ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Μητσοτάκης: «Το ΕΣΥ πιέζεται, όμως αντέχει και θα αντέξει – Σε πολύ στενό κύκλο τα φετινά Χριστούγεννα»

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Ουσιαστική κίνηση στήριξης και αναγνώρισης του σημαντικού έργου που τα υγειονομικά στελέχη επιτελούν εν μέσω του δεύτερου σφοδρού κύματος της πανδημίας ήταν η προχθεσινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη.

Συναντήθηκε με γιατρούς και νοσηλευτές στο «Ιπποκράτειο» και το «Παπαγεωργίου», ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ και του Κέντρου Υγείας Ευόσμου, προήδρευσε σε σύσκεψη στο Διοικητήριο και παραχώρησε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Status FM.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν ήταν φειδωλός στα «ευχαριστώ» που μοίρασε σε γιατρούς, νοσηλευτές και διασώστες, αναγνωρίζοντας τον αγώνα που δίνουν κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Παράλληλα, έκανε λόγο για ένα νέο ΕΣΥ, το οποίο θα προκύψει μετά την πανδημία και ξεκαθάρισε ότι θα φετινά Χριστούγεννα θα γιορταστούν… αλλιώς!

«Θα την ξεπεράσουμε κι αυτή την κρίση, κι όταν την ξεπεράσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα είναι πολύ πιο ισχυρό. Θα είναι πιο ισχυρό σε επίπεδο εξοπλισμού, θα είναι και πιο ισχυρό σε επίπεδο προσωπικού. Και με το καλό, όταν τελειώσει αυτή η περιπέτεια, όλοι μαζί θα οικοδομήσουμε το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας», είπε μιλώντας σε γιατρούς και νοσηλευτές του «Ιπποκράτειου».

«Είμαστε βαθιά υποχρεωμένοι. Ολη η ελληνική κοινωνία στέκεται με σεβασμό απέναντι στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέστηκε και πιέζεται, όμως αντέχει και θα αντέξει», ανέφερε.

Ο επόμενος σταθμός ήταν η Πυλαία, όπου επισκέφθηκε το θάλαμο επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ. Μίλησε μέσα από τον ασύρματο του ΕΚΑΒ σε όλα τα πληρώματα που βρίσκονταν σε βάρδια σε Αθήνα, Λάρισα, Καβάλα, Γιάννενα και σε όλη την περιοχή της Θεσσαλονίκης.

«Από καρδιάς ένα μεγάλο ευχαριστώ, να ξέρετε ότι απολαμβάνετε της αγάπης, της εμπιστοσύνης της ελληνικής κοινωνίας. Και να γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση στέκεται δίπλα στο ΕΚΑΒ, δίπλα στους διασώστες, στους γιατρούς, τους οδηγούς, σε όλες και σε όλους που αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τους εαυτούς τους και είναι ένα πολύ σημαντικό γρανάζι σε αυτή τη μεγάλη συλλογική εθνική προσπάθεια την οποία κάνουμε, για να πολεμήσουμε αυτή την πρωτοφανή πανδημία», τους είπε.

«Θα κάνουμε διαφορετικά Χριστούγεννα φέτος. Πολύ πολύ πιο περιορισμένα, με τις οικογένειές μας, με τους ανθρώπους που αγαπάμε, άντε ενδεχομένως μία οικογένεια ακόμα», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τη διοίκηση, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του «Παπαγεωργίου».

Αναφέρθηκε σε στοιχεία που δείχνουν αισθητή μείωση του ιικού φορτίου. «Ο πρώτος δείκτης που κοιτάω εγώ πάντα πια είναι οι συγκριτικές εισαγωγές στις εφημερίες, αυτές μας δίνουν μια πολύ καλή αίσθηση. Για πρώτη φορά το ισοζύγιο εξαγωγών-εισαγωγών είναι πια θετικό, αυτό σημαίνει ότι μειώνεται η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», τόνισε.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας στον Εύοσμο, όπου ευχαρίστησε το προσωπικό για το έργο του και ενημερώθηκε ότι θα λειτουργούν εκεί τρία εμβολιαστικά κέντρα, που θα δουλεύουν σε διπλή βάρδια.

Ακολούθησε σύσκεψη στο Διοικητήριο της πόλης, στην οποία προήδρευσε ο πρωθυπουργός και συμμετείχαν -μεταξύ άλλων- ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Συμφωνήθηκε ότι η έμφαση αυτή τη στιγμή θα πρέπει να είναι στην προσπάθεια να υπάρξει σαφής αποκλιμάκωση της πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία και όχι σε ένα πρόωρο άνοιγμα της οικονομίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «το όποιο άνοιγμα πρέπει να είναι σταδιακό και ιδιαίτερα προσεκτικό».

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στους Δημήτρη Βενιέρη και Βιργινία Δημαρέση του Status FM, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θα κάνει από τους πρώτους και δημόσια το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. «Ενθαρρύνω όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να το κάνουμε μαζί για να στείλουμε αυτό το μήνυμα της ενότητας του πολιτικού κόσμου σε ένα ζήτημα το οποίο είναι αμιγώς επιστημονικό», επισήμανε. Σε ερώτηση για το Σύστημα Υγείας, είπε ότι «τα νοσοκομεία μας άντεξαν, αντέχουν και θα εξακολουθούν να αντέχουν μέχρι να περάσει και αυτό το δεύτερο κύμα».

Υπογράμμισε ότι «καθ’ όλο το διάστημα του καλοκαιριού, του φθινοπώρου, η χώρα προμηθεύτηκε όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό προκειμένου να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε κρεβάτια έκτακτης ανάγκης». Παράλληλα, αναφερόμενος στην εξέλιξη της πανδημίας, παρέθεσε «κάποια αρκετά ενθαρρυντικά νέα τις τελευταίες μέρες ως προς τη μείωση των περιστατικών, τη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου».

Σε ερώτηση για το ρόλο του κράτους σε εποχές κρίσης, απάντησε ότι ασφαλώς πρέπει να παρεμβαίνει, όπως έκανε η κυβέρνηση για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων. «Σε μια στιγμή μεγάλης κρίσης προφανώς το κράτος πρέπει να παρέμβει δυναμικά σε πολλούς τομείς. Και εγώ ως φιλελεύθερος πολιτικός πιστεύω στο ρόλο του κράτους και έχουμε ουκ ολίγα παραδείγματα από άλλες ιστορικές κρίσεις όπου το κράτος χρειάστηκε να παρέμβει για να αναπληρώσει ζήτηση, για να στηρίξει την πραγματική οικονομία. Και αυτό κάναμε.

Και το κάναμε με τόλμη, το κάναμε πάντα ρίχνοντας μια ματιά στη συνολική δημοσιονομική ισορροπία. Αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να αμφισβητήσει -αυτό τουλάχιστον είναι το μήνυμα το οποίο εγώ ακούω από την αγορά, αλλά νομίζω ότι καταγράφεται και αντικειμενικά- ότι ειδικά ως προς τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων η κυβέρνηση αυτή έκανε πάρα πολλά», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τέλος, εξέφρασε την πρόβλεψη ότι «πολύ γρήγορα μετά την κρίση, το ΑΕΠ θα αυξηθεί ξανά και θα αυξηθεί απότομα».

ΕΙΠΕ:
  • Ολοι μαζί θα οικοδομήσουμε το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας
  • Η ελληνική κοινωνία στέκεται με σεβασμό απέναντι στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό
  • Το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα αντέξει
  • Εχετε την αμέριστη στήριξη της Πολιτείας και την αμέριστη προσωπική μου φροντίδα. Ενα μεγάλο ευχαριστώ
  • Θα κάνουμε πολύ διαφορετικά, πολύ μαζεμένα Χριστούγεννα
  • Θα κάνω πρώτος και δημόσια το εμβόλιο

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Αγώνας μετ’ εμποδίων ο εμβολιασμός στην Ευρώπη – Συναγερμός για τη μετάλλαξη από Βραζιλία

Δημήτρης Ντόγκας

Κορωνοϊός: Τους 140.000 αγγίζει ο αριθμός των νεκρών στο Μεξικό

Evanthia Karra

Ο κορωνοϊός «τσάκισε» τα αεροδρόμια: «Βουτιά» 60% στην αεροπορική κίνηση

Evanthia Karra

Κορωνοϊός: Πάνω από 18.000 νέα κρούσματα και 980 νεκροί το τελευταίο 24ωρο στη Γερμανία

Evanthia Karra

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στηρίζουν την πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού

Δημήτρης Ντόγκας

Κορωνοϊός: Ξεκινά ο εμβολιασμός των πολιτών στην Ινδία

Evanthia Karra

Κορωνοϊός: Ξεκινά σήμερα ο εμβολιασμός των ατόμων άνω των 85 ετών

Evanthia Karra

Κορωνοϊός: Πώς οι επιστήμονες έφτασαν στην εισήγηση να ανοίξουν το λιανεμπόριο – Ποιες 12 περιοχές παραμένουν κλειστές

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Σήμα κινδύνου από τον ΠΟΥ για τη μετάλλαξη του ιού – «Δίνουμε αγώνα»

Tinad