Ελεύθερος Τύπος
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

H συνταγή της ημέρας: Ρολάκια κανέλας από τον Πέτρο Συρίγο

H συνταγή της ημέρας: Ρολάκια κανέλλας από τον Πέτρο Συρίγο

Newsroom eleftherostypos.gr

Η τέλεια λιχουδιά για τα βροχερά Σαββατοκύριακα στο σπίτι! Μπείτε στην κουζίνα και φτιάξτε μοσχομυριστά ρολάκια που θα σας τρελάνουν…

Υλικά

Για τη ζύμη
250 γραμμ. γάλα (σε θερμοκρασία δωματίου)
15 γραμμ. μαγιά ξηρή ή 27γραμμ. νωπή
80 γραμμ. βούτυρο
120 γραμμ. ζάχαρη
450 γραμμ. αλεύρι γ.ό.χ.
1 πρέζα αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα

Για τη γέμιση
50 γραμμ. βούτυρο
10 γραμμ. κανέλα
120 γραμμ. ζάχαρη
1 κρόκος αυγού για το ψήσιμο

Για το γλάσο
200 γραμμ. τυρί κρέμα (σε θερμοκρασία δωματίου)
100 γραμμ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 βανίλια
1 κουταλιά της σούπας μέλι
2 φλιτζ. ζάχαρη άχνη

Διαδικασία

Σε ένα μπολ ή στον κάδο του μίξερ στο γάντζο βάλτε τη μαγιά, το γάλα και τη ζάχαρη. Προσθέστε το αλεύρι σιγά σιγά. Ανακατεύετε συνεχόμενα. Στη συνέχεια προσθέστε το λιωμένο βούτυρο και ανακατέψτε μέχρι να απορροφηθεί. Η ζύμη θα κολλάει λίγο στα χέρια μας αλλά δεν πειράζει. Σκεπάστε τη ζύμη με μια πετσέτα ή μεμβράνη και αφήστε για 1 ώρα περίπου σε ζεστό μέρος.

Ανακατέψτε σε ένα μπολ τη ζάχαρη με την κανέλα. Σε έναν πάγκο ρίξτε αλεύρι και με έναν πλάστη ανοίξτε τη ζύμη σε ορθογώνιο μέγεθος, 30×40 εκ. περίπου. Απλώστε το βούτυρο, που είναι λίγο μαλακωμένο σε όλη τη ζύμη, και από πάνω απλώστε παντού τη ζάχαρη με την κανέλα. Τυλίξτε τη ζύμη ρολό και κόψτε σε κομμάτια 3 εκ. περίπου και τοποθετήστε τα σε βουτυρωμένο ταψάκι.

Αφήστε για μισή ώρα και μετά αλείψτε τον κρόκο αυγού που τον έχετε αραιώσει με 2 σταγόνες νερό. Πασπαλίστε με λίγη ζάχαρη και ψήστε στον αέρα στους 180 βαθμούς για 10-15 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.

Για το γλάσο, βάλτε σε μπολ το βούτυρο με την κρέμα και χτυπήστε με σύρμα μέχρι να αφρατέψει. Προσθέστε το μέλι, ανακατέψτε και στη συνέχεια, την άχνη με τη βανίλια. Βάλτε τη πάνω απ’ τα ρολάκια με όποιον τρόπο θέλετε.