ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Βιταμίνη D και κορωνοϊός: Τελικά βοηθά η λήψη της στη θεραπεία;

βιταμίνη D

Newsroom eleftherostypos.gr

Μαζί με τον κορωνοϊό, τον κόσμο μας «σαρώνει» και η παραπληροφόρηση σχετικά με τον ιό και τις πιθανές θεραπείες του, όπως αυτή με τη βιταμίνη D.

Πολλές φορές, οι πληροφορίες που κοινοποιούνται γύρω από τον κορωνοϊό και τους τρόπους αντιμετώπισής του έχουν βάση, ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται τις καθιστά εν τέλει αναξιόπιστες.

Τέτοια είναι και η περίπτωση της βιταμίνης D, για την οποία έχουν λεχθεί πολλά: Παρόλο που η σύνδεσή της με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας είναι γνωστή και ισχύουσα, η βιταμίνη D έχει αναχθεί, από πολλούς, στο απόλυτο «φάρμακο» κατά του κορωνοϊού, δίνοντας ώθηση σε θεωρίες συνωμοσίας που θέλουν τον ΠΟΥ να αποκρύπτει την πραγματικότητα αυτή, καθώς «πληρώνεται από τις «Μεγάλες Φαρμακευτικές» για να το κάνει».

Φυσικά, οι θεωρίες αυτές αγνοούν το γεγονός πως η βιταμίνη D, και οι βιταμίνες γενικότερα, αποτελούν ούτως ή άλλως μεγάλο κομμάτι της βιομηχανίας και τεράστια πηγή εσόδων για τις φαρμακευτικές εταιρείες ετησίως, ενώ άλλες, φτηνές θεραπείες για τον κορωνοϊό, όπως αυτή με την δεξαμεθαζόνη, έχουν υιοθετηθεί από πολλές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο- αφού όμως πρώτα αποδειχθεί κλινικά η αποτελεσματικότητά τους.

Όσον αφορά λοιπόν τη βιταμίνη D, αποτελεί γεγονός πως θεωρείται ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό και η λήψη της συστήνεται σε πολύ κόσμο το χειμώνα, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Από την άλλη, γεγονός αποτελεί και το ότι η βιταμίνη D ποτέ δεν έχει προταθεί ή χρησιμοποιηθεί ως μοναδική θεραπεία για οποιουδήποτε είδους ασθένεια.

Πολλές έρευνες έχουν υποστηρίξει τον συσχετισμό μεταξύ της βιταμίνης D και της θεραπείας από τον κορωνοϊό, ωστόσο οι έρευνες αυτές αποτελούν κυρίως «έρευνες παρατήρησης».

Αυτό σημαίνει πως, στα πλαίσια των ερευνών αυτών, παρατηρείται το τι συμβαίνει στον οργανισμό ασθενών με ή χωρίς έλλειψη σε βιταμίνη D, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη άλλοι παράγοντες.

Για να ανακηρυχθεί η βιταμίνη D σε φάρμακο κατά του κορωνοϊού θα χρειαστούν άλλου είδους μελέτες, στα πλαίσια των οποίων κάποιοι ασθενείς θα λαμβάνουν τη βιταμίνη D ως φάρμακο, ενώ άλλοι όχι, με κατόπιν σύγκριση των αποτελεσμάτων.

Ως τέτοια παρουσιαζόταν και μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, στην οποία διατυπωνόταν ο ισχυρισμός ότι η λήψη βιταμίνης D οδηγούσε σε 80% μείωση των εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό σε ΜΕΘ, καθώς και σε μείωση του 60% στους θανάτους εξαιτίας του κορωνοϊού.

Η συγκεκριμένη έρευνα, ωστόσο, λάμβανε ως δείγμα μόνον ασθενείς, οι οποίοι βρίσκονταν υπό εντατική θεραπεία ούτως ή άλλως και παρουσίαζαν έλλειψη σε πολλές σημαντικές βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και άλλες πολύτιμες για τον οργανισμό ουσίες.

Όσοι από αυτούς απεβίωσαν, παρουσίαζαν εξαρχής μεγάλη έλλειψη στη βιταμίνη D, γεγονός που δείχνει ότι μάλλον ήταν εξαρχής πολύ πιο βαριά άρρωστοι σε σχέση με όσους επέζησαν.

Η αναισθησιολόγος και εντατικολόγος δρ. Ορόρα Μπαλούχα λέει πως, παρόλο που η έλλειψη σε βιταμίνη D αποτελεί κοινό στοιχείο πολλών ασθενών που πεθαίνουν σε ΜΕΘ, «η χορήγηση της βιταμίνης D σε αυτούς τους ασθενείς ποτέ δεν καταφέρνει να μειώσει το ρίσκο του θανάτου τους».

Σύμφωνα με τη γιατρό, η έλλειψη σε βιταμίνη D σε αυτούς τους ασθενείς συνήθως οφείλεται σε κάτι βαθύτερο, όπως ο υποσιτισμός και η νεφρική ανεπάρκεια, και δεν αποτελεί από μόνη της το αίτιο του θανάτου τους.

Επομένως, καθίσταται σαφές πως η βιταμίνη D, όσο πολύτιμη και αν είναι για τον οργανισμό μας, δεν θα έπρεπε, με τα έως τώρα δεδομένα, να θεωρείται πιθανή θεραπεία κατά του κορωνοϊού.

Παρόλο που η λήψη της δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία, είναι επικίνδυνο όταν υιοθετείται σαν πιθανή  εναλλακτική στο εμβόλιο ή στα μέτρα προστασίας, όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων.

ΠΗΓΗ: BBC 

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Self test: 35 θετικοί μαθητές και καθηγητές σε σύνολο 400.000 τεστ – Τα 15 SOS

Tinad

Κορωνοϊός – NOTAM: Παρατείνονται οι περιορισμοί στις πτήσεις εσωτερικού – Οι εξαιρέσεις

Tinad

Γερμανία: Η πανδημία εκλέγει καγκελάριο

Μιχάλης Μάρδας

Economist: Η Κούβα θα γίνει η μικρότερη χώρα στον κόσμο με τα δικά της εμβόλια κορωνοϊού!

Tinad

Κορωνοϊός – Κικίλιας: Τον Ιούνιο θα εμβολιαστούν οι υγιείς 40άρηδες – Τι είπε για την επιτροπή των ειδικών και το άνοιγμα της αγοράς

Tinad

Πάσχα στο χωριό: Τα νέα δεδομένα για την έξοδο που όλοι περιμένουν – Τι θα κρίνει το άνοιγμα των διοδίων

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός – Γαλλία: Παρατείνει την περίοδο μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης εμβολίων τύπου mRNA

Tinad

Μόσιαλος: Έως και 19 φορές μικρότερη η διασπορά σε εξωτερικούς χώρους – Είμαι επιφυλακτικός για το Πάσχα

Ανδρέας Ντίνης

Πρόστιμα ύψους 399.200 για παραβίαση των μέτρων κατά κορωνοϊού

Ανδρέας Ντίνης