Ελεύθερος Τύπος
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η συνταγή της ημέρας: Φιλέτο σολομού με σπαράγγια

Η συνταγή της ημέρας: Φιλέτο σολομού με σπαράγγια

Newsroom eleftherostypos.gr

Την Κυριακή των Βαϊων επιτρέπεται να τρώνει ψάρι ακόμη και όσοι νηστεύουν. Γι’ αυτό, η πιο νόστιμη πρόταση με σολομό και σπαράγγια είναι η ιδανική πρόταση.

Υλικά

700 γραμμ. φιλέτο σολομού με δέρμα
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι γλυκού ξύσμα λεμονιού
1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού
4 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλάκι γλυκού μουστάρδα
450 γραμμάρια σπαράγγια άγρια
Αλάτι & πιπέρι
Μερικές λεπτές φέτες λεμονιού

Διαδικασία

Καθαρίζετε τα σπαράγγια, λυγίζοντας τα με το χέρι σας χαμηλά προς τη βάση τους κι εκεί που σπάνε από μόνα τους και χωρίς μεγάλη δύναμη σημαίνει πως είναι το τρυφερό τους μέρος. Πετάτε τις ουρές και κρατάτε το μεγαλύτερο κομμάτι που είναι και το τρυφερό.

Τα πλένετε κάτω από το τρεχούμενο νερό της βρύσης μέσα σε μια λεκανίτσα με νερό με προσοχή να μην τα σπάσετε. Τα στραγγίζετε για λίγη ώρα, ώστε να μην έχουν πολλά νερά, και είναι έτοιμα να τα χρησιμοποιήσετε στη συνταγή. Κόβετε το φιλέτο του σολομού σε 4 κομμάτια και τα τοποθετείτε στο κέντρο ενός μεγάλου και ρηχού ταψιού φούρνου το οποίο έχουμε στρώσει προηγουμένως με λαδόκολλα.

Στο μούλτι βάζετε τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο, το ξύσμα του λεμονιού, το χυμό λεμονιού, τις 2 σκελίδες σκόρδο που τις έχετε λιώσει και τη μουστάρδα. Τα χτυπάτε για μισό λεπτό μέχρι να προκύψει ένα παχύρρευστο και ομοιογενές μίγμα. Μια κίτρινη δηλαδή σάλτσα.

Αλείφετε την επιφάνεια των φιλέτων του σολομού με αυτό το μίγμα μοιράζοντάς το ισόποσα σε όλα τα κομμάτια. Στη συνέχεια, τα αλατίζετε καλά, τρίβετε από πάνω φρέσκο πιπέρι και τέλος τοποθετείτε στο κέντρο από μια λεπτή φέτα λεμονιού. Βάζετε τα σπαράγγια σε μια πιατέλα και ρίχνετε πάνω τους τις δύο κουταλιές σούπας ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε.

Τα χωρίζετε σε 4 ίσα ματσάκια (μερίδες δηλαδή) και τοποθετείτε το κάθε ματσάκι, αντίστοιχα στις 4 γωνίες του ταψιού, περιμετρικά του σολομού. Βάζετε το ταψί στο φούρνο που προηγουμένως έχετε προθερμάνει και ψήνετε το φαγητό στους 180 βαθμούς στον αέρα για 15 λεπτά μόνο. Τέλος γυρνάτε τον φούρνο στο γκριλ (ώστε να πάρει χρώμα το φαγητό μας) και ψήνετε το σολομό και τα σπαράγγια για άλλα 5 λεπτά.

Προτεινόμενα για εσάς

ΟΠΕΚΕΠΕ: Τα τρία βήματα για επιχορήγηση στους παραγωγούς σπαραγγιών

Δημήτρης Ντόγκας

Η συνταγή της ημέρας: Λαχταριστό burger σολομού

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Σουβλάκια σολομού και θαλασσινών

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Κροκέτες σολομού από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο

Η συνταγή της ημέρας: Σολομός με σάλτσα σόγιας και μέλι

Η συνταγή της ημέρας: Κρεμώδης σούπα με σολομό και λαχανικά

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Ζυμαρικά λιγκουίνι με σολομό και μανιτάρια

admin

Η συνταγή της ημέρας: Μπουκατίνι με καπνιστό σολομό και βότκα

Η συνταγή της ημέρας: Σολομός με λαχανικά από τον Πέτρο Συρίγο