ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΚΟΥΖΙΝΑ & ΓΕΥΣΗ

Η συνταγή της ημέρας: Σπιτικά κρουασάν βουτύρου

Newsroom eleftherostypos.gr

Σπιτικά κρουασάν με υπέροχες ίνες και πλούσιο άρωμα βουτύρου από τον Τάσο Αντωνίου. Όλες οι λεπτομέρειες για το πώς θα φτιάξετε τα δικά σας αφράτα κρουασανάκια βουτύρου στο σπίτι.

Yλικά

1 φλιτζ. κρύο γάλα
½ φλιτζ. βρασμένο νερό
1 κουταλιά της σούπας ξερή μαγιά
¼ φλιτζ. ζάχαρη
3 ¾ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φλιτζ. και 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

Διαδικασία

Σε μεγάλο μπολ βάζετε το γάλα και το νερό. Προσθέτετε τη μαγιά και τη ζάχαρη και αφήνετε για 5 λεπτά. Κατόπιν προσθέτετε το αλεύρι και το αλάτι και πλάθετε τη ζύμη με τα χέρια πρόχειρα σε μια μπάλα.

Μεταφέρετε τη ζύμη σε καθαρή επιφάνεια και πλάθετε μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά, για περίπου 2 λεπτά. Βάζετε τη ζύμη σε μπολ αλειμμένο με λάδι και αφήνετε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Μετά από 30 λεπτά, στρώνετε μεμβράνη στον πάγκο και τρίβετε εκεί το βούτυρο στον τρίφτη.

Απλώνετε το βούτυρο στη μεμβράνη και κλείνετε τη μεμβράνη σχηματίζοντας ένα τετράγωνο. Συμπιέζετε καλά με τα χέρια ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει αέρας στη συσκευασία. Τοποθετείτε στην κατάψυξη για 30 λεπτά. Αφού έχει περάσει η 1 ώρα, ανοίγετε τη ζύμη μας σε παραλληλόγραμμο σχήμα σε αλευρωμένο πάγκο με τη βοήθεια του πλάστη.

Στο κέντρο της ζύμης τοποθετείτε το κατεψυγμένο βούτυρο (το οποίο έχετε αφαιρέσει από τη μεμβράνη). Διπλώνετε από δεξιά και αριστερά με τη ζύμη και πιέζετε στις άκρες με τα δάχτυλά σας. Γυρνάτε τη ζύμη 90 μοίρες και με τον πλάστη ζυμώνετε κατά μήκος, πάλι σε παραλληλόγραμμο σχήμα.

Διπλώνετε τη ζύμη από δεξιά και αριστερά, τυλίγετε με μεμβράνη και αποθηκεύετε στην κατάψυξη για 1 ώρα. Κατόπιν βγάζετε από την κατάψυξη, ξετυλίγετε και ξανατυλίγετε τη ζύμη με τον προηγούμενο τρόπο. Αποθηκεύετε στην κατάψυξη για άλλη μια ώρα. Επαναλαμβάνετε για άλλες 2 φορές, ανά 1 ώρα.

Κόβετε τη ζύμη σε τετράγωνα κομμάτια. Κατόπιν κόβετε τα κομμάτια στη μέση και διαγώνια. Παίρνετε το πρώτο τρίγωνο ζύμης και τραβάτε τις άκρες με τα χέρια πολύ απαλά. Με μαχαίρι κάνετε μια πολύ μικρή σχισμή στη βάση και κυλάμε τη ζύμη σχηματίζοντας ένα κύλινδρο. Στρίβετε τις άκρες προς τα μέσα.

Καλύπτετε τα κρουασανάκια με μεμβράνη και αφήνετε στο ψυγείο για όλο το βράδυ. Την επόμενη, αλείφετε την επιφάνεια των κρουασάν με χτυπημένο κρόκο αυγού. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 για 10 λεπτά. Κατόπιν χαμηλώνετε στους 180 για άλλα 10-15 λεπτά.

Προτεινόμενα για εσάς

Η συνταγή της ημέρας: Πουτίγκα με κρουασάν

H συνταγή της ημέρας: Μίνι στρούντελ με κόκκινα φρούτα