Ελεύθερος Τύπος
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

H συνταγή της ημέρας: Παπουτσάκια με μπεσαμέλ από τον Πέτρο Συρίγο

Newsroom eleftherostypos.gr

Μία από τις πιο κλασικές συνταγές του οικογενειακού τραπεζιού. Τα παπουτσάκια με μπεσαμέλ είναι γλύκισμα και η τέλεια πρόταση για εκείνους που αγαπούν τις μελιτζάνες.

Υλικά

4-5 μέτριες μελιτζάνες
½ κιλό κιμά
10 λεπτές φέτες ντομάτας
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
2 κούπες ντοματάκια κονσέρβας ή φρέσκες ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
1½ φλιτζ. μπεσαμέλ σφιχτή
1 φλιτζ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
½ φλιτζ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ φλιτζ. λάδι
3 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος
2 κρόκοι αυγών
1 αυγό
Αλάτι
Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Πλένετε καλά τις μελιτζάνες και τις χωρίζετε κατά μήκος στη μέση. Πασπαλίζετε με αρκετό αλάτι και τις αφήνετε να σταθούν 1-2 ώρες. Τις ξεπλένετε και τις πιέζετε με τις παλάμες μας, ώστε να φύγει όλο το νερό. Κατόπιν, τις τηγανίζετε σε καυτό λάδι έως ότου ροδίσουν ελαφρά.

Τοποθετείτε τις μελιτζάνες σε ένα πυρέξ ή ταψάκι. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τα κρεμμύδια. Προσθέτετε τον κιμά και τον σοτάρετε καλά. Ρίχνετε την ντομάτα, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζετε και βράζετε ώσπου να δέσει η σάλτσα.

Κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε το μίγμα να κρυώσει λίγο. Χτυπάτε ελαφρώς το αυγό με την κρέμα γάλακτος. Τα προσθέτετε στον κιμά και ανακατεύετε. Πατάτε τις μελιτζάνες κατά μήκος στο κέντρο με ένα κουτάλι να σχηματιστεί βαθούλωμα και βάζετε από 2-3 κουταλιές γέμιση στην καθεμία.

Στρώνετε την επιφάνεια με μια σπάτουλα και απλώνετε λίγη μπεσαμέλ. Προσθέτετε 1 φέτα ντομάτας και πασπαλίζετε με κεφαλοτύρι και πιπέρι.
Ψήνετε στους 180 βαθμούς, περίπου 1 ώρα, ώσπου να ροδίσει ελαφρώς η μπεσαμέλ.

Προτεινόμενα για εσάς

Η συνταγή της ημέρας: Κανελόνια με κιμά από τον Πέτρο Συρίγο

Η συνταγή της ημέρας: Λαχανοντολμάδες της μαμάς

Η συνταγή της ημέρας: Το πιο εύκολο μπριάμ 

Η συνταγή της ημέρας: Σουτζουκάκια τυλιχτά με μελιτζάνα

Η συνταγή της ημέρας: Κεφτεδάκια με λεμόνι και σάλτσα

Η συνταγή της ημέρας: Mοσχαράκι με μελιτζάνες

Η συνταγή της ημέρας: Γιουβαρλάκια κοκκινιστά από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο

H συνταγή της ημέρας: Μακαρονάδα φούρνου με κιμά και τυριά

Η συνταγή της ημέρας: Μακαρόνια με κιμά από τον Τάσο Αντωνίου