικά καλά μέχρι να πάρετε μια ζύμη ελαστική και λεία. Τη σκεπάζετε με πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 2 ώρες).

Μόλις η ζύμη φουσκώσει την ξαναζυμώνετε και τη χωρίζετε σε 3 κορδόνια. Πλάθετε τα κορδόνια, τα πλέκετε σε κοτσίδα και τα ενώνετε στις άκρες. Μπορείτε όμως να χωρίσετε τη ζύμη και να δώσετε στρογγυλό σχήμα. Μεταφέρετε σε βουτυρωμένο ταψί, το σκεπάζετε με πετσέτα και το αφήνετε να φουσκώσει 1 ώρα και 30’ περίπου.

Αλείφετε την επιφάνεια του τσουρεκιού με το αυγό και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 40’-45’ στους 180° C.

Προτεινόμενα για εσάς

Για ένα… τσουρέκι!

Kon

Το εύκολο και αφράτο τσουρέκι χωρίς ζύμωμα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου!

Evanthia Karra

Πασχαλινά τσουρέκια: Η απόλυτη συνταγή και μυστικά για τέλειο αποτέλεσμα

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Αφράτη πλεξούδα σοκολάτας

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Τσουρέκι με σοκολάτα από τον Τάσο Αντωνίου

Η συνταγή της ημέρας: Τσουρέκι γεμιστό με πραλίνα φουντουκιού

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Χριστουγεννιάτικο τσουρέκι ή αλλιώς πανετόνε

Η συνταγή της ημέρας: Τσουρέκι γεμιστό με σάλτσα και επικάλυψη σοκολάτας