Ελεύθερος Τύπος
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Ασυμπτωματικοί στον ιό έως και οκτώ στους 10 ενήλικες

AΘΗΝΑ ΣΟΥΤΖΟΥ

Τη σημασία των ασυμπτωματικών ασθενών Covid-19 υπογραμμίζουν δύο νέες έρευνες που εξέτασαν τη μεταδοτικότητα του ιού σε ανθρώπους που νοσούν από τον κορονοϊό χωρίς να το γνωρίζουν.

Διεθνής επιστημονική μελέτη, με επικεφαλής τον ειδικό στη βιοστατιστική και επιδημιολογία δρ Λούκα Φερέτι του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, επισημαίνει πως περίπου το 40% των περιστατικών μετάδοσης του κορονοϊού συμβαίνει πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων της νόσου Covid-19 στους φορείς, ενώ ένα πρόσθετο 35% συμβαίνει κατά την πρώτη μέρα εκδήλωσης των συμπτωμάτων ή την αμέσως επόμενη.

Συνολικά, περίπου τρία στα τέσσερα περιστατικά μετάδοσης συμβαίνουν σε ένα χρονικό «παράθυρο» που εκτείνεται από δύο ως τρεις μέρες πριν από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων μέχρι δύο έως τρεις μέρες αμέσως μετά.

Ομως σε ανθρώπους με μακρύτερη περίοδο επώασης του ιού, η προσυμπτωματική μεταδοτική περίοδος είναι ακόμη μεγαλύτερη και πιο πρόωρη.

Οι ερευνητές προδημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνας στο «medRxiv» και όπως αναφέρει το περιοδικό «Nature» μελέτησαν 191 περιπτώσεις μετάδοσης του κορονοϊού, δίνοντας έμφαση στο πότε ακριβώς έγινε η αρχική λοίμωξη σε έναν άνθρωπο, πότε εκδηλώθηκαν τα πρώτα συμπτώματα του (αν είχε) και πότε μετέδωσε τον ιό σε κάποιον άλλο.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν πως «είναι ζωτικής σημασίας οι άνθρωποι να αυτο-απομονώνονται από τους άλλους αμέσως μόλις προσέξουν ότι έχουν το παραμικρό σύμπτωμα, ακόμα και ήπιο». Οι ίδιοι τονίζουν τη σημασία των μαζικών διαγνωστικών τεστ, της ιχνηλάτησης των επαφών και της προληπτικής τήρησης των φυσικών αποστάσεων.

Τις διαφορές στη μετάδοση του ιού μεταξύ ενήλικων και ανήλικων ασθενών σε συνάρτηση με την απουσία συμπτωματολογίας αναδεικνύει έρευνα του Πανεπιστημίου του Μιλάνου στην Ιταλία.

Οπως αναφέρουν οι ειδικοί ερευνητές, οι ενήλικες έχουν σχεδόν δεκαπλάσια πιθανότητα σε σχέση με τα παιδιά να είναι ασυμπτωματικοί φορείς του κορονοϊού και εξάπλωσης της νόσου Covid-19, εκτιμώντας ότι τα παιδιά πιθανότατα δεν παίζουν σημαντικό ρόλο στην ασυμπτωματική εξάπλωση της Covid-19.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό παιδιατρικό περιοδικό «JAMA Pediatrics», βασίστηκε στην ανάλυση στοιχείων 83 παιδιών ηλικίας 1-11 ετών και 131 ενηλίκων 57-84 ετών, που έκαναν προληπτικό τεστ για κορονοϊό κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο «Fondazione Ca’Granda» του Μιλάνου.

Μόνο το 1,2% των παιδιών χωρίς καθόλου συμπτώματα λοίμωξης Covid-19 βρέθηκαν θετικά στον ιό SARS-CoV-2 όταν εισήχθησαν σε νοσοκομείο στο Μιλάνο για άλλη αιτία, έναντι ποσοστού ασυμπτωματικών 9,2% μεταξύ των ενηλίκων. Η ιταλική μελέτη αναφέρει ότι έως το 80% των ενηλίκων με Covid-19 μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Έχετε προδιάθεση παχυσαρκίας; Κάντε το τεστ και πάρτε την απάντηση

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Κορονοϊός: Πόσα τεστ έγιναν την Τρίτη – Πού κυμαίνεται ο δείκτης θετικότητας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: 2 τεστ την εβδομάδα στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους: Εργασία μόνο με εργαστηριακά τεστ που θα τα πληρώνουν οι ίδιοι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τουρισμός – Εστίαση: 2 τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς – Τις επόμενες μέρες η απόφαση για τη Μύκονο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Χαμός με τα ταξίδια στα νησιά: Και οι πλήρως εμβολιασμένοι με τεστ αν δεν έχουν περάσει 14 μέρες από τη 2η δόση

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Έρχεται ψηφιακή βεβαίωση για τα τεστ κορωνοϊού [βίντεο]

Ινδονησία: Χρησιμοποιημένα rapid τεστ πωλούνταν σε επιβάτες αερογραμμών

Χατζηχριστοδούλου: Πάσχα στο χωριό μόνο με αρνητικό τεστ κορωνοϊού

Evanthia Karra