Ελεύθερος Τύπος
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η συνταγή της ημέρας: Καλαμαράκια γεμιστά από τον Πέτρο Συρίγο

Η συνταγή της ημέρας: Καλαμαράκια γεμιστά από τον Πέτρο Συρίγο

Newsroom eleftherostypos.gr

Μία υπέροχη πρόταση για εκείνους που νηστεύουν τη Σαρακοστή, αλλά και για όσους αγαπούν τα θαλασσινά.

Υλικά

1 κιλό καλαμαράκια φρέσκα ή κατεψυγμένα
2 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
2 κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 ώριμες ντομάτες τριμμένες
4 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 κουταλιές της σούπας μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένο
½ φλιτζ. ρύζι για πιλάφι
½ φλιτζ. κρασί
1½ κουταλιές της σούπας ντοματοπελτέ
1 πρέζα ζάχαρη
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Πλένετε και καθαρίζετε τα καλαμαράκια. Κρατάτε το σώμα τους με το ένα χέρι και με το άλλο βγάζετε τα έντερά τους και το διαφανές κοκαλάκι. Κόβετε το επάνω μέρος του κεφαλιού με τα μάτια και πιέζετε να βγει το ράμφος. Στη συνέχεια, ψιλοκόβετε τα πλοκάμια του.

Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζετε περισσότερο από το μισό ελαιόλαδο να ζεσταθεί και ξεκινάτε το σοτάρισμα ελαφρά με τα κρεμμύδια και το σκόρδο, μέχρι να γυαλίσουν. Στη συνέχεια, προσθέτετε το ρύζι (πλυμένο και στραγγισμένο), ανακατεύοντας για 1’, προσθέτετε τα πλοκάμια και σβήνετε με κρασί.

Το αφήνετε να βράσει για 2-3 λεπτά και μετά προσθέτετε όλα τα υλικά και αφήνετε να σιγoβράσουν ανακατεύοντας συνεχώς. Στη συνέχεια, αδειάζετε τη γέμιση σε ένα σουρωτήρι κρατώντας τα υγρά που θα βγάλει, αφήνετε να κρυώσει περίπου 10 λεπτά και ξεκινάτε το γέμισμα, τα ¾ περίπου.

Κλείνετε το κάθε καλαμαράκι με μια οδοντογλυφίδα και τα τοποθετείτε σε φαρδιά κατσαρόλα ομοιόμορφα. Προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το υγρά που κρατήσατε, 1½ κούπα νερό, αλάτι και πιπέρι. Τα αφήνετε για περίπου 25-30 λεπτά χωρίς να ανακατεύετε, μόνο να κουνάτε την κατσαρόλα, και μόλις πήξει η σάλτσα τους είναι έτοιμα. Αφαιρείτε τις οδοντογλυφίδες και σερβίρετε περιχύνοντας με τη σάλτσα τους.

Προτεινόμενα για εσάς

Η συνταγή της ημέρας: Η πιο καλοκαιρινή μακαρονάδα με θαλασσινά

Συνταγή για το κυριακάτικο τραπέζι: Μακαρονάδα με θαλασσινά από τον Τάσο Αντωνίου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ψάρια και θαλασσινά: Το Α και το Ω (3) για απώλεια βάρους

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Βόλος: Στη φυλακή για λίγο… ρύζι – Αναποδογύρισε το τραπέζι που έτρωγε ο 3χρονος γιος του

Λάμπρος Κατσαρός

Η συνταγή της ημέρας: Μύδια αχνιστά με μυρωδικά

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Πατάτες γεμιστές με θαλασσινά

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Τηγανιά κοτόπουλο με σαφράν και άνηθο

«Ψαράκια και θαλασσινά»: Στον παράδεισο των καλοκαιρινών γεύσεων

Ιαπωνία: Ένα γιγάντιο γλυπτό σε σχήμα…καλαμαριού αναγέρθηκε με τα χρήματα της κυβερνητικής ενίσχυσης για τον κορωνοϊό

Μαρίνα Μπενέκου